Search
Close this search box.
domata rytidosi

Ανακοίνωση από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας με αφορμή την παρουσία του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της ντομάτας

Χρόνος ανάγνωσης:

Ανακοίνωση με οδηγίες προς του παραγωγούς εξέδωσε, με αφορμή την παρουσία του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της ντομάτας, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Στην ανακοίνωση, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας σημειώνει, ειδικότερα:

“Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της ντομάτας (ToBRFV) εντoπίστηκε για πρώτη φορά το 2018 στην Ευρώπη και το 2019 για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Ο ιός αποτελεί σοβαρή απειλή για την καλλιέργεια της τομάτας και πιπεριάς, ενώ η κατανάλωση αυτών των προϊόντων δεν δημιουργεί πρόβλημα στον άνθρωπο.

Στην τομάτα, τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ποικιλία και εμφανίζονται στα φύλλα, στελέχη και τους καρπούς. Τα συμπτώματα στα φύλλα περιλαμβάνουν χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλoχλώρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και περιστασιακά στένωση. Νεκρωτικές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε ποδίσκους, κάλυκες και μίσχους. Οι καρποί εμφανίζουν κίτρινους ή καστανούς δακτυλίους, καστανές περιοχές και ρυτίδωση, όπως επίσης παραμορφώσεις και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Τα ανωτέρω συμπτώματα καθιστούν τους καρπούς της τομάτας μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση.

Στην πιπεριά, τα συμπτώματα στα φύλλα περιλαμβάνουν παραμορφώσεις του ελάσματος, κιτρινίσματα και μωσαϊκό. Οι καρποί της πιπεριάς εμφανίζουν παραμορφώσεις, ανομοιόμορφο χρωματισμό με κίτρινες και καστανές περιοχές και πράσινες ραβδώσεις.

Μεταδίδεται πολύ εύκολα με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, μολυσμένα χέρια,  ρούχα, εργαλεία, έντομα επικονιαστές κλπ. Παραμένει μεταδοτικός σε επιφάνειες του θερμοκηπίου, είδη συσκευασίας, στο νερό υδροπονίας και στο έδαφος.

Οπως για όλους τους ιούς, δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά. Στους καλλιεργητές, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους, συστήνονται τα κάτωθι μέτρα:

  1. Προμήθεια μόνον πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Συνεχής έλεγχος των φυτών, μετά την μεταφύτευσή τους και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
  2. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5%.
  3. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.
  4. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.
  5. Μείωση της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων θερμοκηπίων της επιχείρησης, μεταξύ επιχειρήσεων την ίδια ημέρα, ανταλλαγών προϊόντων, εργαλείων, συσκευασιών κλπ μεταξύ παραγωγών άλλων περιοχών.
  6. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.
  7. Μέριμνα για απομάκρυνση και ασφαλή φυτοϋγειονομικά καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου.
  8. Υπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.
  9. Αμειψισπορά με μη ιδιαίτερα ευπαθή στον ιό φυτικά είδη (π.χ. κολοκυνθοειδή)”.

Με την ίδια ανακοίνωσή της, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας καλεί τους παραγωγούς να αναφέρουν οποιοδήποτε σχετική διαπίστωση ή υπόνοια ή να αναζητούν επιπλέον πληροφορίες, στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/ToRFV_nppo_tomato_bpi.pdf στο αναρτημένο ενημερωτικό φυλλάδιο.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top