Απολογισμός έργου της περιφερειακής Αρχής σε κοινή συνέντευξη των Μεσσήνιων αντιπεριφερειαρχών

Σχετικά με την πορεία και το έργο της περιφερειακής Αρχής στη Μεσσηνία τα δύο προηγούμενα χρόνια ενημέρωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, οι αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος, Βασίλης Καπέλιος, Ανδρέας Τσουκαλάς και Αννα Καλογεροπούλου.

Ο Στάθης Αναστασόπουλος, στην δική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του διαπιστώθηκε η έλλειψη έργων οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της ΠΕ Μεσσηνίας, η ευθύνη και αρμοδιότητα για το οποίο ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα.

Οπως τόνισε, προωθήθηκαν για το σκοπό αυτό, έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας και βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών, έχοντας μέχρι τώρα ολοκληρωθεί έργα άνω των 30 εκ. ευρώ.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Οι κυριότερες εργασίες που έγιναν και γίνονται στα έργα που είναι σε εξέλιξη έχουν απώτερο στόχο την βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών ώστε να βελτιώνονται αντίστοιχα και οι συνθήκες κυκλοφορίας.

Για το σκοπό αυτό υλοποιούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης, μόρφωσης τάφρων, τεχνικών έργων διευκόλυνσης της απορροής των ομβρίων, διαγραμμίσεις, σημάνσεις (οριζόντια και κατακόρυφη) κλπ. Ειδικά για τις διαγραμμίσεις αναμένεται στη Μεσσηνία η υλοποίηση έργου, από γενική εργολαβία της Περιφέρειας, ποσού 1 εκ. ευρώ, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Χαρακτηριστικά οδικά έργα αποτελούν βελτιώσεις στις εθνικές οδούς:

82η εθνική οδός, τμήμα Καλαμάτα Σπάρτη και τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος.

Εθνική οδός Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό

Εθνική οδός Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη

Αντίστοιχες παρεμβάσεις με έργα βελτίωσης υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως για παράδειγμα στις:

1η επαρχιακή Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Άγιος Νίκωνας

4η επαρχιακή, τμήμα Θουρία – Πολιανή

8η επαρχιακή, τμήμα Μεσσήνη – Αβραμιού – Αριστομένη – Ραυτόπουλο – Κυπαρισσία

9η επαρχιακή Ριζόμυλος  – Κορώνη

15η επαρχιακή Φιλιατρά – Μάραθος

17η επαρχιακή Φιλιατρά – Χριστιάνοι

13η επαρχιακή Κορώνη – Φοινικούντα – Μεθώνη

19η επαρχιακή, τμήμα Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Χριστιάνοι

36η επαρχιακή, τμήμα Κέντρο – Τσέρια

 

ΟΔΙΚΑ ΕΣΠΑ

Εργα οδοποιίας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και ειδικότερα τα παρακάτω:

  • Βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού (τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λαμπαινα), προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ. Το έργο αφορά μήκος παρέμβασης 8,410 χλμ., ενώ έχει υπογραφή η εργολαβική σύμβαση και εντός Ιανουαρίου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες.
  • Βελτίωση εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη (τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανού), προϋπολογισμού 29.899.900 ευρώ.

Για το έργο αυτό, το οποίο έχει οριστικό ανάδοχο για το υποέργο της οδοποιίας με προϋπολογισμό 19.900.000 ευρώ, προβλέπεται να υπογραφεί σύντομα η εργολαβική σύμβαση. Οι απαλλοτριώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με διαδικασία επίταξης, ενώ προβλέπονται να γίνουν παρεμβάσεις σε συνολικό μήκος 8,836 χλμ.

 

ΤΖΑΝΕ – ΚΑΛΑΜΑΚΙ

Στο σημείο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι τα 9,5 χρόνια θητείας της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής η Μεσσηνία δεν πήρε το μερίδιο που της αναλογούσε, παρά μόνο ξεκίνησε το “πολύπαθο” -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- έργο της επαρχιακής οδού Ριζόμυλος – Κορώνη, τμήμα Τζάνε – έξοδος Καλαμακίου, προϋπολογισμού 24,4 εκ. ευρώ.

Για το έργο αυτό έχουν ολοκληρωθεί τα τμήματα Α (γέφυρα Τζάνε – αρχαιολογικός χώρος) και Γ (τέλος αρχαιολογικού χώρου – Καλαμάκι). Οσον αφορά στο τμήμα της οδού που διέρχεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, για μήκος περίπου 200 μέτρων, εκκρεμεί η υλοποίησή του εξ αιτίας πρόσφατης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου (ΚΑΣ) με την οποία απαιτείται έργο ύψους άνω των 20 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση του τμήματος της οδού που διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο.

 

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  – ΕΡΓΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Παράλληλα, συνέχισε ο Στ. Αναστασόπουλος, υλοποιήθηκαν και με τα μηχανήματα της Π.Ε. Μεσσηνίας εργασίες βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών με παρεμβάσεις καθαρισμού πρανών, τάφρων, κοπής κλάδων στο επαρχιακό, εθνικό αλλά και στο δασικό δίκτυο, για λόγους αντιπυρικής προστασίας καθώς και στο δίκτυο ΓΟΕΒ.

Ακόμα, τα μηχανήματα της Π.Ε. Μεσσηνίας αντιμετώπισαν και αντιπλημμυρικά θέματα στο οδικό δίκτυο, υποστηρίζοντας και τις πυρόπληκτες περιοχές Δήμων Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος.

 

ΕΣΠΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στη Μεσσηνία από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 υλοποιούνται συνολικά 44 έργα με διάφορους φορείς υλοποίησης (Π.Ε. Μεσσηνίας, δήμοι, ΕΦΑ Μεσσηνίας, λοιποί φορείς) συνολικού προϋπολογισμού 97,4 εκ. ευρώ.

Εργα πολιτισμού ενταγμένα (με φορέα υλοποίησης ΕΦΑ Μεσσηνίας και υπουργείο Πολιτισμού) 7,2 εκ. ευρώ. Μερικά από τα έργα αφορούν παρεμβάσεις στα κάστρα Κυπαρισσίας, Μίλα, Ανδρούσας, Πολίχνης, ανάκτορο Νέστορος, Μουσείο Χώρας κλπ.

Επίσης ενταγμένα για την Π.Ε. Μεσσηνίας, εκτός των οδικών έργων που αναφέρθηκαν είναι, α) η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων προϋπολογισμού 380.000 ευρώ, β) οι προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο κτήριο του Νοσοκομείου Καλαμάτας προϋπολογισμού 3.786.367,38 ευρώ, γ) η αντιδιαβρωτική προστασία της παραλίας στην Δ.Ε. Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, δ) η ανάπτυξη του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης, προϋπολογισμού 5.388.580,64 ευρώ (χρηματοδότηση από το Ε.Π. Αλιείας).

 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως παρελήφθησαν από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή αρκετά έργα με ελλιπείς μελέτες και -πολλές φορές- καθόλου πίστωση. Η προσπάθεια της νέας Περιφερειακής Αρχής επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση αρκετών από αυτές τις μελέτες, όπως:

– Βελτίωση 1ης  Ε.Ο. Καλαμάτα –  Αγιος Νικόλαος Μάνης (παράκαμψη Κάμπου και Σταυροπηγίου), ολοκληρωμένη μελέτη για έργο 10 εκ. ευρώ.

– Παράκαμψη Γιάλοβας (9η εθνική οδός), ολοκληρωμένη μελέτη για έργο 35 εκ. ευρώ

– Μελέτη διασύνδεσης Δήμων Καλαμάτας – Μεσσήνης στο παραλιακό μέτωπο με κατασκευή νέας γέφυρας ποταμού Παμίσου, σε εξέλιξη μελέτη κόστους 600.000 ευρώ από ΠΔΕ.

– Μελέτη κατασκευής νέου οδικού άξονα Αρφαρά – Λάμπαινα, σε εξέλιξη μελέτη κόστους 960.000 ευρώαπό ΠΔΕ.

– Ολοκλήρωση μελετών του δρόμου Καλαμάκι – Κορώνη (τμήμα παράκαμψη Χαροκοπιού), σε εξέλιξη η μελέτη κόστους 180.000 ευρώ

– Μελέτη γέφυρας Μαυροζούμαινας επί της 7ης επαρχιακής οδού Εύα – Μελιγαλάς, ολοκληρωμένη μελέτη για έργο κόστους 3,4 εκ. ευρώ.

 

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα καθαρισμού ρεμάτων, τεχνικών έργων για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων με στόχο την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

Ιδιαίτερα φέτος, μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στους Δήμους Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος, εντάχθηκαν έργα άμεσης αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στις πληγείσες περιοχές και με εργολαβίες και με ίδια μέσα.

Το συνολικό ποσό που διαχειρίζεται η Π.Ε. Μεσσηνίας για αντιπλημμυρικά έργα την παρούσα περίοδο ανέρχεται περίπου σε 3 εκ. ευρώ.

 

ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΓΟΕΒ ΠΑΜΙΣΟΥ

Υποστηρίζονται από την Π.Ε. Μεσσηνίας τα δίκτυα του ΓΟΕΒ Παμίσου (ανοικτό, κλειστό δίκτυο και γεωτρήσεις) με έργα συντηρήσεων – αναβαθμίσεων των υποδομών τους και παράλληλα μελετώνται έργα για τον εκσυχρονισμό και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Το δίκτυο του ΓΟΕΒ αρδεύει έκταση 45.000 στρεμμάτων και έχει εκπονηθεί οι μελέτες:

– Εργο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αντλιοστασίου, του αρδευτικού δικτύου, κατασκευής νέας δεξαμενής, αντικατάστασης υδροληψιών και τοποθέτησης ηλεκτρονικών υδρομέτρων, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ. Για την αναβάθμιση του ανοικτού δικτύου κάτω ζώνης και την επίλυση των προβλημάτων του, απαιτείται:

– Μελέτη και έργο μετατροπής ανοικτού δικτύου κάτω ζώνης ΓΟΕΒ Παμίσου σε κλειστό δίκτυο.

– Μελέτη και έργο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του φράγματος του ποταμού Παμίσου στον Αρι.

– Εργο αναβάθμισης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού αντλιοστασίου και εκσυγχρονισμού κτηριακών εγκαταστάσεων, αντλιοστασίου Ασπροπουλιάς, εκτιμώμενος προϋπολογισμός 100.000 ευρώ

– Εργο αναβάθμισης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, αντλιοστασίου Μπουρνιά, εκτιμώμενος προϋπολογισμός 150.000 ευρώ.

Παράλληλα υποστηρίζονται οι γεωτρήσεις του ΓΟΕΒ, οι οποίες αρδεύουν 17.000 στρέμματα, με έργα εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και επισκευής τους.

Για την αναβάθμιση του οδικού, αποστραγγιστικού δικτύου και τη βελτίωση των υποδομών του ΓΟΕΒ, υλοποιείται αυτή την περίοδο έργο 1.200.000 ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και εργασίες αναβάθμισης των γεωτρήσεων, των κτηριακών υποδομών καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΓΟΕΒ.

 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Υλοποιούμε έργα για την βελτίωση των υποδομών (γεωτρήσεις και δίκτυα) των προσωρινών διοικουσών επιτροπών Καρτερολίου – Πιπερίτσας, Αγίας Σωτήρας, Πανιπερίου, Φιλιατρών, Βρυσών.

 

ΑΝΑΔΑΣΜΟΙ

Αναδασμός Τ.Κ. Δωρίου – Ψαρίου, έκταση 2.471 στρέμματα

Αναδασμός Τ.Κ. Δωρίου – Ψαρίου (Αγίου Γεωργίου), έκταση 1.500 στρέμματα

Νέος αναδασμός Δήμου Οιχαλίας, έκταση 30.000 στρέμματα

 

Μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα

Κατασκευή Μιναγιώτικου φράγματος, προϋπολογισμού 92.000.000 ευρώ, το οποίο προβλέπει άρδευση 35.000 στρεμμάτων, με χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολοκλήρωση Φιλιατρινού φράγματος, που έχει κατασκευαστεί το 2017 αλλά απομένει η κατασκευή των αντίστοιχων δικτύων, προϋπολογισμού 45.800.000 ευρώ για την άρδευση 34.000 στρεμμάτων.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας περιλαμβάνει την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου βελτίωσης του τμήματος του δρόμου από Λάμπαινα έως τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με προϋπολογισμό περίπου 20 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά την βελτίωση των 22ης και 24ης επαρχιακών οδών στα τμήματα Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη και Αρσινόη – αρχαιολογικός χώρος (Αρχαίο Στάδιο). Αφορά παρεμβάσεις σε μήκος 13 χλμ., ενώ έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος στο ΕΣΠΑ, ο οποίος -αν και αξιολογήθηκε θετικά- λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων δεν εντάχθηκε και προβλέπεται να υλοποιηθεί στη συνέχεια, αξιοποιώντας τις εκπτώσεις ήδη ενταγμένων έργων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών δράσεις όπως

– Ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων αναβάθμισης Διοικητηρίου Π.Ε. Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 10.472.034,16 ευρώ, το οποίο είναι μελετητικά ώριμο και βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης.

Ωρίμανση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια – Κιτριές, προϋπολογισμού 321.000 ευρώ, το οποίο αφορά στην επικαιροποίηση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Στον τομέα των αθλητικών έργων έχουν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα τα παρακάτω έργα και εξελίσσονται:

– Προμήθεια και τοποθέτησης τεχνητού χλοοτάπητα στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας, 350.500 ευρώ (υπογραφή σύμβασης)

– Εργα αθλητικών εγκαταστάσεων στο Πλατύ του Δήμου Καλαμάτας, 218.000 ευρώ (σε εξέλιξη)

– Προμήθεια μεταλλικών κερκίδων, προκατασκευασμένων αποδυτηρίων και ηλεκτρολογικού υλικού στο γήπεδο Ανδρούσας του Δήμου Μεσσήνης, 74.200 ευρώ (σε διαδικασία δημοπράτησης)

– Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής λυόμενης κερκίδας στα δημοτικά γήπεδα Βαλύρας και Αγίου Νικολάου Μπούκας του Δήμου Μεσσήνης, 60.000 ευρώ (διαδικασία σύμβασης)

– Προμήθεια και τοποθέτησης τεχνητού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Καλού Νερού / Ελαίας του Δήμου Τριφυλίας, 200.000 ευρώ (σε εξέλιξη)

– Βελτίωση και συντήρηση του γηπέδου του Μεσσηνιακού Γ.Σ. 1888 στην Καλαμάτα, 300.000 ευρώ (σε εξέλιξη)

– Προμήθεια χλοοτάπητα και διαφόρων υλικών στο δημοτικό στάδιο Παραλίας στην Καλαμάτα, 360.517,60 ευρώ (δημοπράτηση)

– Προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού σταδίων, 100.000 ευρώ (ολοκληρώθηκε).

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΛΙΟΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

 

Στην παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος ανέφερε ότι η περιφερειακή Αρχή, στο μέσον της θητείας της, έχει εκτελέσει σημαντικό έργο, διαθέτει ισχυρή ομάδα με συνοχή και αποτελεσματικότητα.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το έργο της Περιφέρειας αφορά αρχικά το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων – έργων που απαιτούνται προς επίλυση των θεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφέρειας, όλο αυτό το διάστημα, για την εκπλήρωση όλων όσα υποσχέθηκε, μια προσπάθεια σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και σε επίπεδο νομού.

Ειδικότερα ανέφερε χαρακτηριστικά την ένταξη του έργου αναβάθμισης του Διοικητηρίου της Καλαμάτας, ένα έργο σημαντικό και απαραίτητο να υλοποιηθεί.

Στην παρέμβασή του μίλησε και για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις προσπάθειες που έγιναν για να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προέκυπταν και το γεγονός ότι άμεσα, στο επόμενο διάστημα, θα έχουμε την έναρξη του έργου διαχείρισης.

Ακόμα, ο Ανδρ. Τσουκαλάς ενημέρωσε ότι έχει γίνει το επόμενο βήμα και η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να διαχειριστεί η Περιφέρεια και την αποκατάσταση των χωματερών.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι στον τομέα του περιβάλλοντος έχουν αντιμετωπιστεί μείζονα ζητήματα, όπως το θέμα των πυρηνελαιουργείων, για το οποίο λήφθηκαν καίριες αποφάσεις για τη Μεσσηνία, ενώ αναφέρθηκε και στη σύσταση, οργάνωση και προετοιμασία της λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία πλέον είναι καθόλα έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

 

ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, εκφράζοντας αρχικά ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα “για την εμπιστοσύνη και την ανάθεση του χαρτοφυλακίου του τουρισμού σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας” όπως τόνισε, επισήμανε ότι “εργαστήκαμε αδιάλειπτα, ομαδικά και συστηματικά, για να ενισχύσουμε την εικόνα της Περιφέρειάς μας ως τουριστικό προορισμό”.

Συνεχίζοντας, η Α. Καλογεροπούλου σημείωσε ότι η σημερινή περιφερειακή Αρχή παρέλαβε επί της ουσίας απαξιωμένα ψηφιακά μέσα τουριστικης προβολής (τουριστικό site, χρήση social media κλπ), ανεπίκαιρο branding και πλήθος επίσης ανεπίκαιρων μελετών, ενώ πρακτικά δεν υπήρχε διαθέσιμο κανένα απολύτως τουριστικό περιεχόμενο προβολής της Περιφέρειας.

Οσον αφορά δε στο DMS, ένα έργο ΕΣΠΑ για θεματικές μορφές τουρισμού, το οποίο παραλήφθηκε από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή, η Α. Καλογεροπούλου δήλωσε ότι τροποποιήθηκε από τη σημερινή περιφερειακή Αρχή και αυξήθηκε για να σχηματοποιηθούν τα θεματικά προϊόντα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στα πεπραγμένα, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού επισήμανε ότι παρά την αρνητική συγκυρία της πανδημίας, η οποία συνεχίζει να πλήττει την παγκόσμια αγορά, η περιφερειακή Αρχή προχώρησε στις εξής κινήσεις:

– Επικαιροποίηση όλων των ψηφιακών μέσων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

– Εκπαίδευση και ενίσχυση των υγειονομικών δομών, προκειμένου να εδραιωθεί η εικόνα ενός υγειονομικά ασφαλούς προορισμού

– Συνεχείς και ουσιαστικές παρεμβάσεις, με αποφάσεις του περιφερειάρχη Π. Νίκα, σε έργα υποδομής (οδοποιία, συντήρηση μνημείων, προσβασιμότητα, καθαρές πόλεις, υποδομές στον Ισθμό της Κορίνθου, επαναλειτουργία σιδηροδρόμου, ΟΧΕ Ταΰγετου) , οι οποίες αποβαίνουν προς όφελος και επισκεπτών, αλλά και των μόνιμων κατοίκων

– Παραγωγή νέου τουριστικού επικοινωνιακού υλικού η οποία δεν έχει διακοπεί καθόλου (θεματικά βίντεο, γαστρονομία, outdoor activities, περιήγηση στους πύργους της Μάνης, προβολή Αρχαίας Κορίνθου, οινοτουρισμός Νεμέας, φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται σταδιακά, σύνταξη νέων κειμένων για site / social, βελτιστοποίηση εκφοράς λόγου στα παλιά κειμενα του site)

– Υλοποίηση προγράμματος διαφήμισης από κοινού με αεροπορικές εταιρείες

– Ψηφιακή διαφήμιση τα Χριστούγεννα του 2021 για ενίσχυση των ορεινών προορισμών

– Τουριστικά αφιερώματα σε περιοδικά και native δημοσιεύσεις

– Καμπάνια αλιευτικού τουρισμού

– Δημιουργία τουριστικών περιπτέρων σε όλες τις πρωτεύουσες των Π.Ε. σταδιακά.

– Εφαρμογή στρατηγικής marketing με έμφαση στο ψηφιακό περιεχόμενο

– Συμμετοχή σε σημαντικές εκθέσεις που πρόβαλαν τον προορισμό τουριστικά και πολιτιστικά καθώς και την αγροδιατροφή

– Φιλοξενία  δημοσιογράφων, Ιταλών tour operators, συμμετοχή σε συνέδριο “ψηφιακών νομάδων”, συνδιοργάνωση με τον EOΤ του συνεδρίου των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων

– Συνδιοργάνωση αθλητικών γεγονότων (Ironman, Οceanman)

– Υλοποίηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για πρώτη φορά, οργανωμένης ψηφιακής καμπάνιας για την high season

– Ψηφιακό event για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, “όλες οι πιο πάνω ενέργειες, σε συνδυασμό με την ευχερή πρόσβαση στους προορισμούς της Περιφέρειάς μας, την εγγύτητα στο μεγάλο αστικό κέντρο της Αττικής, την εικόνα ως υγειονομικά ασφαλούς περιοχής και την ψηφιακή διαφήμιση, οδήγησε -σε καιρό πανδημίας- σε μια βελτιωμένη τοποθετηση του προορισμού μας στο νέο περιβάλλον, καθώς αυξήσαμε το ποσοστό μας από 2,4% των τουριστικών εσόδων στο 3,1% επί τη βάσει των τουριστικών εσόδων σε σχέση με την επικράτεια, κάτι που σημαίνει αύξηση 29,2% σε τουριστικά έσοδα στην Πελοπόννησο, αξιολογείται δε ως ιδιαίτερα θετικό, δεδομένου ότι η αγορα το 2021 ανέκαμψε στο 50%.

Αισιοδοξία αφήνει επίσης η στροφή της εθνικής πολιτικής για βελτίωση της θέσης και τουριστικής προβολής της ηπειρωτικής Ελλάδας, προσπάθεια στην οποία βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι με την καμπάνια μας Peloponnese: Greece beyond the obvious, με την οποία δείξαμε ότι αποτελούμε και εμείς ένα διαφορετικό τουριστικό προορισμό πέρα από τα προφανή, δηλαδή τα νησιά” πρόσθεσε η Α. Καλογεροπούλου.

Αναφερόμενη, τέλος, στον σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού γνωστοποίησε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

– Θεσμοθετείται το σύστημα διοίκησης μέσω της ίδρυσης DΜΟ (οργανισμός διαχείρισης προορισμού)

– Επικαιροποιείται η τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας

– Αναπτύσσονται και σχηματοποιούνται τα επιμέρους τουριστικά προϊόντα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τις μελέτες και τάσεις της εποχής και με προτεραιότητα την γαστρονομία και τον τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων.

– Προχωρεί η εγκατάσταση του DMS

– Εδραιώνονται και συστηματοποιούνται 2 καμπάνιες ετησίως (high season+ low season) με στόχο την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου

– Ενισχύεται η εσωτερική επικοινωνία σε επίπεδο b2b με ολους τους φορείς και επαγγελματίες του τουρισμου και για το DMS, για το DMΟ, για τα επιμέρους προϊόντα που επιδιώκει να δημιουργήσει η Περιφέρεια και για την επικοινωνιακή τουριστική ταυτότητα του προορισμού.

Καταλήγοντας, η Α. Καλογεροπούλου εκτίμησε ότι η αγορά του τουρισμού είναι ελπιδοφόρα για την Πελοπόννησο, τονίζοντας -μεταξύ άλλων:

“Κάνουμε βήματα σταθερά, μεθοδικά και αποδοτικά για την τουριστική βιομηχανία, τους επισκέπτες και τις κοινότητες υποδοχής. Ο Τουρισμος είναι πεδίο κατάλληλο για συνεργασία στην οποία καλούμε όλους προκειμένου να βελτιώσουμε τη θέση μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη”.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top