Search
Close this search box.
diavoukentra IMG 56931

Διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τα Εργατικά Κέντρα για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Χρόνος ανάγνωσης:

Σε εξαιρετικό κλίμα διενεργήθηκε -μέσω τηλεδιάσκεψης-, σήμερα Τετάρτη 23 Ιουνίου, η διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τα Εργατικά Κέντρα σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης κι αφού επισήμανε -για μία ακόμα φορά- την στενότητα των διαθέσιμων πόρων του νέου ΠΕΠ Πελοποννήσου, συγκριτικά με τις ανάγκες της Περιφέρειας, μίλησε σχετικά με τον προγραμματισμό κατασκευής Διοικητηρίου στην Τρίπολη, την διασφάλιση στέγης για το Διοικητήριο της Αργολίδας και την ενεργειακή αναβάθμιση στο Διοικητήριο Λακωνίας.

Στη συνέχεια, τόνισε τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνει η περιφερειακή Αρχή αναφερόμενος συγκεκριμένα, α) στην στήριξη της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης και της κατανομής των χρημάτων σε επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη, β) στη συγκράτηση του πληθυσμού και ειδικότερα του νεότερου, γ) στο masterplan που εκπονείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστής ως “Υπερταμείο”, για την αναβάθμιση της περιοχής του Ισθμού Κορίνθου, δ) στη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου του Διόλκου, ε) στην ουσιαστική σχεδίαση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων και στ) στο συγκριτικό πλεονέκτημα που αποκτά η Περιφέρεια με την εγκατάσταση δημοσίων δομών διανομής του φυσικού αερίου από την ΔΕΔΑ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ν.Τ. Αρκαδίας της ΑΔΕΔΥ Κώστας Μαρκόπουλος, αφού στάθηκε στη σπουδαιότητα της διαβούλευσης, επισήμανε ως επιτακτική η ανάγκη για την κατασκευή του Διοικητηρίου της Π.Ε. στην Τρίπολη, καθώς επίσης και την μέριμνα για τη δημιουργία Ειδικών Δομών Εκπαίδευσης (Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Σχολείο).

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσσηνίας Σωτήρης Τσώνης υπογράμμισε τη σωστή αξιοποίηση των πόρων προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, μίλησε για την αξία του γόνιμου κοινωνικού διαλόγου, ενώ ανέδειξε τα θέματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της αξιολόγησης των συνεπειών της, όπως η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, μιλώντας παράλληλα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας, των αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων και της ποιοτικής αναβάθμισης των γνώσεων των εργαζομένων.

Οσον αφορά στη Μεσσηνία, δήλωσε ότι η διαφαινόμενη αναπτυξιακή άνοδος του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας πρέπει να υποστηριχθεί με αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου στην περιοχή οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης, ωστόσο απαιτούνται παρεμβάσεις για την προσφορά ποιοτικότερων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αργολίδας Φώτης Κολεβέντης έκανε λόγο για τις ανισότητες που φέρνει η νέα τεχνολογία, καθώς και για την ανάγκη υποστήριξης της απασχόλησης και της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Ο ομόλογός του, τού Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς έθεσε το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης της Μεγαλόπολης και της διαχείρισης των κινδύνων που θα προκύψουν για το εργατικό δυναμικό της περιοχής. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη σχεδίασης μέτρων προστασίας για το περιβάλλον και την ορθολογική μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και οικονομία, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για προσανατολισμό του μεγαλύτερου μέρους των πόρων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορινθίας Κώστας Κατεμής ανέδειξε ζητήματα που αφορούν στην διώρυγα της Κορίνθου, το αναξιοποίητο τουριστικό προϊόν της περιοχής, το ζήτημα της κατασκευής του Διοικητηρίου, τη φυγή νέων επιστημόνων από την περιοχή, τη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα, της ορθής αξιοποίησης του δικτύου του φυσικού αερίου και ζήτησε η σχεδίαση των προγραμμάτων να θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας Νίκος Μηνακάκης τόνισε το ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα για την κατάρτιση προγραμμάτων επανένταξης μακροχρόνια ανέργων άνω των 55 ετών στην αγορά εργασίας, με ταυτόχρονη εξερεύνηση συνεργειών με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα ή κοινωνικούς φορείς.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λουτρακίου Κώστας Λογοθέτης τόνισε το ζήτημα της συρρίκνωσης του τουρισμού στην περιοχή και έθεσε ως βασικά και σημαντικά θέματα προτεραιότητας για τη βελτίωση της διαβίωσης του πληθυσμού αυτά της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.

Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με τους αντιπεριφερειάρχες Θ. Βερούτη και Χρ. Λαμπρόπουλο να συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία της. Επίσης, συμφωνήθηκε πως οι φορείς θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός του περιφερειάρχη Π. Νίκα,

οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο εκπρόσωπος του νομαρχιακού τμήματος Αρκαδίας της ΑΔΕΔΥ Κώστας Μαρκόπουλος, καθώς και οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Αργολίδας Φώτης Κολεβέντης, Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς, Κορινθίας Κώστας Κατεμής, Λουτρακίου Κώστας Λογοθέτης, Λακωνίας Νίκος Μηνακάκης και Μεσσηνίας Σωτήρης Τσώνης. Συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

 

 

Τις βασικές επισημάνσεις της σημερινής διαβούλευσης μπορείτε να δείτε εδώ.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top