Search
Close this search box.
mental

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους

Χρόνος ανάγνωσης:

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία έλαβαν το 1992 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το φετινό μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι: «Ψυχική Υγεία για Ολους: Μεγαλύτερη Επένδυση – Μεγαλύτερη Πρόσβαση». Ενα μήνυμα που υπογραμμίζει την ανάγκη για την εξασφάλιση, διεθνώς, μεγαλύτερων κονδυλίων για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έρχεται σε μια εποχή που η καθημερινή μας ζωή έχει αλλάξει σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι μήνες εγκλεισμού έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε όλους μας και η προτεραιότητα της ψυχικής υγείας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική, από ότι είναι τώρα. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει νέα προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ, σε κάποιους άλλους, με ήδη υπάρχοντα προβλήματα, παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασής τους. Τα επίπεδα του άγχους, του φόβου, της απομόνωσης, της κοινωνικής απόστασης και των περιορισμών είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό και να βρουν λύσεις αντιμετώπισής του.

Αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών, μετατραυματικό στρες και αυτοκτονικές τάσεις είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις που επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ήδη υπάρχοντα ψυχικά προβλήματα και οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε ψυχολογική υποστήριξη. Στη χώρα μας λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 10306 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη λόγω του COVID-19.

Επίσης, ως παράγοντες κινδύνου για την ψυχική μας υγεία, θεωρούνται εκτός από την απομόνωση και την αποξένωση, οι άσχημες διαπροσωπικές σχέσεις, η ανεργία, ο πόλεμος, ο ρατσισμός και το εργασιακό στρες.

Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με κάποια ψυχική διαταραχή. Ο Π.Ο.Υ δηλώνει ότι κάθε 40“ κάποιος πεθαίνει από αυτοκτονία. Η αυτοκτονία είναι η 2η αιτία θανάτου μεταξύ των ηλικιών 15 και 29 ετών, ενώ το 79% των παγκόσμιων αυτοκτονιών συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2018 σημείωσε ότι οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται σε κάθε χώρα και θα μπορούσαν να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία έως και 16 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ψυχικής υγείας με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο.

Η έγκαιρη παρέμβαση στον τομέα της ψυχικής υγείας καθίσταται αναγκαία. Ο πρώτος στόχος, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, είναι η εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος σχετικά με την αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορούμε ως άνθρωποι να αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργεις για να υποστηρίξουμε τη δική μας ψυχική υγεία αλλά και των φίλων και της οικογένειάς μας. Οι εργοδότες, μπορούν να λάβουν μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν προγράμματα ευεξίας για τους εργαζόμενους. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν βαρύτητα στις υπηρεσίες υγείας.

«Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης…» (Χόρχε Μπουκάι, «Ο Δρόμος της Ευτυχίας»)”.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής Ε.Σ.Υ. . Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγεινολόγος Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος

Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

τηλ. 271 3 610216

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top