Διαβούλευση της Περιφέρειας με κοινωνικούς φορείς για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Η κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσε αντικείμενο της διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που έγινε με τηλεδιάσκεψη χθες Πέμπτη 10 Ιουνίου υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Ο περιφερειάρχης, στην παρέμβασή του, αναγνώρισε την έλλειψη ορθολογικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης των κοινωνικών ζητημάτων που συνέβαινε μέχρι τώρα και παρατήρησε πως μόνο με συστηματικές και όχι αποσπασματικές ενέργειες μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα. Επίσης μίλησε για το σημαντικό εργαλείο που θα έχει σύντομα η Περιφέρεια στη διάθεσή της, τον Κοινωνικό Χάρτη, και ως θέματα σημαντικά τέθηκαν:

  • Η υποστήριξη των αμεα, μέσω της καταγραφής των αναγκών των ποικίλων συλλόγων, της κατάρτισης ειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παροχή κάθε είδους στήριξης
  • Η αντιμετώπιση κάθε είδους εξάρτησης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και η παροχή στήριξης σε άτομα που βρίσκονται σε διαδικασίες – προγράμματα απεξάρτησης
  • Η στήριξη σε κοινωνικά περιθωριοποιημένες και αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως των ρομά, των οποίων η πολιτιστική κουλτούρα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης έδωσε και μια συνοπτική κατάσταση των Γενικών Νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας, τονίζοντας πως η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στην Πελοπόννησο είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας, λόγω έλλειψης ενός πολυδύναμου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Επίσης, συνέδεσε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος, τόνισε την αξία διαχείρισης της πρωτοβάθμιας υγείας σε περιφερειακό επίπεδο και επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης των νοσοκομείων της Περιφέρειας.Ολοκληρώνοντας επισήμανε ότι η σημασία της διαβούλευσης και του διαλόγου είναι να μπουν οι βάσεις μιας σωστής και ορθολογικής κοινωνικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης συμμετείχαν, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Κώστας Ψυχάρης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου Νίκος Καραλής, καθώς και ο Δ. Καραγιάννης εκπρόσωπος των ρομά. Συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

 

Τα βασικά σημεία που επισημάνθηκαν στην διαβούλευση μπορείτε να δείτε εδώ.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top