Search
Close this search box.
pagosmiamea

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου

Χρόνος ανάγνωσης:

Με την αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία , σήμερα 3 Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“«Ακριβώς επειδή ένας άνθρωπος στερείται τη χρήση των ματιών του, δεν σημαίνει ότι στερείται οράματος» Stevie Wonder

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 και με την Ελλάδα να την επικυρώνει το 2012.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, νούμερο που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα αποτελούν το 9,3% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν καθημερινά πλήθος προβλημάτων που εντείνουν ακόμα περισσότερο την αντικειμενικά δυσκολότερη θέση στην οποία βρίσκονται. Τα εμπόδια στο φυσικό περιβάλλον και η έλλειψη προσβασιμότητας καθιστούν την ομαλή κυκλοφορία και συμμετοχή αυτών των ατόμων σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου από δύσκολη έως αδύνατη. Σ’ αυτήν την κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι διακρίσεις και η περιθωριοποίηση που υφίστανται.

Η παγκόσμια κρίση της covid-19 έχει οξύνει τις προϋπάρχουσες ανισότητες, καθώς και πριν την πανδημία τα άτομα με αναπηρία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την απασχόληση και να συμμετέχουν στην κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) παρουσίασε έρευνα η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων G.P.O. σχετικά με τις «Στάσεις και τις Αντιλήψεις για την Αναπηρία στην Ελλάδα και τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου 2021 σε δείγμα 1.203 νοικοκυριών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και τα αποτελέσματά της σκιαγραφούν μια μάλλον μελανή εικόνα για την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία, παρά τις καλές προθέσεις που διαφαίνονται εκ μέρους του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα.

Ακολουθούν κάποια στατιστικά στοιχεία σε κάποιες ερωτήσεις

«Πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα»,

Προκατάληψη 45,4%,

Συμπόνια/οίκτος 39,6%,

Αδιαφορία 21,3%,

Αμηχανία 20,9%,

Απόρριψη 7,8%,

Μόνο το 6,3% απαντά «ισότιμα» και το 5% απαντά «με θαυμασμό».

Βασικότερα προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία αναφέρονται η

Κίνηση στην πόλη 91,6%

Κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς 90,3%

με εξίσου απογοητευτικά ποσοστά για την απασχόληση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά ακόμα και τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Πράγματι, τα άτομα με αναπηρία που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η πρόσβασή τους δυσχεραίνεται κατά 88,2% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατά 87,5% στην κίνηση στην πόλη, κατά 81,9% στην απασχόληση, κατά 75% στον πολιτισμό, κατά 74,3% στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και κατά 68,1% στην εκπαίδευση.

Προσβασιμότητα – Κινητικότητα – ένταξη στην αγορά εργασίας το κλειδί της επιτυχίας.

Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα research, σε δείγμα 600 ατόμων από όλη την Ελλάδα στις 28-29 Νοεμβρίου 2019, εξήχθησαν τα παρακάτω αποτελέσματα.

Εκτός από την προκατάληψη αρκετοί είναι και εκείνοι που θεωρούν ότι τα ΑμΕΑ αντιμετωπίζονται με οίκτο και φιλανθρωπία, ενώ η πλειονότητα θεωρεί ότι η ζωή των ατόμων με αναπηρία ούτε βελτιώθηκε, αλλά ούτε χειροτέρεψε

Το 71% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, ενώ «όχι» απαντά ένα 21%. Υπέρ της λήψης μέτρων για την κοινωνική ένταξη των ΑμΕΑ τάσσεται το 87% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Επίσης, στην ερώτηση για το αν η οικονομική κρίση αύξησε τα κρούσματα αρνητικών διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, η πλειονότητα, ήτοι το 58%, απαντά θετικά, ενώ το 26% απαντά αρνητικά”.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής ΕΣΥ

Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγειονολόγος

Αν. Προϊστάμενος  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος

Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

τηλ. 271 3 610216

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top