Η διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Π.Ε. Μεσσηνίας για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Συνεχίστηκε με τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχε και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, η διαβούλευση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με αυτοδιοικητικούς και φορείς της Π.Ε. Μεσσηνίας για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Ο περιφερειάρχης, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε για μία ακόμα φορά τις περιορισμένες -αναλογικά με τις σημαντικές ανάγκες της Περιφέρειας- πιστώσεις που διαθέτει το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), περί τα 700.000.000 ευρώ με την υπερδέσμευση, σημειώνοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητα συνέργεια και με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Αναφερόμενος ειδικότερα ο Π. Νίκας σε θέματα της Μεσσηνίας τόνισε την ανάγκη για την αναβάθμιση των υποδομών και τη σχεδίαση δράσεων που θα προσφέρουν στον πλούτο της περιοχής και κατά συνέπεια στον εθνικό πλούτο. Μίλησε για το χαμηλό επίπεδο των κοινωνικών δράσεων και για την ενεργή ένταξη στην κοινωνία των αμε, των ρομά και των μεταναστών.

Εθεσε επίσης το ζήτημα της αναβάθμισης των υποδομών εκπαίδευσης, την περιβαλλοντική μέριμνα σε τουριστικές περιοχές (Νέδα, Πολυλίμνιο, Πήδημα) και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ακόμα, επισήμανε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στη στήριξη προς τους μικρούς δήμους, μέσω της αξιοποίησης της Τεχνικής Βοήθειας και έκανε λόγο για το σχεδιασμό και υλοποίηση των περιοχών ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις). Τέλος, τόνισε τη στήριξη της Περιφέρειας στις δομές Υγείας εν μέσω της πανδημίας, την προσπάθεια ένταξης μεγάλων οδικών έργων στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, την αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και το μεγάλο έργο του φυσικού αερίου και την προσπάθεια να φτάσει μέχρι την Καλαμάτα.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης συμμετείχαν, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Καπέλιος, Ανδρέας Τσουκαλάς, Αννα Καλογεροπούλου και Αθηνά Κόρκα, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε. περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πύλου – Νέστορος Βασίλης Τσώνης, καθώς και οι διευθυντές Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας και Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτα Κουράκλη. Συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

 

 

Τα βασικά σημεία που επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης μπορείτε να δείτε εδώ.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top