Ενημέρωση για πρόσκληση εργατών γης από τρίτες χώρες

Με ανακοίνωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, ενημερώνει σχετικά με την διαδικασία πρόσκλησης εργατών από τρίτες χώρες, ενώ γνωστοποιεί τις ενέργειες που έχουν γίνει έτσι ώστε το εν λόγω μέτρο να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό.

Σημειώνεται, ειδικότερα, στην ανακοίνωση:

“Εξ αιτίας της επικείμενης ελαιοκομικής περιόδου, η παραγωγή της οποίας εκτιμάται αυξημένη για φέτος, το πρόβλημα που θα εμφανιστεί σχετίζεται με την ύπαρξη εργατών γης.

Οι διαδικασίες πρόσκλησης εργατών γης ρυθμίζονται με το Ν. 4783/2021 και ειδικότερα με το άρθρο 16.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργάτες τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες έχουν δύο δυνατότητες.

Α. Απασχόληση παρατύπως διαμενόντων στη χώρα μας εργατών γης τρίτων χωρών

Οι εργοδότες κατά κύριο λόγο ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απασχολήσουν τους ήδη διαμένοντες παρατύπως στη χώρα μας, εργάτες γης τρίτων χωρών. Αυτό μπορεί να γίνει για χρονικό διάστημα αρχικά 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης έως 6 μήνες και με έκδοση νέας άδειας παραμονής.

Η αίτηση μπορεί να γίνει από τους εργοδότες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton.

Β. Πρόσκληση εργατών τρίτων χωρών

Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν με τη διαδικασία μετάκλησης να προσκαλέσουν πολίτες τρίτων χωρών για αγροτικές εργασίες και για χρονικό διάστημα αρχικά 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης έως 6 μήνες.

Η αίτηση γίνεται στην ίδια πιο πάνω πλατφόρμα, επίσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός των εργατών που μπορεί να προσκαλέσει ο κάθε εργοδότης ρυθμίζεται από εγκύκλιο και αντιστοιχεί στα στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια, τα στρέμματα που απαιτούνται είναι τουλάχιστον 40 και αντιστοιχούν σε έναν εργάτη γης.

Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα των εργοδοτών διασταυρώνονται, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον καθορισμό των εργατών που δικαιούται ο κάθε εργοδότης.

Για την ομαλή εξέλιξη της ελαιοκομικής περιόδου, ζητάμε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και οι βουλευτές Μεσσηνίας, τα εξής:

Α. Να παραταθεί η προθεσμία της 30ής Σεπτεμβρίου έως το τέλος του έτους.

Β. Να μειωθεί δραστικά η απαιτούμενη έκταση των 40 στρεμμάτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε μικρότερους παραγωγούς να εξυπηρετηθούν, με δεδομένη την ήδη διαφαινόμενη έλλειψη εργατών γης. Αν αναλογιστούμε δε την φετινή ελαιοκομική χρονιά, η οποία φαίνεται να είναι αρκετά καλή από άποψη παραγωγής, το παραπάνω κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

Γ. Να υπάρχει δυνατότητα κοινής πρόσκλησης δύο εργοδοτών και αυτό επειδή ο κλήρος γενικά είναι μικρός, κάτι που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην συγκομιδή των προϊόντων μας.

Τέλος, η αρμόδια υπηρεσία για τις ενέργειες πρόσκλησης εργατών γης είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και ειδικότερα το Τμήμα Αδειών Διαμονής Ν. Μεσσηνίας (Αθηνών 173 με πληροφορίες στα τηλέφωνα 272 13 62760 – 763”.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top