Search
Close this search box.
kefalogiannis

Υπερδιπλάσια από την υφιστάμενη χρηματοδότηση του Ταμείου Δίκαιου Μετάβασης εισηγήθηκε ο Μ. Κεφαλογιάννης προς τα όργανα της Ε.Ε.

Χρόνος ανάγνωσης:

Αύξηση από 7,5 σε 17,8 δισ. ευρώ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης εισηγείται σε ευήκοα ώτα το σχέδιο έκθεσης που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι η πραγματική εικόνα της Ευρώπης της κοινωνικής συνοχής. Μία Ευρώπη που αφήνει πίσω της αποκλεισμούς. Που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο” επισήμανε ο ως μοναδικός εισηγητής της Εκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 100 δισ. ευρώ.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης, ειδικότερα, παρουσίασε σήμερα Τετάρτη 13 Μαΐου στην αρμόδια Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα εντεταλμένα μέλη των άλλων Επιτροπών και στην εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο της εν λόγω Εκθεσης.

Οπως γνωστοποίησε ο ευρωβουλευτής στη σχετική ανακοίνωσή του, “η Εκθεση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που παρουσιάστηκε σήμερα είχε την θετική ανταπόκριση και έλαβε πολύ θετικά σχόλια από τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών ομάδων, από τα εντεταλμένα μέλη των άλλων Επιτροπών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και από την εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το βασικό εργαλείο ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση της Ευρώπης προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο χωρίς κανείς να μείνει στο περιθώριο. Χωρίς κανείς να μείνει απροστάτευτος.

Είναι μία καινοτόμα ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης που θα συμβάλλει στη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση με κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη χώρα μας, την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν περισσότερα από 4,2 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. που θα δαπανηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Στόχος, καμία περιοχή, κανένας πολίτης να μην μείνει πίσω. Χωρίς προστασία την ώρα της μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πράσινη Εποχή και στην Πράσινη Οικονομία”.

 

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Στην αρχική του εισήγηση, ο Μ. Κεφαλογιάννης δήλωσε τα εξής:

“Θέλω να ευχαριστήσω τους σκιώδεις εισηγητές για τη βοήθεια και συνεργασία τους. τους εισηγητές των άλλων Επιτροπών για τη συνεισφορά τους στον δημόσιο διάλογο, την Επιτροπή των Περιφερειών, τους άλλους θεσμούς της Ε.Ε. και βεβαίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της να δημιουργήσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Η πανδημία του Covid-19 δημιούργησε νέα δεδομένα. Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα αναθεωρήσουμε την πολιτική μας για την κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη και τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Η απάντηση είναι μία. Οχι βέβαια.

Λόγω της πανδημίας είμαστε υποχρεωμένοι να χρεώσουμε τα παιδιά μας με τεράστια ποσά στο μέλλον. Ας τους δώσουμε τουλάχιστον μία πράσινη Ευρώπη. Ας κάνουμε πράξη τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία. Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία.

Για να επιτύχουμε τον στόχο μας στη  μετάβαση στην «Πράσινη Ευρώπη» χρειαζόμαστε 1 τρισ. ευρώ. Ενας πολύ φιλόδοξος στόχος.

Αλλά η μετάβαση αυτή πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο. Για τον λόγο αυτό δημιουργούμε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Με στόχο να επενδυθούν 100 δισ. ευρώ στις περιοχές που πλήττονται.

Γιατί με το Ταμείο αυτό κάνουμε μία συμφωνία. Κανείς να μην μείνει πίσω. Απροστάτευτος. Να στηρίξουμε τις λιγνιτικές περιοχές που θα πληγούν περισσότερο. Φιλοδοξία μας είναι ένας αυξημένος προϋπολογισμός με ορίζοντα το 2030.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί μία βαθιά τομή στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.

Η λιγνιτική εποχή τελειώνει. Και πρέπει να τελειώσει. Ομως η αγωνία των εργαζόμενων στις περιοχές που πλήττονται τώρα αρχίζει. Γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά από τη μία μέρα στην άλλη. Ενώ δεκάδες επαγγέλματα στις περιοχές που πλήττονται απειλούνται με εξαφάνιση.

Τα 7,5 δισ. ευρώ «φρέσκο χρήμα» που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, η έκθεσή μας προτείνει να αυξηθούν στα 17,8 δισ. ευρώ. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι. Και οι επιτροπές του Κοινοβουλίου και η Επιτροπή Περιφερειών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως συμφωνούμε όλοι ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου πρέπει να είναι μόνο από «φρέσκο χρήμα». Να μην επηρεάσει τις άλλες πολύ σημαντικές πολιτικές της Ενωσής μας.

Προτείνουμε επίσης με την έκθεσή μας αυτή,  ένα νέο κριτήριο, τον μηχανισμό επιβράβευσης. Να επιβραβεύονται, δηλαδή, από το Ταμείο οι χώρες εκείνες που θα μεταβούν με γρηγορότερους ρυθμούς στη νέα εποχή.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει, επίσης, τη χρηματοδότηση των νησιωτικών και των απομακρυσμένων περιοχών που δεν είναι συνδεδεμένες ηλεκτρικά με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Και μεταξύ άλλων, με την έκθεσή μας προτείνουμε να προστεθεί στο κριτήριο του συντελεστή βαρύτητας των εργαζομένων στις λιγνιτικές και ο συντελεστής εξάρτησης της κάθε λιγνιτικής περιοχής από τις εξορύξεις στην περιοχή, αυξάνουμε το συγκεκριμένο κριτήριο από το 25% στο 33%”.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων, ο Μ. Κεφαλογιάννης τόνισε:

“Ακούγοντας όλους τους συναδέλφους που τοποθετήθηκαν, διαπιστώνω ότι υπάρχει μία ευρεία σύγκλιση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Αναλαμβάνω την πρωτοβουλία ως εισηγητής να επικοινωνήσω με τους σκιώδεις εισηγητές και με τους εισηγητές, τόσο των πολιτικών ομάδων, όσο και των άλλων επιτροπών, ώστε οι συμβιβαστικές τροπολογίες που θα κατατεθούν να αποτυπώνουν το κλίμα συνένωσης και συνεργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να βγει ισχυρό με μία πρόταση με την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη από όλους μας ώστε να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε”.

 

Την πρωτολογία του Μ. Κεφαλογιάννη μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

 

Η δευτερολογία του Μ. Κεφαλογιάννη βρίσκεται στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top