Δημοσοποίηση των πρακτικών της 3ης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ για τη μεταλιγνιτική εποχή

Σε συνάντηση του Δήμου Μεγαλόπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της “Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης”, της ΔΕΗ και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Ενέργειας θα γίνει η οριστική διευθέτηση του ζητήματος που αφορά την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Αυτό, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή 15 Μαΐου, κατά την πρόσφατη, τρίτη, συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην μεταλιγινιτική εποχή των περιοχών της Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -μέλος της Επιτροπής- αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην απόφαση της ΡΑΕ για τα δίκτυα φυσικού αερίου Πελοποννήσου, σημείωσε ότι καλύφθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε τα εξής στην εν λόγω συνεδρίαση -στην οποία μετείχε επίσης ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, αλλά και ο συνεργάτης της Περιφέρειας Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του Δ.Σ. και επιστημονικός διευθυντής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ):

-Εγκριση της δομής του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

-Εγκριση των προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου.

-Σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεγαλόπολης, διοργάνωση συνάντησης με συμμετοχή του Δήμου, της Περιφέρειας, της Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης, της ΔΕΗ και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Ενέργειας με σκοπό την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

-Σχετικά με την αποκατάσταση των γαιών, οργάνωση συνάντησης με τη ΔΕΗ.

– Επεξεργασία ρυθμίσεων υπό την έννοια της «Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης» έως τέλος Ιουνίου.

 

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ

Στην συζήτηση που είχε προηγηθεί -όπως προκύπτει από τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης- ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας για τα έργα φυσικού αερίου στις περιοχές μετάβασης, αναφέρθηκε σε συνάντηση υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρας Σδούκου με την ηγεσία του ΔΕΣΦΑ, όπου “συμφωνήθηκε η παροχή φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης (υψηλή πίεση).

Ειδικότερα, όσον αφορά στη νέα έξοδο Μεγαλόπολης, ο σταθμός Μέτρησης και Ρύθμισης (Μ/R) θα συμπεριλάβει το έργο στον Κατάλογο Μικρών Εργων, ώστε να προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών χωρίς προηγούμενη έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, το έργο μπορεί να είναι έτοιμο για λειτουργία εντός 28 μηνών από την ημερομηνία έναρξης, ωστόσο συμφωνήθηκε ότι μέσω μιας προσωρινής εγκατάστασης ενός φορητού σταθμού M/R περίπου 2 χιλιόμετρα από την τοποθεσία όπου θα κατασκευαστεί ο μόνιμος σταθμός, το έργο θα είναι λειτουργικό εντός 6 μηνών”.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θ. Χριστογιαννόπουλος, από την πλευρά του, “εξέφρασε τον προβληματισμό που υπάρχει για την μετακύλιση του κόστους στις οικογένειες που έχουν ήδη χρεωθεί για εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης. Ο Κ. Μουσουρούλης, επιβεβαίωσε ότι όσοι καταναλωτές έχουν επιβαρυνθεί, δεν θα πληρώσουν εκ νέου αφού θα καλυφθεί το κόστος των εσωτερικών εργασιών, ενώ οι νέοι καταναλωτές θα πληρώσουν κατ’ αναλογία το ίδιο κόστος που είχαν επωμιστεί οι πρώτοι. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη διενέργεια συνάντησης με την Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης ώστε τάχιστα να προχωρήσει το ζήτημα”.

Στην συνεδρίαση μετείχαν επίσης, οι γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, o περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Γιώργος Στάσσης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Τα πλήρη πρακτικά της τρίτης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ μπορείτε να δείτε εδώ:

15.05.2020 Πρακτικό Επιτροπής ΣΔΑΜ

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top