Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης υπερψήφισε την έκθεση του Μ. Κεφαλογιάννη για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, η οποία προβλέπει υπερδιπλασιασμό της αρχικής πίστωσης των 11,2 δισ. ευρώ

Yπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης η έκθεση του Μ. Κεφαλογιάννη για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Στην εν λόγω έκθεση προβλέπεται μία σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σε 25,3 δισ. ευρώ έναντι των 11,2 δισ. ευρώ που είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά αθροίζονται 58,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Ελληνα ευρωβουλευτή -και γενικού εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης- το πιο πάνω ποσόν θα αυξηθεί με επιπλέον 32,8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης όπως προβλέπεται στην πρόταση της Κομισιόν, ενώ αντίστοιχη αναμένεται και η αύξηση των πόρων που θα δοθούν στη χώρα μας.

Στην σχετική ανακοίνωσή του, ο Μ. Κεφαλογιάννης αναφέρει:

“Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα της εμβληματικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Πράσινη Ευρώπη. Για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Σήμερα η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ηγείται στην προσπάθεια εφαρμογής της Κλιματικής Συμφωνίας των Παρισίων. Με τρόπο κοινωνικά δίκαιο στηρίζουμε τις περιοχές άνθρακα και λιγνίτη που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Στηρίζουμε αποτελεσματικά τις τοπικές οικονομίες των περιοχών που πλήττονται αλλά κυρίως στηρίζουμε αποφασιστικά τους πολίτες των περιοχών αυτών. Εστιάζοντας στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προχωράμε σε μία νέα πράσινη εποχή χωρίς να αφήσουμε κανένα πίσω.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη σημερινή θετική τους ψήφο, τους συναδέλφους από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους ευρωβουλευτές των άλλων Επιτροπών και τους σκιώδεις εισηγητές για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στην Εκθεση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Στην Εκθεση που υπερψηφίστηκε προβλέπεται μία σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σε 25,3 δισ. «φρέσκο χρήμα» ευρώ έναντι των 11,2 δισ. ευρώ που είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί με επιπλέον 32,8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης όπως προβλέπεται στην πρόταση της Κομισιόν. Ενώ αντίστοιχη αναμένεται και η αύξηση των πόρων που θα δοθούν στη χώρα μας.

Η γενναία αυτή αύξηση της χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης αποτελούσε πάντα πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει θέσει εξ αρχής ως βασική πολιτική του επιλογή την απεξάρτηση της χώρας από το λιγνίτη και τη μετάβαση της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μία πολιτική που συνάδει με το κριτήριο της επιβράβευσης που υπερψηφίστηκε και αφορά την καθιέρωση στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ενός «Μηχανισμού Πράσινης Επιβράβευσης» σύμφωνα με το οποίο το 18% των συνολικών πόρων του Ταμείου θα διατεθούν σύμφωνα με τα

Θα ήθελα, επίσης να τονίσω δύο ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις της Εκθεσης που αφορούν τη χώρα μας. Το 2% των πόρων του Ταμείου θα κατευθυνθούν προς τις νησιωτικές και τις απομακρυσμένες περιοχές που ακόμη εξαρτώνται από το πετρέλαιο για την ηλεκτροδότησή τους.  Ενώ εγκρίθηκε ότι στα εδαφικά σχέδια μετάβασης θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται επενδύσεις σε δραστηριότητες που συνδέονται με το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση χαμηλών εκπομπών ως μεταβατικές πηγές ενέργειας.

Στόχος μας, αυτή η καινοτόμα ευρωπαϊκή πολιτική να συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση, όπως η περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ωστε η μετάβαση της χώρας μας προς μία Πράσινη Εποχή, μία Πράσινη Οικονομία να πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο χωρίς κανείς να μείνει στο περιθώριο, απροστάτευτος. Δίνοντας ευκαιρίες σε όλους”.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top