Search
Close this search box.
dioikkal εικόνα Viber 2021 09 15 14 31 00 455

Παραδόθηκε στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα η μελέτη ανακαίνισης του διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα

Χρόνος ανάγνωσης:

Κτήριο ανεξάρτητο ενεργειακά και απολύτως φιλικό προς τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά και προς τους πολίτες που θα το επισκέπτονται, θα αποτελέσει το διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες της πλήρους ανακαίνισής του.

Αυτό σημείωσε το μεσημέρι σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προς τον οποίο ο μελετητής της ΤΕΜΕΣ Βασίλης Αδαλόγλου παρέδωσε τον πλήρη φάκελο του εν λόγω έργου -με όλες τις σχετικές άδειες, μελέτες, αλλά και τα τεύχη δημοπράτησης.

“Εχουμε διασφαλισμένη πίστωση 10,7 ευρώ μέσω του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’ του υπουργείου Εσωτερικών” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι επιδιώκεται η άμεση δημοπράτηση του έργου, προκειμένου η ανακατασκευή του διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας να έχει ολοκληρωθεί μέσα στη θητεία της τωρινής περιφερειακής Αρχής.

Ο Π. Νίκας τόνισε παράλληλα, όμως, πως η περιφερειακή Αρχή φροντίζει και για τα διοικητήρια στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, επισημαίνοντας ότι

– στην Αργολίδα, η Περιφέρεια αγοράζει μέσα στον τρέχοντα μήνα τις εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας ΡΕΑ στην περιοχή του Ναυπλίου, όπου προορίζεται να στεγαστεί το διοικητήριο της Π.Ε.

– στην Αρκαδία, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντησή του, άμεσα, με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, αρμόδιο για την δημόσια περιουσία, σχετικά το θέμα του διοικητηρίου της Π.Ε. Αρκαδίας στην Τρίπολη, στην περιοχή Τάπια

– στη Λακωνία, μέσα στις επόμενες εβδομάδες δημοπρατείται το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του διοικητηρίου της Π.Ε. στην Σπάρτη.

Οσον αφορά στην Κορινθία, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ελπίδα “να λυθεί και το θέμα με το οικόπεδο της Περιφέρειας στην Ποσειδωνία, ώστε να προχωρήσει και το διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας”.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Επανερχόμενος στο θέμα του διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για την προσφορά, εκ μέρους του Ομίλου ΤΕΜΕΣ, του συνόλου των μελετών για την ανακατασκευή του εν λόγω κτηρίου, καθώς επίσης προς τον άμισθο συνεργάτη μηχανικό Σταύρο Πίκουλα για τον συντονισμό μεταξύ των μελετητών και των υπηρεσιών, αλλά και για την διαχείριση της γραφειοκρατίας που απαιτήθηκε για τη νομιμοποίηση του κτηρίου και την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Ευχαρίστησε επίσης την Πολεοδομία του Δήμου Καλαμάτας, όπως επίσης τα υπηρεσιακά αλλά και τα πολιτικά στελέχη της Π.Ε. Μεσσηνίας.

 

Η ΜΕΛΕΤΗ

Ο φάκελος που παραδόθηκε προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση του κτηρίου του διοικητηρίου, την πολεοδομική άδεια για τις εργασίες που θα γίνουν σε αυτό με όλα τα σχέδια και τις μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική), καθώς επίσης και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου με όλα τα οικονομικά στοιχεία.

Η μελέτη προβλέπει την αφαίρεση όλων των στοιχείων αμιάντου που απομένουν στο κτήριο, όπως επίσης και την καθαίρεση των κατασκευών που έχουν γίνει στον 6ο όροφο, έτσι ώστε αυτό να επανέλθει στο αρχικό του σχέδιο.

Επιπλέον, προβλέπεται η απαλοιφή των εσωτερικών τοίχων εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου σε κάθε όροφο, ώστε να γίνει το κτήριο φωτεινό. Στον χώρο που θα προκύψει, ο εσωτερικός διαχωρισμός των γραφείων θα γίνει με κινητά στοιχεία.

Προβλέπεται επίσης αλλαγή των αλουμινένιων παραθύρων και η αντικατάστασή τους από διπλά τζάμια, από την εσωτερική πλευρά των οποίων θα τοποθετηθούν σκίαστρα. Ακόμα, θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι υγιεινής ανά όροφο, προσβάσιμοι και για ΑμεΑ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, το κτήριο επιδιώκεται να έχει μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και ως εκ τούτου προωθείται η χρήση φωτοβολταϊκών ή ακόμα και γεωθερμίας για τις ενεργειακές του ανάγκες. Παράλληλα, θα είναι απόλυτα προσβάσιμο στα ΑμεΑ, σε όλους τους χώρους του.

Η μελέτη προτείνει επίσης καλύτερη διασύνδεση του κεντρικού κτηρίου με το αμφιθέατρο, το οποίο κι αυτό θα εκσυγχρονιστεί, όπως και ο περιβάλλων χώρος.

Προβλέπονται, τέλος, αισθητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στο εξωτερικό, όπως αντικατάσταση μαρμάρων, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top