Επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος κ. Φάνης Στεφανόπουλος, όπου είχε μεταβεί εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, στην συνδιάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος κ. Φάνης Στεφανόπουλος, όπου είχε μεταβεί εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, στην συνδιάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στεφανόπουλος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ενημερωθεί για την νέα νομοθεσία της ΕΕ για την Πολιτική Προστασία, το πλαίσιο στενότερης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των Περιφερειών, την εθελοντική συγκέντρωση εμπειρογνωμόνων και τεχνογνωσίας, καθώς και τον ρόλο του κέντρου συντονισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Παράλληλα ο κ. Στεφανόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και διαχείρισης Κρίσεων, κ Χρήστο Στυλιανίδη, καθώς και με τον Γενικό προϊστάμενο της κομισιόν για την Πολιτική προστασία κ. Johannes Wachter.

Ο κ. Στεφανόπουλος ενημέρωσε τον κ. Στυλιανίδη και τον κ. Wachter, αντίστοιχα, για τις πρόσφατες καταστροφές στην Πελοπόννησο από τον τυφώνα «Ζορμπάς», άλλα και την γενικότερη κατάσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σχετικά με τις φυσικές καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς, τις πλημμύρες κλπ, αναπτύσσοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις σε ότι αφορά την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην βελτίωση του Εθνικού μας Συστήματος Πολιτικής Προστασίας, εστιάζοντας ιδίως στο τοπικό επίπεδο που αποτελεί τον βασικό πυλώνα στην άμεση απόκριση και την αρωγή των πληγέντων.

Επίσης τέθηκαν θέματα που αφορούσαν :

  • Την οργάνωση, υποστήριξη, εκπαίδευση και επιχειρησιακή εμπλοκή των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.
  • Την επίλυση ζητημάτων για την άμεση απόκριση έκτακτης ανάγκης
  • Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και χαρτογράφησης κινδύνου.
  • Ζητήματα διαλειτουργικότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων οργανισμών έκτακτης ανάγκης
  • Την επικοινωνία κινδύνου, την εκπαίδευση του πληθυσμού και την ανάπτυξη κουλτούρας έκτακτης ανάγκης.
  • Την υποστήριξη των οργανισμών Πολιτικής Προστασίας στο τοπικό επίπεδο σε πόρους, τεχνογνωσία και χρηματοδοτήσεις, επισημαίνοντας μάλιστα την διαφορά αναγκών ανάμεσα στον «πλούσιο Βορρά» και τον «φτωχό Νότο»

Τέλος εκτενής αναφορά έγινε και στο φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το RescEU για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συλλογικής αντιμετώπισης στις καταστροφές, με στόχο την προστασία των πολιτών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μέσω των RescEU επιδιώκεται ο εξορθολογισμός και η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την παροχή της σωστικής βοήθειας και η στήριξη της πρόληψης και ετοιμότητας σε Εθνικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά βελτιώνεται η ικανότητα αντιμετώπισης σε επίπεδο ΕΕ με την δημιουργία αποθεματικού νέων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας υπο την διαχείριση της ΕΕ, όπως πυροσβεστικών αεροσκαφών, αντλιών υψηλής πίεσης, ικανοτήτων έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον καθώς και κινητών νοσοκομειακών μονάδων, προς συμπλήρωση των εθνικών ικανοτήτων όταν αυτές έχουν υπερβεί τα όρια τους.

Η κατάρτιση των Εθνικών και Περιφερειακών αρχών Πολιτικής Προστασίας και η ενίσχυση της συνοχής με άλλες πολιτικές της ΕΕ σε θέματα πρόληψης και ετοιμότητας, αποτελούν βασικές αρχές του RescEU.

Με την ευκαιρία ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και είχε συνάντηση με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές κ.κ. Ανδρουλάκη Νίκο και Μαρία Σπυράκη τους οποίους και ενημέρωσε για θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top