Search
Close this search box.
paidikokark

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους

Χρόνος ανάγνωσης:

Με την αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου , σήμερα 15 Φεβρουαρίου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Τα παιδιά είναι η μόνη μορφή αθανασίας για την οποία μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Πήτερ Ουστίνωφ (1921 – 2004, Βρετανός ηθοποιός)

Το 2022 είναι το έτος για ένα νέο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νεαρών Επιβιωσάντων από τον Καρκίνο. Στόχος του δικτύου είναι η ενδυνάμωση της μακροχρόνιας παρακολούθησης και υποστήριξης στην ενήλικη ζωή των μικρών ασθενών τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο και η συμμετοχή τους ως

εκπροσώπων των μικρών ασθενών σε κάθε χώρα. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβλέπει στην ενίσχυση και υποστήριξη των μικρών ασθενών μέσα από την πρωτοβουλία «Καρκίνος στην παιδική εφηβική και νεαρή ηλικία: Περισσότερη και καλύτερη θεραπεία» που θα υποστηριχθεί από το πρόγραμμα Horizon Europe «Αποστολή Καρκίνος».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει στο νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο τη θέσπιση της νέας «Εξυπνης κάρτας επιβίωσης από τον καρκίνο», με την οποία θα επιχειρηθεί να

– Εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες των παιδιών που έχουν νοσήσει από καρκίνο στην πορεία της ενήλικης ζωής τους

– Εξασφαλιστεί η μακρόχρονη παρακολούθησή τους

– Υπάρξει εστίαση στην πιθανή τοξικότητα των θεραπειών

– Υποστηριχθεί η αποκατάσταση και η ψυχολογική υποστήριξη

 

Στατιστικά

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 150.000 παιδιά παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα υπολογίζονται στα 280 – 300. Τη στιγμή που το 80% των παιδιών με δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα καταφέρνουν να νικήσουν την ασθένεια, το 90% των θανάτων που καταγράφονται αφορά παιδιά που κατάγονται από αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες. Αυτό καθιστά τον καρκίνο την πρώτη αιτία θανάτου παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, και τη δεύτερη στις αναπτυγμένες.

Λίγα λόγια για την αρχή

Ο παιδικός καρκίνος δρα και θεραπεύεται διαφορετικά απ’ ότι ο καρκίνος των ενηλίκων. Ενδέχεται μάλιστα να ξεκινήσει ξαφνικά, χωρίς πρώιμα συμπτώματα, έχοντας, ωστόσο, υψηλό βαθμό ίασης. Αν και ενοχοποιούνται κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, τα αίτια εμφάνισής του είναι ακόμη αδιευκρίνιστα Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προληφθεί. Ομως, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί. Σε αυτό, σημαντικός κρίνεται ο προβληματισμός των γονέων και η άμεση κινητοποίηση του/της παιδιάτρου εξαιτίας εκδηλώσεων χωρίς εξακριβωμένη αιτία, που θα μπορούσαν να σχετίζονται με ευαίσθητα σημεία της νόσου. Καθίσταται, συνεπώς, αναγκαία τόσο η κατάλληλη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, όσο και η σωστή ενημέρωση των γονέων.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας

  • Ο παιδικός καρκίνος είναι η 2η συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα.
  • Περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο.
  • Από αυτά μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.
  • Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
  • Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.
  • Το 70% – 80% των παιδιών που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.
  • Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.
  • Στην Ελλάδα περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.
  • Ωστόσο, 8 στα 10 παιδιά που θα νοσήσουν από λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.

Ο κύριος στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας είναι να εξαλείψει κάθε πόνο και ταλαιπωρία των παιδιών που μάχονται με τον καρκίνο και να επιτύχει τουλάχιστον 60% επιβίωση για όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε όλο τον κόσμο, μέχρι το 2030. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου διπλασιασμό του τρέχοντος ποσοστού θεραπείας, σώζοντας επιπλέον ένα εκατομμύριο ζωές παιδιών κατά την επόμενη δεκαετία.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι κυβερνήσεις, οι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, η βιομηχανία Υγείας, οι ομάδες υποστήριξης γονέων και η κοινωνία γενικά, πρέπει να υποστηρίξουν έμπρακτα το δικαίωμα στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση, το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικά φάρμακα που σώζουν ζωές, το δικαίωμα σε κατάλληλες και ποιοτικές ιατρικές θεραπείες, το δικαίωμα θεραπείας χωρίς πόνο και ταλαιπωρία, το δικαίωμα στην φροντίδα για όλα τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο”.

Η Συντακτική ομάδα:

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής ΕΣΥ

Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγειονολόγος

Αν. Προϊστάμενος  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος

Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Λίνα Μπορδώκα, Επισκέπτρια Υγείας

Υπάλληλος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Τηλ. 271 3 610216 – 240

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top