Κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου με διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς

Με έγγραφό της προς τους περιφερειάρχες της χώρας, η ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειαρχών Ελλάδας) γνωστοποιεί ότι κατατέθηκε, ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς

Το εν λόγω νομοσχέδιο, με τίτλο “Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις” (https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=f4a39ee2-5169-4ff4-9527-ac6b0130169a), άρχισε να συζητείται στην πιο πάνω αρμόδια Επιτροπή το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου.

Με τις διατάξεις του άνω νομοσχεδίου, ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς (Μέρος Δ΄ του σ/ν).

Ειδικότερα:

Με το άρθρο 18: Τροποποιείται το άρθρο 16 του ν. 4177/2013,  το οποίο προβλέπει τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές. Προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται προαιρετικά τις Κυριακές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η λειτουργία των τοπικών εμπορικών καταστημάτων που κατατάσσονται, με βάση το μέγεθός τους, στην κατηγορία των παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251), σε δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Με το άρθρο 19: Τροποποιείται το άρθρο 30 του ν. 4497/2017, το οποίο αφορά το ωράριο λειτουργίας λαϊκών αγορών. Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν έως 6 ημέρες την εβδομάδα (ισχύουσα διάταξη: “Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο …”).

Οι στόχοι των ρυθμίσεων σύμφωνα με την σχετική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του νομοσχεδίου:

(α) Αρθρο 18: Η απρόσκοπτη διάθεση αγαθών προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες καθώς και η ικανοποίηση των καθημερινών τοπικών καταναλωτικών αναγκών σε περιοχές της Επικράτειας με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.

(β) Αρθρο 19: Η δυνατότητα λειτουργίας λαϊκών αγορών και τις Κυριακές  (Η ρύθμιση αφορά όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι είναι οι αρμόδιοι φορείς λειτουργίας λαϊκών αγορών).

Αναλυτικά τις προβλέψεις του εν λόγω νομοσχεδίου (διατάξεις, ανάλυση συνεπειών ρύθμισης κλπ) μπορείτε να τις δείτε παρακάτω:

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top