Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου “Η Ελλάδα κατά του καρκίνου”

Ξεκινά από μεθαύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, η υλοποίηση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου “Η Ελλάδα κατά του καρκίνου” από το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας με σκοπό την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται μετά από σχετικά αιτήματα της Π.Ε. Αρκαδίας και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, τα οποία έγιναν αποδεκτά, αφορά στις γυναίκες που κατοικούν μόνιμα στον εν λόγω δήμο, τελεί δε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και διενεργείται με τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σε αγαστή συνεργασία με τον πιο πάνω δήμο της Αρκαδίας.

Οι εξετάσεις, μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου, παρέχονται εντελώς δωρεάν, όπως πάντα -χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας από 25 έως 70 ετών με τεστ Παπανικολάου, και των γυναικών ηλικίας από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με μαστογραφία. Επίσης, σκοπό έχει και τον επανέλεγχο όλων των γυναικών, που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά την προηγούμενη φάση εξετάσεων.

Στις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 50 ετών θα διενεργείται τεστ Παπ με την νέα μέθοδο υγρής φάσης thin prep και θα γίνεται μοριακή ταυτοποίηση του ιού HPV.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται, από μεθαύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στην ειδική αυτοκίνητη μονάδα που διαθέτει το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας, η οποία (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) θα βρίσκεται σταθμευμένη στο δημοτικό γήπεδο Αστρους.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 275 53 61202, 275 53 61203 και 271 3 610243 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Εχει ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από τον ΕΟΔΥ σχετικά με όλα τα μέτρα που τηρούνται στην σταθερή μονάδα για την προστασία των προσερχομένων προς εξέταση γυναικών, του προσωπικού, καθώς και της σωστής απολύμανσης των χώρων της μονάδας.

Οι διαγνώσεις των μαστογραφιών και των λαμβανομένων επιχρισμάτων γίνονται από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων οδηγιών των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου.

Η ενημέρωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, όπως και την προηγούμενη φορά, γίνεται ταχυδρομικώς με προσωπική επιστολή. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητος περαιτέρω έλεγχος, οι εξετασθείσες καλούνται και πάλι για συμπληρωματικές εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται, επίσης δωρεάν, είτε στην κινητή είτε στην σταθερή μονάδα του Ιδρύματος. Εάν χρειαστεί ιατρική παρέμβαση προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο “Ο Αγιος Σάββας”, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς..

Το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας, με μόνιμο χορηγό το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, πραγματοποιεί προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας με δωρεάν εξετάσεις του γυναικείου πληθυσμού δήμων και Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο από το 1989.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας είναι προτεραιότητά η ενημέρωση των πολιτών, η προστασία της υγείας τους και η επένδυση σε προγράμματα Δημόσιας Υγείας.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top