“Καμπανάκι” από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα μετά από σύσκεψη στην Τρίπολη: “Κίνδυνος να χαθούν 293.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου λόγω έλλειψης ώριμων μελετών”

Τον κίνδυνο να χαθούν 293.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λόγω έλλειψης ώριμων μελετών, επισήμανε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι, στην Τρίπολη.

Ο περιφερειάρχης επικαλέστηκε ενημέρωση που είχε λίγη ώρα νωρίτερα σε μια “δραματική” -όπως την χαρακτήρισε- σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για θέματα του ΕΣΠΑ:

“Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχουν αυτή τη στιγμή έργα που πρέπει να απενταχθούν διότι δεν είναι ώριμα μελετητικά και κάποιος πρέπει να πάρει το κόστος. Και θα το πάρουμε εμείς” σημείωσε ο Π. Νίκας, επισημαίνοντας:

“Το χθες έχει τελειώσει. Οι εκλογές είναι μία κόκκινη γραμμή. Ασε τι έγινε χθες, αυτό που έχει σημασία και αξία είναι τι γίνεται τώρα και τι γίνεται αύριο. Δεν θέλω α προσδιοριστεί η δική μας πορεία με το τι έγινε χθες, θα αναφέρομαι σε αυτό το θέμα μόνο όταν υπάρχει ακραία αναγκαιότητα”.

Οπως διευκρίνισε ο περιφερειάρχης, έδωσε ήδη εντολή να σταματήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να απασχολούνται με μελέτες μικρών έργων που μπορεί να εκτελέσει ο οποιοσδήποτε δήμος, ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται σε έργα 50.000 ή 100.000 ευρώ που είχε αναλάβει η Περιφέρεια μέσω προγραμματικών συμβάσεων με διάφορους δήμους.

Ο Π. Νίκας σημείωσε ότι πλέον ζήτησε από τις υπηρεσίες να αφοσιωθούν στο εξής σε μεγάλα και σημαντικά έργα: “Υπάρχουν έργα που πρέπει να ενταχθούν μέχρι το 2021, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες. Πρέπει να εξευρεθούν μελέτες, διαφορετικά τα χρήματα θα επιστραφούν στην κυβέρνηση”, είπε ο περιφερειάρχης που απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την θέση ότι ο λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν πως “οι πολιτικές αποφάσεις υπερίσχυαν των τεχνοκρατικών δεδομένων”.

Ο Π. Νίκας ανήγγειλε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει επισκέψεις και συσκέψεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα προκειμένου “να γίνει μια ακτινογραφία των ενταγμένων έργων” και να διαπιστωθεί τι δυνατότητες υπάρχουν για έγκαιρη ωρίμανση των μελετών σε ορισμένα από αυτά:

“Σε κάθε νομό θα δώσω απάντηση για κάθε έργο ξεχωριστά. Οχι πολιτικές απαντήσεις, δεν επιδιώκουμε να ‘φορτώσουμε’ το οιοδήποτε στον οιονδήποτε, αλλά θα κάνουμε προσπάθεια να λύσουμε προβλήματα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αξίζει καλύτερα πράγματα και θα είναι τραγωδία να χάσουμε πόρους από το ΕΣΠΑ” σημείωσε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top