Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου η έκδοση “Αφιέρωμα σε ηρωικές μορφές του ’21”, της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγες ημέρες, η έκδοση του συλλογικού έργου “Αφιέρωμα σε ηρωικές μορφές του ’21” της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας (ΕΠΔΛ) “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος”.

Στην επετειακή αυτή έκδοση (368 σελίδων) τριάντα επτά πνευματικοί άνθρωποι από τη Λακωνία, φωτίζουν με τα έργα τους γνωστές και άγνωστες πτυχές των δοξασμένων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Τα αντίτυπα της έκδοσης, τα οποία προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα προωθηθούν σε βιβλιοθήκες, σχολεία, δήμους, οργανισμούς, φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης και αλλού, με στόχο να ωφεληθεί το ερευνητικό αλλά και το ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημειώνει, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του:

“Διακόσια χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του Γένους, τριάντα επτά πνευματικοί άνθρωποι, Λάκωνες και Λάκαινες, δεν λησμόνησαν τις δοξασμένες εκείνες ημέρες του Αγώνα, ούτε και τον ηρωισμό που επέδειξαν οι σκλαβωμένοι πρόγονοί τους, για να ελευθερωθούν. Αφιέρωσαν χρόνο, γνώση και περίσσιο ζήλο για να δημιουργήσουν ένα σπουδαίο πνευματικό έργο με τίτλο «Αφιέρωμα σε ηρωικές μορφές του ‘21».

Το μοναδικό αυτό πόνημα αποτελεί πλούσια συλλογή λογοτεχνικών και εικαστικών έργων του πεζού λόγου (στοχασμοί, ιστορικές αφηγήσεις, έρευνες, μαρτυρίες, διηγήματα, θεατρικά έργα), του έμμετρου λόγου (ποιήματα, τραγούδια, μοιρολόγια) και καλλιτεχνικές (ζωγραφικές) δημιουργίες. Ολα είναι εμπνευσμένα από τη δράση των αγωνιστών, τα πολεμικά συμβάντα, τους μαρτυρικούς τόπους, τα πατριωτικά συναισθήματα των ανθρώπων της εποχής και από την φτωχή και σκληρή ζωή τους.

Ο αναγνώστης του συλλεκτικού έργου θα εντρυφήσει σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, κυρίως όμως στην τοπική ιστορία των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Αξίζει ιδιαίτερος έπαινος στα μέλη της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», που συμμετέχουν σε αυτό το ζηλευτό και αιώνιο έργο”.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top