Search
Close this search box.
monevropi εικόνα Viber 2021 10 21 13 27 45 575

Η Μονεμβασιά ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από την καμπάνια “Η Ευρώπη στην περιοχή μου”

Χρόνος ανάγνωσης:

Τις δυνατότητες ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικότερα της Λακωνίας επισήμανε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, στη Μονεμβασιά, στο πλαίσιο παρουσίασης της καμπάνιας “Η Ευρώπη στην περιοχή μου” που υλοποιεί η Περιφέρεια στην ιστορική καστροπολιτεία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

Το κεντρικό θέμα της καμπάνιας, που είναι εμπνευσμένο από τους στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου “ένα πέτρινο καράβι που ταξιδεύει στον χρόνο”, έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία, το τοπίο και τα παραδοσιακά οικιστικά κτήρια της Μονεμβασιάς, η οποία έχει την πέτρα ως κύριο δομικό στοιχείο.

Οπως τονίστηκε στη σημερινή εκδήλωση, τα τελευταία χρόνια και έπειτα από τις κοινές προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες ανακατασκευής και αποκατάστασης σημαντικών μνημείων και κτηρίων στη Μονεμβασιά.

Τα έργα χρησιμεύουν ως έμπνευση και πηγή υπερηφάνειας για ολόκληρη την περιοχή, καθώς ο μετασχηματισμός της κοινότητας ήρθε διατηρώντας το ιστορικό παρελθόν, βελτιώνοντας το παρόν και προετοιμάζοντας τη Μονεμβασιά για τις μελλοντικές γενιές.

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας θα οργανωθούν 5 ενημερωτικοί περίπατοι, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – ΕΛΛΕΤ. Πιο συγκεκριμένα, κάθε Σάββατο, οι πολίτες της Μονεμβασιάς και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πώς διατηρήθηκαν αρμονικά πέντε εμβληματικά μνημεία / κτήρια της Μονεμβασιάς στη διάρκεια των αιώνων. Κάθε περιήγηση θα έχει ένα ειδικό θέμα που περιλαμβάνει την φύση, την αρχιτεκτονική και τη βιωσιμότητα, την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία, τις παραδόσεις και το οικοσύστημα.

Επιπλέον, για την πραγματοποίηση των ενημερωτικών περιπάτων, η ΕΛΛΕΤ θα συνεργαστεί με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μονεμβασιάς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Διαδρομές”, τον Σύλλογο “Ρίζες” και τον περιβαλλοντικό Σύλλογο “Τουλίπα Γουλιμή”. Οι περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν στην παλιά πόλη της Μονεμβασιάς και θα επικεντρωθούν στα εξής:

 

– Ανακατασκευή και φωτισμός της πλατείας Χρυσαφίτισσας στο κάστρο της Μονεμβασιάς

Το έργο αφορά την πλακόστρωση της πλατείας Χρυσαφίτισσας, έκτασης 1.300 τ.μ. με υλικά που βρέθηκαν στους ορόφους των κτηρίων και στους ανοιχτούς χώρους της Κάτω Πόλης. Στο πλαίσιο του έργου, έγιναν ανασκαφές για να σχηματιστεί μια ενιαία επιφάνεια, τα φθαρμένα και άχρηστα υλικά απομακρύνθηκαν από το κάστρο και συλλέχθηκαν πέτρες από μέρη μέσα στο κάστρο για την πλακόστρωση της πλατείας. Τέλος, ο φωτισμός της πλατείας πραγματοποιήθηκε με την εγκατάσταση διαφόρων ειδών φωτιστικών.

Η ΕΕ συγχρηματοδότησε αυτό το έργο με συμμετοχή 80% και το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης με συμμετοχή 20%. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης ανήλθε σε 141.739  ευρώ.

 

– Ανακαίνιση των εκκλησιών της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και της Αγίας Αννας

Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση δύο αξιόλογων μνημείων της Κάτω Πόλης της Μονεμβασιάς, της εκκλησίας της Αγίας Αννας και της εκκλησίας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Οι δύο εκκλησίες, που είναι ανοιχτές για τους επισκέπτες και εξακολουθούν να λειτουργούν, παρουσιάζουν αξιοσημείωτα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που σχετίζονται με την παρουσία των Βενετών στο κάστρο.

Η ΕΕ συγχρηματοδότησε αυτό το έργο με συμμετοχή 80% και το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης με συμμετοχή 20%. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης ανήλθε στα 428.098 ευρώ.

 

– Περιοχή της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας και κύρια πύλη στην Ανω Πόλη της Μονεμβασιάς

Με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της πράξης αποκαλύφθηκε, στερεώθηκε, αναδείχθηκε -και εν τέλει παραδόθηκε στο κοινό για περιήγηση- κεντρικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Ανω Πόλης, όπου μέσω αρχικών οδών του πολεοδομικού ιστού, το συγκρότημα της κεντρικής πύλης συνδέθηκε με τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας ή Παναγίας Οδηγήτριας, όπου, επίσης, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης. Η ανάδειξη της σημαντικής αυτής περιοχής, η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν προσβάσιμη, θα συντελέσει στην αναγνώριση και προβολή της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Μονεμβασίας και θα δημιουργήσει έναν πόλο έλξης επισκεπτών, συμβάλλοντας συνακόλουθα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες στερέωσης και ανάδειξης του συγκροτήματος της πύλης και η διαμόρφωσή του σε χώρο υποδοχής και ενημέρωσης των επισκεπτών, η στερέωση του ανώνυμου ναού και δύο αξιόλογων οικιών, η ανάδειξη των αποκαλυφθέντων καλντεριμιών του αρχικού πολεοδομικού ιστού της πόλης, η δημιουργία φυτολογικής συλλογής με τη χλωρίδα του βράχου, η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και το εποπτικό υλικό, θα αποτελέσουν βασικές συνιστώσες για μία μοναδική εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία στον κεντρικό οικιστικό πυρήνα μιας βυζαντινής καστροπολιτείας.

Η ΕΕ χρηματοδότησε αυτό το έργο με συνολικό ποσό 870.352 ευρώ.

 

– Στερέωση του Φάρου της Μονεμβασίας

Το έργο αυτό αφορά την αποκατάσταση του ιστορικού φάρου της Μονεμβασιάς. Περιλαμβάνει επίσης την δημιουργία εκθεσιακού χώρου.

Η ΕΕ χρηματοδότησε αυτό το έργο με συνολικό ποσό 335.139 ευρώ.

 

– Σταθεροποίηση βραχωδών πρανών του κάστρου της Μονεμβασιάς

Η ΕΕ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδότησαν την αποκατάσταση των βραχωδών πρανών του κάστρου της Μονεμβασιάς εν όψει της κλιματικής αλλαγής. Οι συνθήκες σταθερότητας των πρανών θα βελτιωθούν με μεθόδους όπως η εγκατάσταση παγίδων βράχου και μεταλλικών πλεγμάτων κατά μήκος της πλαγιάς.

Το έργο περιλαμβάνει συνεχή παρακολούθηση της κίνησης των βράχων. Για τη συνεχή παρακολούθηση της κίνησης των βραχωδών τεμαχίων θα γίνει τοποθέτηση ειδικών οργάνων μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η συνεχής αξιολόγηση των φαινομένων.

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει αυτό το έργο με συνολικό ποσό 2.500.000 ευρώ.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε, μεταξύ άλλων για το εν λόγω πρόγραμμα:

“Οφείλουμε, η διαχείριση εκ μέρους μας της οικονομικής συνδρομής της Ευρώπης προς τον τόπο μας να γίνεται με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, ώστε μέσα από τα έργα που υλοποιούνται να προκύπτει προστιθέμενη αξία και παράλληλα αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, τους δήμους και άλλους φορείς και πορευόμαστε με βάση την λογική κόστους – οφέλους, προσδοκώντας να αποδώσουμε έργα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή του τόπου μας, αλλά και θα αφήσουν θετικό αποτύπωμα σε αυτόν, αλλά και για τις γενιές του σήμερα και του αύριο

 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Ανιές Μονφρέ (Agnès Monfret), επικεφαλής Επικοινωνίας στην Γενική Διεύθυνση Αστικής και Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχετικό μήνυμά της, αναφέρει:

“Είμαστε πολύ περήφανοι που δείχνουμε ότι υπάρχει μια διάσταση ΕΕ στις τοπικές λύσεις και ότι οι κοινές υλοποιήσεις αυτού του είδους κάνουν τη διαφορά. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας επικοινωνίας της ΕΕ την οποία αναπτύσσουμε από το 2018 σε στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές περιοχές. Σε κάθε Περιφέρεια, αφηγούμαστε την ιστορία ενός τόπου ιδιαίτερης σημασίας για τον πληθυσμό της περιοχής που αποτελεί εγγενές μέρος της υπερηφάνειας του να ζει κάποιος εκεί.

Είμαστε πολύ περήφανοι που ενώνουμε τις προσπάθειές μας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις τοπικές αρχές της Μονεμβασιάς, μιας και ο σκοπός είναι να γίνουν ενέργειες που θα αναδείξουν την ιστορία αυτού του τόπου και θα κάνουν γνωστά σε ολόκληρο τον τοπικό πληθυσμό όλες τις πρωτοβουλίες που θα γίνουν στα πλαίσια της καμπάνιας ‘Η Ευρώπη στην περιοχή μου’”.

Στη σημερινή εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίνα Κασιμάτη, μετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και ο θεματικός ομόλογός του Νίκωνας Τζινιέρης, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος, ο προϊστάμενος της ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου Αντώνης Ψαράκης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top