Search
Close this search box.
kakokai syskepsi IMG 20221104 133002 PROTI

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη για την κακοκαιρία Eva

Χρόνος ανάγνωσης:

“Ως Πελοπόννησος έχουμε υποστεί ακραίες καταστάσεις, και όσον αφορά  σε πυρκαγιές, και όσον αφορά σε πλημμύρες” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του κατά την διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη εν όψει της έντονης κακοκαιρίας Eva που αναμένεται να πλήξει σταδιακά, από το πρωί αύριο Σάββατο 4 Νοεμβρίου, μεγάλο μέρος της χώρας.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Τουρνάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες αρμόδιοι για θέματα Πολιτικής Προστασίας από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ελαβαν μέρος ακόμα, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριος Γκαρίλας, εκπρόσωποι των ΓΕΕΘΑ, ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, εκπρόσωποι όλων των παραχωρησιούχων διαχείρισης του εθνικού οδικού δικτύου, καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Π. ΝΙΚΑΣ “ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΡΕΜΑΤΩΝ”

Οπως σημείωσε ο Π. Νίκας, η Περιφέρεια διενεργεί σημαντικά έργα πρόληψης, καθώς και συστηματικούς καθαρισμούς ρεμάτων σε βαθμό και συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από προηγούμενα χρόνια, παρατήρησε ωστόσο ότι “πρέπει να επισημανθεί πως αν ένα φαινόμενο είναι ακραίο δεν υπάρχει τρόπος ανθρωπίνως να αντιμετωπιστεί. Ολα τα τεχνικά έργα, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο τις επιπτώσεις από τα καιρικά φαινόμενα”.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την εκτίμηση ότι “η χώρα μας πάσχει ιδιαίτερα στην οργάνωση και στη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών”, χαρακτήρισε πάντως “ελπιδοφόρο ότι το περασμένο καλοκαίρι ο συντονισμός και η συνεργασία απέδωσαν σε σημαντικό βαθμό”.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι “δεν θα πρέπει οι περιπτώσεις φυσικών καταστροφών να ‘αξιοποιούνται’ μικροπολιτικά, ούτε και να αποτελούν έναυσμα για αλληλοκατηγορίες”.

 

ΠΛΗΡΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΗΤΑ

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί, στο μεταξύ, το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, εν όψει της έντονης κακοκαιρίας “Eva” που αναμένεται να πλήξει σταδιακά, από αύριο το πρωί, μεγάλο μέρος της χώρας.

Στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των Ενιαίων Συντονιστικών Κέντρων, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ σε αυξημένη ετοιμότατα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στο ίδιο πλαίσιο, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων.

 

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Επιδείνωση του καιρού, η οποία θα είναι αισθητή και σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναμένεται από το πρωί αύριο Σάββατο 5 έως και τις βραδινές ώρες μεθαύριο Κυριακή 6 Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα αποτελέσουν οι καταιγίδες και η έντονη βροχόπτωση -με μεγάλα ύψη βροχής και μεγάλες κατά τόπους ραγδαιότητες- καθώς και η μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γνωστοποιεί το εν λόγω ΕΔΕΚΦ, έχοντας θέσει παράλληλα και τον μηχανισμό της στις 5 Περιφερειακές Ενότητες σε ετοιμότητα, καλεί δε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας και να ακολουθούν τις οδηγίες που ενδεχομένως εκδοθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Ειδικότερα, το επικαιροποιημένο ΕΔΕΚΦ που εξέδωσε η ΕΜΥ σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, σημειώνει:

“Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “Eva” δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου (5-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (6-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο (5-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο,

β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,

γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,

δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (5-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (6-11-2022).

Την Κυριακή (6-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,

β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),

γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και

δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και

έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το

λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS)”.

 

METΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς να αποφύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές (πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών, χαλαζόπτωση).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι  πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top