Οδηγίες από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας προς τους μελισσοκόμους για την περίοδο του καύσωνα

Οδηγίες από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας προς τους μελισσοκόμους για την περίοδο του καύσωνα

Με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας ενημερώνει τους μελισσοκόμους ότι λόγω των καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνα), πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους μελισσοκομικούς χειρισμούς.

Οπως αναφέρεται, ειδικότερα, στην εν λόγω ανακοίνωση “σύμφωνα με την  υπ. αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική  Διάταξη (ΦΕΚ 1923 Β/13-5-2021- άρθρο 11) και τα άρθρα 129 και 130 του Ν. 4926/2022 (ΦΕΚ Α΄82/20-4-2022) «επιτρέπεται το κάπνισμα σε νομίμως εγκατεστημένες κυψέλες μελισσών (μελισσοκομεία), που εγκαθίστανται στις εκτάσεις και τους χώρους του άρθρου 1 της παρούσας, από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση) ή σε ημέρες που δεν υφίσταται δείκτης επικινδυνότητας, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κάτωθι προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

α. Η διενέργεια καπνίσματος πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι τη 10η πρωινή, και αποφεύγεται όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.

β. Γίνεται αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

γ. Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.

δ. Απαγορεύεται η εγκατάσταση κυψελών επάνω σε ελαστικά αυτοκινήτων.

ε. Αποφεύγεται, η επαφή της συσκευής καπνίσματος (καπνιστήρι) με παρεδάφια βλάστηση.

στ. Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο υφίσταται πινακίδα στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.

ζ. Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα), ποτίστρες νερού ή γεωργικός ψεκαστήρας γεμάτος με νερό, εργαλεία, όπως πτυοσκάπανα, και η ύπαρξη εδαφικού υλικού για χωματοκάλυψη / επιχωμάτωση εστιών καύσης». Συστήνεται η παρουσία φορητού πυροσβεστήρα ξηρής σκόνης ή βάσης νερού κατασβεστικής ικανότητας τουλάχιστον 21 A-113Β-C.

Αναφορικά με τη χρήση ηλεκτρονικού ατμοποιητή (καπνιστήρι), να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του κατασκευαστή, σε συνδυασμό με τα προληπτικά κλπ μέτρα και μέτρα πυροπροστασίας”.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες  μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 272 13 66510.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top