Με υπογραφή Τατούλη 1,4 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση της παραλιακής οδού Πλαστήρα στη ΒΑΑ της Καλαμάτας

Εγκρίθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη η ένταξη του πρώτου μεγάλου έργου για την Καλαμάτα στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και αφορά την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, προϋπολογισμού 1.419.000 ευρώ, που θα δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης της Καλαμάτας και ειδικά στο δυτικό τμήμα της» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και σημείωσε «με την πρόνοια και τη σκληρή δουλειά μας εξασφαλίσαμε για την Καλαμάτα ένα δυναμικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Μέρα με τη μέρα ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται προσφέροντας ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και αποτελέσματα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών».

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο Πρόσκλησης  με τίτλο «ΠΛΕΓΜΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» κωδ. ΒΑΑ1 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» η Πράξη «Ανάπλαση οδού Πλαστήρα», συνολικού Προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 1.419.000,00€, με δικαιούχο το Δήμο Καλαμάτας.

Μία από τις δύο περιοχές εστίασης της εγκεκριμένης ΣΒΑΑ του Δήμου Καλαμάτας είναι η παραλιακή ζώνη, στην οποία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται ο αστικός ιστός της πόλης, τόσο από άποψη δόμησης, όσο και από άποψη χρήσης από τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ο μετασχηματισμός της παραλιακής ζώνης σε μια μείζονα υπερτοπική “πύλη” αποτελεί βασικό στοιχείο του οράματος της ΣΒΑΑ. Βασικός οδικός άξονας (προς τη δύση) της παραλιακής ζώνης είναι και η οδός Ν. Πλαστήρα, η οποία εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τον οικισμό του Αγίου Διονυσίου. Είναι οδός προσπέλασης προς οικιστική περιοχή, και φέρει κυκλοφορία από και προς την Δυτική Ακτή της Καλαμάτας. Στην περιοχή αυτή έχουν αναπτυχθεί διάφορες εμπορικές, γεωργικές και αθλητικές δραστηριότητες. Η περιοχή αναφοράς, την οποία διαπερνάει η οδός Πλαστήρα, χαρακτηρίζεται ως αναπτυσσόμενη, καθότι διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον (μεγάλη ακτογραμμή) και η βελτίωση της εικόνας της θα προσελκύσει κατ’ αρχήν επενδύσεις, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τουρισμού και αναψυχής και θα οδηγήσει σε θέσεις εργασίας και άμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων. Ήδη με τις υφιστάμενες χρήσεις (επιχειρήσεις, καταστήματα, κατοικίες, καλλιέργειες, γήπεδο ποδοσφαίρου και αντισφαίρισης) υπάρχει αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου της οδού, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η βελτίωση και η κυκλοφοριακή οργάνωσή της. Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν με την πράξη Ανάπλαση οδού Πλαστήρα είναι:

  • Η κατασκευή ενός ισόπεδου κυκλικού κόμβου, στη θέση του υπάρχοντα τετρασκελή ισόπεδου κόμβου, στη συμβολή της παραποτάμιας οδού Αρτέμιδος, της οδού Ευαγγελιστρίας, της οδού Νικολάου Πλαστήρα και της συνέχειας της οδού Αρτέμιδος προς τον αθλητικό χώρο του Δήμου Καλαμάτας.  Η εφαρμογή Τυπικής Διατομής Κύριας Συλλεκτήριας Οδού, που διατρέχει περιοχές Εκτός Σχεδίου Πόλης με βασική λειτουργία τη σύνδεση και με δυνατότητα εξυπηρέτησης παροδίων ιδιοκτησιών, στην οδό Νικολάου Πλαστήρα, με θέσεις στάθμευσης στα δεξιά της οδού και ποδηλατόδρομο επί του αριστερού πεζοδρομίου.
  • Η σήμανση – ασφάλιση της οδού Νικολάου Πλαστήρα και του Ισόπεδου Κυκλικού Κόμβου, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και του επιπέδου λειτουργικότητας της οδού.
  • Η κατασκευή κλειστού δικτύου ομβρίων κατά μήκος της οδού για την αποστράγγιση – αποχέτευση του καταστρώματος και των παροδίων ιδιοκτησιών
  • Τον ηλεκτροφωτισμό της οδού Ν. Πλαστήρα και του ισόπεδου κυκλικού κόμβου.
  • Κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (κρασπεδόρειθρα, πεζοδρόμια κ.α.)

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top