Μια σημαντική παρέμβαση για την ανάδειξη και την ψηφιακή προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καλαμάτας προχωρά μέσα από το Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021–2027», μετά την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό της απόφασης ένταξης της πράξης «Ψηφιακή Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Καλαμάτας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 349.898,24 ευρώ.
Η πράξη, με δικαιούχο τον Δήμο Καλαμάτας, αφορά τη Δημοτική Πινακοθήκη «Α. Τάσσος», η οποία στεγάζεται από το 2002 σε ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης και διαθέτει μια ιδιαίτερα σημαντική συλλογή έργων.
Μέσα από το έργο επιδιώκεται η ολοκληρωμένη παρουσίαση των συλλογών της Πινακοθήκης στο διαδίκτυο και η αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών, ώστε το πολιτιστικό της απόθεμα να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να γίνει προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο, ακόμη και διεθνές, κοινό.
Στο πλαίσιο της πράξης προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η φωτογράφιση, τεκμηρίωση και επεξεργασία 364 έργων τέχνης και 122 χαρτών, η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος τεκμηρίωσης και διαδικτυακού κόμβου, η ανάπτυξη 3D εικονικής έκθεσης και εικονικής περιήγησης, η δημιουργία ψηφιακού ξεναγού, εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και ντοκιμαντέρ για την ιστορία της έκθεσης.
Με αφορμή την ένταξη της πράξης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός δήλωσε: «Η πολιτιστική κληρονομιά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν μπορεί να ταξιδεύει, να επικοινωνεί και να συναντά νέους ανθρώπους. Με την ψηφιακή αναβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας αξιοποιούμε σύγχρονα εργαλεία για να αναδείξουμε έναν σημαντικό πολιτιστικό πλούτο και να τον κάνουμε περισσότερο ορατό και περισσότερο προσβάσιμο, τόσο στους πολίτες και τους επισκέπτες όσο και σε ένα διεθνές κοινό. Επενδύουμε σε έργα που συνδέουν τον πολιτισμό με την τεχνολογία και δημιουργούν ένα σύγχρονο αποτύπωμα για την Πελοπόννησο».