Search
Close this search box.
larisanikas espa εικόνα Viber 2022 10 14 15 11 09 595 PROTI

Π. Νίκας, “αφορμή για έντονη ανησυχία η διαπίστωση ότι στα θέματα καινοτομίας οι ελληνικές Περιφέρειες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης” 

Χρόνος ανάγνωσης:

“Συγκλονιστική και αφορμή για έντονη ανησυχία” χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το γεγονός ότι “όλες οι ελληνικές Περιφέρειες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά στα θέματα καινοτομίας”.

Η επισήμανση του περιφερειάρχη, αλλά και η αναφορά του πιο πάνω στατιστικού στοιχείου, έγιναν το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στη Λάρισα, στο πλαίσιο συνεδρίου για τα Περιφερειακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το οποίο διοργανώνει στην θεσσαλική πρωτεύουσα η ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο οποίο μετείχαν περιφερειάρχες και στελέχη και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Ο περιφερειάρχης, παράλληλα, αναφέρθηκε στις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδιασμού για την πλήρη ανασυγκρότησή της, όπως επίσης στην θέση σε πρώτη προτεραιότητα του διαρκούς εκσυγχρονισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών των αυτοδιοικητικών οργανισμών.

Τις πιο πάνω εκτιμήσεις, μεταξύ άλλων, ο Π. Νίκας διατύπωσε μετέχοντας στην επί της θεματικής ενότητας “Περιφερειακή επιχειρηματικότητα, εμπειρίες και προοπτικές” συζήτηση με τον ομόλογό του της Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Κωνσταντίνο Νιάφα στέλεχος του Τμήματος “Ελλάδα και Κύπρος” στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό τον συντονισμό της προϊσταμένης της ΕΥΔ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Λίλας Ωραιοπούλου.

 

Π. ΝΙΚΑΣ “ΚΟΙΝΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ”

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, ειδικότερα, το ΕΣΠΑ/ΠΕΠ δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη κάποιου φορέα ή οργανισμού, αλλά κοινή, συλλογική προσπάθεια, καθώς υπηρεσίες και πολιτικό προσωπικό των Περιφερειών εργάζονται σκληρά για την διεκπεραίωση του προγράμματος συνεργαζόμενοι με τους δικαιούχους των έργων, ενώ σημαντικός -όπως είπε- είναι και ο ρόλος των αναπτυξιακών οργανισμών ΟΤΑ.

Ο Π. Νίκας διατύπωσε την θέση ότι αποτελεί απόλυτη ανάγκη η πλήρης ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης σε όλα τα επίπεδα μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό, τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό -ιδιαίτερα σε καίριες υπηρεσίες όπως αυτές του πρωτογενή τομέα, του αναπτυξιακού προγραμματισμού.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι διαπιστώνεται έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και στον ιδιωτικό τομέα, εκτιμώντας ότι η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση δεν συνεργάζεται με την αγορά με συνέπεια να μην καλύπτονται οι ανάγκες που διαμορφώνουν οι σύγχρονες συνθήκες.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μίλησε ακόμα για τα προβλήματα σε ορισμένους από τους φακέλους των επιχειρήσεων με προτάσεις έργων προς ένταξη στα διάφορα προγράμματα, εκτιμώντας ότι λάθη και παραλείψεις εκ μέρους των συμβουλευτικών γραφείων κοστίζουν την μη ένταξη των προτεινόμενων έργων -αποτέλεσμα που, όπως τόνισε, καταλήγει να χρεώνεται στους περιφερειάρχες. Εθεσε, παράλληλα, και το ζήτημα των καθυστερήσεων που προκύπτουν από τους εξωτερικούς αξιολογητές, όπως είπε.

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

“Συγκλονιστική και αφορμή για έντονη ανησυχία” χαρακτήρισε ο Π. Νίκας την αναφορά που είχε γίνει νωρίτερα, στην διάρκεια των χαιρετισμών της σημερινής εκδήλωσης, ότι “όλες οι ελληνικές Περιφέρειες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά στα θέματα καινοτομίας”.

Τόνισε δε ότι θα πρέπει “να μην μένουν στα χαρτιά οι όποιοι σχεδιασμοί” όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα και η πολιτεία να καταστήσει σαφές το πλαίσιο των προτεραιοτήτων της, εστιάζοντας με ουσιαστικό τρόπο στην προαγωγή της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας  των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να καταστούν ισχυρές και αυτοδύναμες.

Συνεχίζοντας, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε και στην ανάγκη οι υφιστάμενες ΒΙΠΕ να υποστηρίζονται επαρκώς από την διαχειρίστρια τράπεζα, αλλά και στην έλλειψη -όσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- Βιομηχανικών Πάρκων, “υπάρχει μόνο ένα αυτή τη στιγμή, θεωρώ ωστόσο ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα γίνουν σημαντικά βήματα” δήλωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στο μεγάλο το ζήτημα της υλοποίησης του ΣΔΑΜ της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή -σε αγαστή συνεργασία, όπως τόνισε, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου επίσης υλοποιείται ανάλογο σχέδιο-, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι ενώ υπάρχει μεγάλη επιθυμία από επιχειρήσεις για εγκατάσταση στην περιοχή της Μεγαλόπολης, εξακολουθεί να εκκρεμεί το θέμα του Βιομηχανικού Πάρκου.

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη ολοκληρώσει την προεργασία μέσα από συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους φορείς, όπως Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα, ΑΕΙ, επιχειρηματίες κ.α.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε ικανοποίηση για το σημαντικό βήμα της έναρξης της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και για τη συνεργασία της Περιφέρειας με την Ακαδημία Αθηνών για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος και αειφορία αποτελούν καίριες επιλογές της περιφερειακής Αρχής, καθώς συμβάλλουν ιδιαίτερα στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι μετά από πέντε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα παραμένουν μη ολοκληρωμένες βασικές συγκοινωνιακές και μεταφορικές υποδομές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναρωτώμενος για τις επιλογές που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όσον αφορά στο θέμα της ψηφιακής σύγκλισης, επισήμανε ότι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός αποτελεί αυτονόητη και εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, δηλώνοντας ότι οι Περιφέρειες ανάλογα με τις δυνατότητές τους πρέπει να διαθέτουν όσα χρήματα απαιτούνται προς τον σκοπό αυτό.

“Να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, ο οποίος πρέπει να είναι διαρκής και στο διηνεκές. Επιβάλλεται βεβαίως και η συνεχής μετεκπαίδευση των στελεχών και του προσωπικού -ο οποίος μπορεί να γίνει αξιοποιώντας τους μηχανισμούς των ΑΟΤΑ και ενεργοποιώντας τα προγράμματα δια βίου μάθησης -με την ένταξη σε αυτά της μετεκπαίδευσης του προσωπικού στα ψηφιακά μέσα, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών” δήλωσε ο Π. Νίκας.

Δεσμεύτηκε δε ότι η Περιφέρεια, στην οποία το νέο ΠΕΠ 2021 – 2027 προβλέπει περί τα 20 εκ ευρώ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, θα συνδράμει οικονομικά τα Επιμελητήρια προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας την πρόθεση να πράξει ανάλογα και για τους μικρούς δήμους, αλλά και με τους συνεταιρισμούς.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Στη σημερινή συνεδριακή εκδήλωση, στη Λάρισα -οι θεματικές ενότητες της οποίας ήταν α) Περιφερειακή επιχειρηματικότητα, β) Πράσινες επενδύσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη, γ) Σύγχρονες και βιώσιμες υποδομές μεταφορών για τις ελληνικές περιφέρεις, δ) Πολιτικές κοινωνικής ένταξης για τη συνοχή των περιφερειών και ε) Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για την αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων- χαιρέτισαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) Νίκος Καραγεωργόπουλος.

Στο συνέδριο μετείχαν επίσης, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων ο Carsten Rasmussen προϊστάμενος του Τμήματος “Ελλάδα και Κύπρος” στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και  Patrick Paquet προϊστάμενος του Τμήματος “Ελλάδα και Κύπρος” στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ενταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα Τρίκαλα σε σημαντικά συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιήθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ.

 

13:15-14:00 Χαιρετισμοί

-Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

-Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

-Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ 

-Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

– Καραγεωργίου / Παπαδημητρίου ; ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων)

 

14:00-15:00 Στόχος Πολιτικής 1 «Περιφερειακή επιχειρηματικότητα: εμπειρίες και προοπτικές»

Συντονίστρια: Ωραιοπούλου Λίλα, Προϊσταμένη ΕΥΔ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 

-Πατούλης Γιώργος, Περιφερειάρχης Αττικής 

-Νίκας Παναγιώτης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

-Νιάφας Κωνσταντίνος, στέλεχος Τμήματος “Ελλάδα και Κύπρος”, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης

 

16:00-17:00 Στόχος Πολιτικής 2 «Πράσινες επενδύσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη»

Συντονιστής: Πλακωτάρης Γιώργος, Προϊστάμενος ΕΥΔ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 

-Χατζημάρκος Γιώργος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

-Κράτσα Ρόδη, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων 

-Carsten Rasmussen Προϊστάμενος Τμήματος «Ελλάδα και Κύπρος», Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

17:00-18:00 Στόχος Πολιτικής 3 «Σύγχρονες και βιώσιμες υποδομές μεταφορών για τις ελληνικές περιφέρειες»

Συντονίστρια: Σαραφίδου Μελίνα, Προϊσταμένη ΕΥΔ Περιφέρειας Θεσσαλίας 

-Αρναουτάκης Σταύρος, Περιφερειάρχης Κρήτης 

-Σπανός Φάνης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας 

-Μουτζούρης Κώστας, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου 

-Σολομωνίδης Γιάννης, Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης

 

18:00-19:00 Στόχος Πολιτικής 4 «Πολιτικές κοινωνικής ένταξης για τη συνοχή των περιφερειών»

Συντονίστρια: Κασωτάκη Μαρία, Προϊσταμένη ΕΥΔ Περιφέρειας Κρήτης 

-Κασαπίδης Γιώργος, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

-Μέτιος Χρήστος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης 

-Patrick Paquet, Προϊστάμενος Τμήματος «Ελλάδα και Κύπρος», Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

19:00-20:00 Στόχος Πολιτικής 5 «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για την αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων»

Συντονίστρια: Κωστοπούλου Μαρία, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΕΥΣΣΑ 

-Φαρμάκης Νεκτάριος, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας 

-Καχριμάνης Αλέξανδρος, Περιφερειάρχης Ηπείρου 

-Καζίλα Εύα, Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης

 

20:00-20:15 Κλείσιμο εκδήλωσης

-Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top