Focus

Τίτλος έργου

FOCUS: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ του αγροδιατροφικού κλάδου μέσω υλοποίησης διακρατικών συνεργατικών σχηματισμών

Λογότυπο έργου

Gallery

Νέα - Ανακοινώσεις έργου

Προσέγγιση έργου – Πλαίσιο

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) του Αγρο-διατροφικού τομέα αντιπροσωπεύουν ανέκαθεν ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της περιοχής της Βαλκανικής-Μεσογείου, ωστόσο σήμερα ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών για καλύτερη ποιότητα, ευκολία και ασφάλεια τροφίμων, τάσεις για βιώσιμη παραγωγή τροφών, πολιτικές που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές και τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων. Νέες καινοτόμες τεχνολογίες, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και συνεργασίες μεταξύ της βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού χώρου, του δημόσιου τομέα και της αγοράς απαιτούνται προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο FOCUS στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των ΜΜΕ της περιοχής της Βαλκανικής-Μεσογείου μέσω της δημιουργίας και λειτουργίας Περιφερειακών Συνεργατικών Σχηματισμών στον Αγρο-διατροφικό τομέα (Regional Agri-food Clusters), που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς να κατανοήσουν τις προκλήσεις και να επινοήσουν συλλογικά εφαρμόσιμες λύσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Τα Περιφερειακά Cluster θα παρέχουν υποστηρικτικές δράσεις προς εμπλεκομένους φορείς όπως: υποστηρικτικές υπηρεσίες επιχειρηματικότητας, υπηρεσίες κατάρτισης και δραστηριότητες δικτύωσης, με σκοπό την προώθηση νέων τεχνολογιών, νέων επιχειρηματικών ιδεών και την ενίσχυση του αγρο-διατροφικού τομέα στις περιοχές των εταίρων του έργου.

Ενδεικτικές δράσεις Έργου

  • Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης (ανάλυση δυναμικής των κλάδων, καταγραφή φορέων και τεχνολογιών, ανάλυση πολιτικών & κανονισμών κτλ)
  • Πιλοτικές δράσεις – Υπηρεσίες υποστήριξης (ανάπτυξη βάσης δεδομένων τεχνολογιών του κλάδου σε online πλατφόρμα, υποστήριξη υφιστάμενων/ νεοφυών επιχειρήσεων των Cluster μέσω α) Ανάπτυξης/Βελτίωσης της Επιχειρηματικής Ιδέας, β) Ανάπτυξης/Βελτίωσης του Επιχειρηματικού τους Μοντέλου, γ) Ανάπτυξης του Επενδυτικού Σχεδίου τους, υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων & σεμιναρίων, δ) διοργάνωση εκδηλώσεων δικτύωσης κτλ)
  • Βιωσιμότητα & Αξιοποίηση (ανάπτυξη οδηγού πολιτικών με προτάσεις για τις προτεραιότητες της Περιφέρειας (RIS3), εκπόνηση σχεδίου και δράσεων βιωσιμότητας και αξιοποίησης αποτελεσμάτων του έργου

Υπο-κλάδοι στο πλαίσιο του έργου

  • Ελαιόλαδο και ελιές
  • Φρούτα και Χυμοί (εσπεριδοειδή, ρόδια, μύρτιλα)
  • Κρασί – Οινοποιεία
  • Σταφίδες
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ζυμαρικά
  • Παραδοσιακά γλυκά
  • Ποτά

Εταιρίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συμμετέχουν στο έργο:

 

ΟΝΟΜΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ARCADIA Ελαιόλαδο και ελιές
Μωραϊτικα Ζυμαρικά

 

Medolio Ελαιόλαδο και ελιές
MYKΗΝΑΪΚΗ-ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α.Β.Ε.Ε Ελαιόλαδο και ελιές
Στυμφαλία ΑΕΒΕ Γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Λαβιογάλ Κυριαζάκος ΑΒΕΕ Γαλακτοκομικά προϊόντα

 

H σοφία της φύσης Φρούτα και Χυμοί
Αθήναιο Γης Φρούτα και Χυμοί
Αγρονόβα Μ.ΕΠΕ Σταφίδες
Pura Greca Σταφίδες
Malvasia wines Κρασί
Αλφειός Ρόδι Α.Ε Φρούτα και Χυμοί
Αναστόπουλος Φρούτα και Χυμοί
Alfeios NET – Superfood Φρούτα και Χυμοί
CALLICOUNIS Ποτά

 

Serafim Ζυμαρικά

 

Μ.& Θ. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Ο Ελαιόλαδο και ελιές
Helmi King Fruit Φρούτα και Χυμοί
ΔΑΝΑΟΣ-ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΤΡΕΑΣ Φρούτα και Χυμοί
Omotrives Ελαιόλαδο και ελιές
Ένωση Κιάτου ΙΚΕ Φρούτα και Χυμοί
Οινοποιείο Τρουπή Κρασί
Arcafroz Φρούτα και Χυμοί
Evrotas fruit Φρούτα και Χυμοί
Αφοί Μπαζιωτάκη – Αρκαδία Γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Greek citrus Φρούτα και Χυμοί
Λούσιος Παραδοσιακά γλυκά

 

 

Υπηρεσίες Υποστήριξης προς τις Επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου

  • Ανάπτυξη online πλατφόρμας και εκπαιδευτικής εργαλειοθήκης
  • Σεμινάριο Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη με θέμα «ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»
  • Σεμινάριο Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη με θέμα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»
  • Εξατομικευμένες υπηρεσίες αναγνώρισης των αναγκών κάθε επιχείρησης με τη χρήση ερωτηματολόγιών και συνεντεύξεων και προτάσεις για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες ή τα προϊόντα τους.
  • Transnational Matchmaking Fair με σκοπό την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την ανταλλαγή ιδεών με αντίστοιχες επιχειρήσεις άλλων Βαλκανικών-Μεσογειακών χωρών.
  • Μελέτες σκοπιμότητας ανάλυσης αγοράς και τεχνολογίας για κάθε επιχείρηση

Παρεμβάσεις και οφέλη για τον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

  • Ενημέρωση για βέλτιστες πρακτικές αγροτικής καλλιέργειας
  • Ανάπτυξη βιολογικής καλλιέργειας
  • Ελαχιστοποίηση της χρήσης χημικών
  • Μείωση της χρήσης νερού, ενέργειας και πρώτων υλών
  • Ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και παραπροϊόντων που προκύπτουν από τις δράσεις του τομέα

Παρεμβάσεις και οφέλη για το δευτερογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

  • Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος – διαχείριση των αποβλήτων και παραπροϊόντων που προκύπτουν από τη βιομηχανική παραγωγή στην περιφέρεια
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών με στόχο την αειφόρο παραγωγή προϊόντων υψηλής ασφάλειας και ποιότητας, με παράλληλη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας, πρώτων υλών, αποβλήτων, ρύπων, κλπ.
  • Ανάπτυξη προϊόντων με έντονο οικολογικό χαρακτήρα λόγω της αξιοποίησης παραπροϊόντων αλλά και της βελτιστοποίησης των μεθόδων παραγωγής και επεξεργασίας
  • Έντονη εμπορική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της παραγωγής νέων προϊόντων με βελτιωμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά
  • Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας από την εφαρμογή του προγράμματος
  • Ανάπτυξη εξωστρέφειας των βιομηχανιών – Παραγωγή προϊόντων που μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των βιομηχανιών – Εφαρμογή σε προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί, χυμός φρούτων, χυμός ντομάτας, κλπ.
  • Άριστες πρακτικές για το σχεδιασμό προϊόντων υψηλής ποιότητας
  • Εκπαίδευση σε νέες, καινοτόμες μεθοδολογίες που οδηγούν σε επεξεργασία και παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας

 

ARCADIA Olives & Olive oil Production of low salt olive products
Mwraitika Pasta Production of new, high value added functional products
Medolio Olive oil Incorporation of bioactive compounds in olive oil products
MYCENAEAN Olive oil Roasted olives with new drying techniques-Novel products
Stymfalia Dairy products Development of new probiotic yoghurt products
Laviogal Dairy products Development of new probiotic yoghurt products
Sofia tis fisis Vinegar & Perimezi Valorizing of grape by-products
Athinaio Gis Blueberry Drying technologies for berries-Novel products
Agronova Raisin New ideas for packaging of raisins and integration of a packaging unit
Pura Greca Raisin Drying technologies, Osmotic dehydration
Malvasia wines Wine Valorisation of grapes and winery by-products through a composting unit
Alfeios Rodi Pomegranate Precision agriculture in Pomegranate cultivation
Anastopoulos Pomegranate Valorization of by-products
Alfeios NET – Superfood Pomegranate Record of the environmental footprint of entire cultivation and process line
CALLICOUNIS Beverages & spirits Environmental footprint
Serafim Pasta Environmental footprint
Kontopoulos – Messiniako Olive oil Valorisation of Kernel by-products
Helmi King Fruit Orange, Mandarin Drying technologies
KASOA Danaos AES AS Atreas Apricot Drying technologies
Omotrives Olive oil addition of bioactive compounds
Association of Kiato Olive oil & fruits & wine Drying technologies
Troupis winery wine Environmental footprint
Arcafroz pomegranate New juice pasteurization technology
Evrotas fruit Orange Increasing the shelf-life of citrus fruits
Afoi Baziotaki – Arcadia dairy Dairy products Management of whey and production of whey products
Greek citrus Orange Increasing the shelf-life of citrus fruits
Lousios Sweets Substitution of sugar with other sweteners

 

Scroll to Top