Search
Close this search box.
apdimegalop

Παρουσίαση αύριο Παρασκευή στην Τρίπολη του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης

Χρόνος ανάγνωσης:

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης (πρώτος πυλώνας του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης) παρουσιάζεται επίσημα στην Τρίπολη, στις 10 το πρωί αύριο Παρασκευή 21 Απριλίου.

Η αυριανή παρουσίαση στην αρκαδική πρωτεύουσα -την οποία θα χαιρετίσει μέσω τηλεδιάσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης- θα γίνει στο Επιμελητήριο Αρκαδίας παρουσία, μεταξύ άλλων, του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων Δημήτρη Σκάλκου και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρστεν Ράσμουσεν, ενώ τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα θα εκπροσωπήσει ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος, αρμόδιος για θέματα Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Οργάνωσης, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ απορριμμάτων.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη παρουσίαση, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη εκδήλωση στη Δυτική Μακεδονία τον Ιανουάριο του 2023. Στόχος είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης.

Σήμερα Πέμπτη 20 Απριλίου, παραμονή της εκδήλωσης, προηγήθηκε συνάντηση στη Μεγαλόπολη με τους δήμους του εδαφικού σχεδίου, στην οποία όλες τις ενδιαφερόμενες αρχές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν το όραμά τους για την πρωτοβουλία.

“Τα επόμενα χρόνια η Μεγαλόπολη και οι Δήμοι Γορτυνίας, Τρίπολης και Οιχαλίας θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 391 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με σκοπό να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τονωθεί η διαφοροποίηση της οικονομίας, στο πλαίσιο της εξόδου από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και την ηλεκτροπαραγωγή” σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στην οποία προστίθεται ότι “ένα από τα πρώτα δείγματα τέτοιων επενδύσεων είναι η χρηματοδότηση του “Κόμβου Βιοοικονομίας 360°’ στην περιοχή, μιας επένδυσης που αποσκοπεί στον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλο το φάσμα της αξιακής αλυσίδας της βιοοικονομίας (αγροδιατροφικά προϊόντα, κυκλική και ψηφιακή οικονομία)”.

Οπως είναι γνωστό, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στηρίζει τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Οι περιοχές αυτές προσδιορίζονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης κατόπιν διαλόγου με την Επιτροπή, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης 2021 – 2027 και τα σχετικά προγράμματα. Το πρόγραμμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την Ελλάδα, ύψους 1,63 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε στις 16 Ιουνίου 2022.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top