Εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας για την ενημέρωση σχετικά με τον διαβήτη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο “Μάθε για τον Διαβήτη – Προστάτεψε το μέλλον σου” πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία έχει οριστεί στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνου.

Η λόγω εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου και ο Σύλλογος Διαβητικών Μεσσηνίας “Η Γλυκιά Μεσσηνία”, τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου / Π.Ε. Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας, της ΕΣΑμεΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του ΕΕΣ.

Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης φωταγωγήθηκε μπλε το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή”, καθώς το μπλε είναι το χρώμα το οποίο έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14η Νοεμβρίου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων της Μεσσηνίας, ενώ οι

επαγγελματίες υγείας μετέφεραν το μήνυμά τους για τον Διαβήτη και τον φετινό εορτασμό.

Στον χώρο της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ έγιναν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου από επισκέπτριες υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας και νοσηλευτές του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ διανεμήθηκαν έντυπα και θα έλαβαν χώρα διαδραστικά παιχνίδια, happenings και facepanting, σκοπός των οποίων ήταν η ενημέρωση του κόσμου -και κυρίως των παιδιών- για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που εορτάζεται κάθε 14η Νοεμβρίου, καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2021, 537 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 10) παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη

Διαβήτη. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και 783 εκατομμύρια έως το 2045.

Σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες (44%) με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος (240 εκατομμύρια). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.130.505 πάσχοντες, αγγίζοντας το 11% του πληθυσμού της χώρας.

Κάθε χρόνο, η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη εστιάζει σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί ένα ή περισσότερα χρόνια. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021 – 23 είναι η Πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη .

Στόχος είναι να αναδειχθεί η ανάγκη για καλύτερη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για τον διαβήτη αφ’ ενός για τους επαγγελματίες υγείας και αφ’ ετέρου για τα ίδια τα άτομα που ζουν με διαβήτη.

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν τον διαβήτη έγκαιρα και να αξιοποιούν στο έπακρο τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν για να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές συμβουλές και φροντίδα σε άτομα που ζουν με διαβήτη.

Τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται πρόσβαση σε συνεχή εκπαίδευση για να κατανοήσουν την κατάστασή τους και να αυτοεξυπηρετούνται καθημερινά που είναι απαραίτητα για να παραμείνουν υγιείς και να αποφύγουν τις επιπλοκές.

Η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η αύξηση του διαβήτη και να προστατεύσει το αύριο.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top