Search
Close this search box.
ypertasi

Παγκόσμια ημέρα κατά της υπέρτασης η 17η Μαΐου κάθε χρόνου

Χρόνος ανάγνωσης:

Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, που έχει οριστεί στις 17 Μαΐου κάθε χρόνου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Κάθε χρόνο, η 17η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (World Hypertension Day – WHD). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνδέσμου Υπέρτασης (World Hypertension League – WHL), που είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (International Society of Hypertension -ISH).

Η ημέρα αυτή εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2005 και γιορτάζεται κάθε χρόνο από τότε. Ο σκοπός της είναι να προωθήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υπέρταση και να ενθαρρύνει τους πολίτες όλων των χωρών να την ελέγχουν και να προλαμβάνουν τις επικίνδυνες συνέπειές της.

Η υπέρταση αποτελεί μάστιγα και ένα χρόνιο δυσεπίλυτο πρόβλημα για την παγκόσμια υγεία. Αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς τις περισσότερες φορές η υπέρταση δεν συνοδεύεται από συμπτώματα και δυστυχώς διαλάθει της προσοχής μας. Συνήθως διαγιγνώσκεται καθυστερημένα ή όταν έχουν ήδη συμβεί κάποιες επιπλοκές. Αν δεν προλαμβάνεται ή αντιμετωπίζεται έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που  συνοδεύεται από άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή καταστάσεις όπως παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα λιπιδίων αίματος, κάπνισμα, κατάχρηση αλατιού στη διατροφή και κατάχρηση αλκοόλ. Μπορεί ενίοτε ο άρρωστος να αναφέρει συμπτώματα όπως η ζάλη, η κεφαλαλγία ή οι ρινορραγίες, τα οποία όμως δεν αποδίδονται στην αρτηριακή υπέρταση γενικότερα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με την αξία της πρόληψης στην εμφάνιση της υπέρτασης, μέσω της αποφυγής επιβαρυντικών παραγόντων κινδύνου και με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και άσκησης. Η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στους ενήλικες μπορεί να οδηγήσει στην πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία της υπερτασικής νόσου.

 

Πόσο έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που εμφανίζουν υπέρταση και πού οφείλεται αυτό;

 

Η εμφάνιση της υπέρτασης παραδοσιακά αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας και χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από υπέρταση, 1 στους 2 σε ηλικία άνω των 60 και 2 στους 3 σε ηλικία άνω  των  70 χρόνων. Τα τελευταία χρόνια, όντως παρατηρείται υπέρταση σε νεαρότερα  άτομα σε σχέση με το παρελθόν και αυτό οφείλεται, κυρίως, στον σύγχρονο τρόπο ζωής και συγκεκριμένα στην αλλαγή στη διατροφή, στο υπέρμετρο αλάτι και στην καθιστική ζωή.

Ενας από τους στόχους της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2025 είναι η επίτευξη  μείωσης κατά 25% της ανεξέλεγκτης υπέρτασης. Ερευνα που  ήρθε στο φως το 2017 δείχνει ότι τα τελευταία 35 χρόνια η συστολική πίεση εμφανίζει σαφή ανοδική τάση διεθνώς. Ενα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Το ποσοστό των ανδρών με υπέρταση είναι 17,71% και των γυναικών 22,49%.

Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου 1 στους 3 Ελληνες του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή. Το  βάρος της υπέρτασης γίνεται αισθητά δυσανάλογο σε  χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου βρίσκονται τα δύο τρίτα των περιπτώσεων, κυρίως λόγω αυξημένων παραγόντων κινδύνου σε αυτούς τους πληθυσμούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Επιπλέον, περίπου οι μισοί άνθρωποι που ζουν με υπέρταση δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους και παρά τα θεραπευτικά μέσα που υπάρχουν, λίγοι ασθενείς επιτυγχάνουν τη ρύθμισή της.

 

Υπέρταση και κορονοϊός

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίπτωση της αρτηριακής υπέρτασης στις μέρες μας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε μελέτη 44.672 ασθενών με COVID-19, το 4,2% έπασχαν από καρδιαγγειακό νόσημα, ενώ  το 12,8% εμφάνιζε αρτηριακή υπέρταση. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, το 48% των ασθενών που κατέληξαν παρουσίαζαν αρτηριακή υπέρταση έναντι 23% των επιζώντων. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι η υπέρταση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από κορονοϊό.

Παρόμοια δήλωση έκαναν και οι American Heart Association, Heart Failure Society of America και American College of Cardiology. Επομένως, οι υπερτασικοί ασθενείς πρέπει να εφαρμόζουν τις ίδιες προφυλάξεις που εφαρμόζουν τα άτομα της ηλικίας τους, ανάλογα με το προφίλ και τις συννοσηρότητές τους.

Πρέπει να τονιστεί ότι η θνησιμότητα υπερτασικών ασθενών με COVID-19 ήταν σημαντικά μειωμένη σε εκείνους οι οποίοι λάμβαναν φάρμακα του άξονα  ρενίνης αγγειοτενσίνης, έναντι εκείνων που δεν είχαν αγωγή με φάρμακα της κατηγορίας αυτής.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

– Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής ΕΣΥ – Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

– Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας / Υγειονολόγος Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

– Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

– Αλεξάνδρα Θώδου, Φιλόλογος

 

τηλ. 271 3 610216

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top