Search
Close this search box.
olympia 312348805 400642475617899 5484775520718158474 n PROTI 1

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στο Olympia Forum III, “παρά τα όποια προβλήματα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ένα εξαιρετικό μέλλον”

Χρόνος ανάγνωσης:

Την αισιοδοξία του ότι “παρά τα όποια προβλήματα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ένα εξαιρετικό μέλλον, λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων” μετέφερε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του στο πρόσφατο συνέδριο του Olympia Forum III που συνδιοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα “Πατρίς” του Πύργου.

Ο περιφερειάρχης, ο οποίος παρενέβη διαδικτυακά -καθώς συμμετείχε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου, στην Αρεόπολη- ανακοίνωσε ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επίσης μετείχαν στην πιο πάνω συνεδρίαση δεσμεύθηκαν πως ο εν λόγω Κοινοτικός φορέας θα στηρίξει την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς αυτό συνάδει με τους σκοπούς της Ε.Ε. Εξέφρασε δε ικανοποίηση για την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της υλοποίησης του μεγάλου έργου του δυτικού οδικού άξονα, που θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Ηπειρο.

Επισήμανε ακόμα ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τονίστηκε ότι χρειάζεται να μπει ένα τέλος στα έργα του τσιμέντου και των αναπλάσεων, προκειμένου “να εστιάσουμε σε έργα που θα φέρουν απασχόληση και πλούτο, ανάπτυξη, προστιθέμενη αξία”, καθώς -όπως τόνισε- “απαιτείται άλλη στρατηγική αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, αλλά και συνέργεια των πιστώσεων μεταξύ διάφορων προγραμμάτων”.

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με τις αλλαγές στη νομοθεσία ως προς τα όργανα διοίκησης στους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς -“συμφωνώ με τη νομοθεσία για την κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά” δήλωσε ο Π. Νίκας.

Επιπλέον, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον χρόνο διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών σημείωσε:

“Οσον αφορά στις εθνικές εκλογές, αν γίνουν τον ερχόμενο Μάιο και οι δεύτερες τον Ιούλιο, είναι κατανοητό ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την κατάρτιση και κατάθεση -ώς τα τέλη Αυγούστου- των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι αυτοδιοικητικές εκλογές χρειάζονται κλίμα ηρεμίας και θα πρέπει να έχουν μια σχετική χρονική απόσταση από τις εθνικές, ώστε οι οποίες κομματικές εντάσεις να μην μεταφερθούν στην αυτοδιοίκηση, καθώς σε πολλούς συνδυασμούς μετέχουν άτομα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που συνεργάζονται στο πλαίσιο προγραμματικών συναινέσεων” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

 

“ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ”

Ο Π. Νίκας, στην παρέμβασή του στο Olympia Forum III εστίασε κυρίως σε ζητήματα σχετικά με δυσχέρειες στην υλοποίηση, από τους δικαιούχους τους, των έργων που χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα -ευρωπαϊκά και εθνικά- σημειώνοντας ότι η βασική αιτία γι’ αυτό είναι έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στην αυτοδιοίκηση, “κενό που δεν καλύπτεται από τις ειδικές δράσεις του ΟΑΕΔ ή άλλες” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

“Δυστυχώς, θα απενταχθούν έργα σε διάφορους δήμους, ακόμα και μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και λυπάμαι γι’ αυτό, όμως τα έργα αυτά -ιδιαίτερα οι χωρικές επενδύσεις και η ΒΑΑ- δεν έχουν προχωρήσει, αν και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τα έργα αυτά να ενταχθούν στο νέο ΠΕΠ” συνέχισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας παράλληλα:

“Για την καθυστέρηση είναι προφανές ότι δεν φταίνε οι δήμοι, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών που θα συνεργαστούν με την Περιφέρεια και κυρίως με τις διαχειριστικές αρχές”.

 

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Με αφορμή την πιο πάνω επισήμανση, ο Π. Νίκας επανέλαβε για μία ακόμα φορά, την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- “απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο” που διέπει την σχέση της πολιτείας με την αυτοδιοίκηση:

“Η κυβέρνηση μας ‘χρωστάει’ ένα θεσμικό ξεκαθάρισμα όσον αφορά στους ρόλους και τις αρμοδιότητες των αυτοδιοικήσεων σε σχέση με αυτές της πολιτείας. Δεν είναι ξεκαθαρισμένες οι αρμοδιότητες. Εν τέλει θα πρέπει να υπάρξει σαφήνεια ως προς τον χαρακτήρα της Περιφέρειας, αν είναι περισσότερο κράτος ή αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι επίκειται κατάργηση της αποκεντρωμένης, ωστόσο όλα τα υπουργεία διατηρούν υπηρεσίες τους και μάλιστα τις ενισχύουν -κι αυτό δεν είναι θετικό” επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top