Ικανοποίηση του περιφερειάρχη για την ανάδειξη της Καλαμάτας ως της “πιο πράσινης ελληνικής πόλης”

Χαρούμενος δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για το γεγονός ότι η Καλαμάτα αναδεικνύεται στην πιο πράσινη ελληνική πόλη άνω των 50.000 κατοίκων, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με θέμα “Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη”.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, το 54,4% των αστικών περιοχών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας καλύπτεται από δέντρα (τα 23,2 από τα 42,6 τ.χλμ.).

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι την τελευταία 15ετία έχουν γίνει πάνω από 20.000 φυτεύσεις στην Καλαμάτα, παρατηρώντας ότι ανάλογο σκεπτικό -ως προς τον ρόλο του πράσινου στην ποιότητα ζωής και ως ελάχιστο αντιστάθισμα στην συντελούμενη κλιματική αλλαγή- έχει και η δράση της περιφερειακής Αρχής η οποία προβλέπει κάθε έτος συγκεκριμένο κονδύλιο στον προϋπολογισμό της για φυτεύσεις υψηλού πρασίνου κατά μήκος του οδικού δικτύου στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, οι ελληνικές πόλεις που έπονται της Καλαμάτας είναι η Καβάλα με κάλυψη 44,6%, η Πάτρα με 36%, το Ηράκλειο με 17,2%, τα Ιωάννινα με 14,9%, η Αθήνα με 10,8%, η Θεσσαλονίκη με 9,6%, η Λάρισα με 5,5% και ο Βόλος με 4,9%.

Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει πόλεις 38 ευρωπαϊκών κρατών, που βρίσκονται στην Urban Audit List της Eurostat χρησιμοποιώντας εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο “Κοπέρνικος”. Αυτό που μετρήθηκε ήταν το ποσοστό της έκτασης των πόλεων που φαίνεται από ψηλά πράσινο λόγω των δέντρων.

 

*Η φωτογραφία προέρχεται από την “Καθημερινή”

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top