Search
Close this search box.
stathilivanos IMG 9915

Επιταχύνονται οι διαδικασίες εφαρμογής των αποφάσεων για την σταφιδοπαραγωγή, γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στ. Αναστασόπουλος

Χρόνος ανάγνωσης:

Επιταχύνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι διαδικασίες εφαρμογής των αποφάσεων για την σταφιδοπαραγωγή, γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.

Ο Στ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι την πιο πάνω διαβεβαίωση έλαβε από τον αρμόδιο υπουργό Σπήλιο Λιβανό, μετά από σχετική επισήμανση του αντιπεριφερειάρχη κατά την παρέμβασή του -στο πλαίσιο ευρείας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 27 του μήνα, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των προέδρων του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αρμόδιων για τον πρωτογενή αντιπεριφερειαρχών από το σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Ο αντιπεριφερειάρχης, εξ άλλου, διατύπωσε την πρόταση να δοθεί δυνατότητα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά κλπ.) από τους ΓΟΕΒ προς μείωση του ενεργειακού κόστους, θέση η οποία -όπως σημείωσε ο Στ. Αναστασόπουλος- έγινε αποδεκτή από τον υπουργό.

Στην χθεσινή συνάντηση, στο υπουργείο, ανακοινώθηκε ακόμα ότι υπεύθυνος να εποπτεύσει τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ορίστηκε ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν, ειδικότερα, εκτός από τον υπουργό Σπ. Λιβανό, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος αρμόδιος για τα Προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ και Σίμος Κεδίκογλου αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική, οι γενικοί γραμματείς  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας και Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι πρόεδροι του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, όπως και  οι αρμόδιοι για τον πρωτογενή τομέα αντιπεριφερειάρχες από τις Περιφέρειες της χώρας.

 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΥπΑΑΤ για το 2022

Ο Στ. Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στην εκτενή ανάλυση που έγινε από τον υπουργό Σπ. Λιβανό, αφ’ ενός στα πεπραγμένα του υπουργείου τον προηγούμενο χρόνο, και αφ’ ετέρου στους στόχους που έχουν τεθεί για τον φετινό, καθώς και στην διεξοδική παρουσίαση του νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ 2021 – 2027), το οποίο -όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης- “έχει σημαντικούς άξονες προσανατολισμένους στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, των επενδύσεων και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή”.

Περαιτέρω, συζητήθηκαν θέματα κτηνοτροφίας και ειδικότερα το νομικό πλαίσιο με το οποίο διευκολύνεται η νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ενώ έγινε αναφορά και στο θέμα εργατών γης για τους οποίους εξετάζεται η αλλαγή του νομικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει επάρκεια εργατών όταν και όπου απαιτείται.

Ειδικότερα οι γενικές δράσεις του νέου ΠΑΑ, όπως παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνάντηση, συνοψίζονται ως εξής:

  • Υλοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Ενεργοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των αγροτικών υποδομών “Υδωρ 2.0”, ύψους 1,6 δισ. ευρώ για 22 μεγάλα αρδευτικά έργα και φράγματα.
  • Εξυγίανση και εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, μέσω της δημιουργίας νέου νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων.
  • Θεσμική θωράκιση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” με νέο νομοθετικό πλαίσιο και νέες δυνατότητες αξιοποίησης πόρων του ΠΑΑ και των ΚΑΠ, μέσω δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προώθησης των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την Γεωργία.
  • Αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.
  • Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία νέων δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Ενταξη αγροτών στα Επιμελητήρια.
  • Καταγραφή, αξιοποίηση και θεσμοθέτηση πλαισίου διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top