Search
Close this search box.
IMG 7821 2

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου «Πλήγμα για τη δημοκρατία οι σεξιστικές δηλώσεις του Περιφερειακού Συμβούλου Περικλή Μαντά»

Χρόνος ανάγνωσης:

«Αποτελεί πολιτική υποχρέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να καταδικάζει τη συμπεριφορά οποιουδήποτε συμμερίζεται απόψεις που θίγουν την ποιότητα της δημοκρατίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την υπερψήφιση ψηφίσματος, μετά από πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη κας Αντωνίας Μπούζα για δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μαντά.

Η Αντιπεριφερειάρχης κα Μπούζα από την πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολιτική στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει το ψήφισμα που πρότεινε, σημειώνοντας ότι «αισθάνομαι δικαιωμένη για τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ένα μείζον ζήτημα πολιτικού πολιτισμού και διαφύλαξης της προσωπικότητας των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική και τα κοινά γενικότερα».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτες τις αναφορές του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Περικλή Μαντά που αφορούν την Αντιπεριφερειάρχη κα Αντωνία Μπούζα.

Οι συγκεκριμένες απόψεις που εκφράστηκαν και αναφέρονται σε «έμμισθα πολιτικά φουστάνια παντός είδους» δεν προσβάλλουν προσωπικά την Αντιπεριφερειάρχη, αλλά όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική και βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Καταγγέλλουμε αυτές τις ακραίες, απαράδεκτες και σεξιστικές απόψεις που προσβάλλουν τις γυναίκες που ασχολούνται με τα κοινά και αποτελούν πλήγμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου αναφέρθηκε στο σχετικό πρόσφατο άρθρο της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, το οποίο έχει ως εξής:

Έλενα Κουντουρά: Υπάρχει «χώρος» για τις γυναίκες στην πολιτική;

«Πικρή υπενθύμιση για όλες τις γυναίκες που επιζητούν ρόλο και θέση στο δημόσιο βίο αποτελεί το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμη απρόσβλητοι από την «ασθένεια» του σεξισμού. Τα όσα γράφτηκαν και λέχθηκαν με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό, μας θύμισαν ότι κάποιοι αρνούνται να αλλάξουν νοοτροπία και αντί να ασκούν κριτική με πολιτικά επιχειρήματα, καταφεύγουν σε λεκτικές επιθέσεις με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς κατά γυναικών πολιτικών», γράφει η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε άρθρο της στην εφημερίδα REAL και συνεχίζει:

«Όσο περήφανες πρέπει να αισθανόμαστε για τις κοινωνικές κατακτήσεις που έχουμε πετύχει ως Ελληνίδες τις τελευταίες δεκαετίες- διότι τίποτε δεν μας χαρίστηκε -, άλλο τόσο πρέπει να μας προβληματίζει που εν έτει 2018 η συζήτηση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και συνολικά των στερεοτυπικών αντιλήψεων και διακρίσεων, παραμένει ανοιχτή.

»Ο σεξισμός στην πολιτική παραδοσιακά αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του πολιτικάντη, εκείνου που επιζητεί με κάθε μέσο να βλάψει την εικόνα του πολιτικού του αντιπάλου, αδύναμος να παράξει ουσιαστικό πολιτικό λόγο.

»Τα πρόσφατα σχόλια που ακολούθησαν την τοποθέτηση 13 γυναικών σε υπουργικές θέσεις δεν είναι δυστυχώς ένα μεμονωμένο περιστατικό.

»Αντίθετα, εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο σεξιστικής και υποτιμητικής αντιμετώπισης των γυναικών που ξεπερνά την πολιτική και επεκτείνεται στον επαγγελματικό «στίβο» και συνολικά στο δημόσιο διάλογο.

»Ο σεξισμός κατά των γυναικών είναι υπαρκτός και πολυεπίπεδος, και η νομική κατοχύρωση της ισότητας έχει αποτύχει να τον αντιμετωπίσει πρακτικά.

»Αναδεικνύει μία θλιβερή κοινωνική πραγματικότητα, ότι ο χώρος της πολιτικής -όπως και ευρύτερα η αγορά εργασίας- εξακολουθεί να θεωρείται «ανδροκρατούμενος», με την παρουσία και συμμετοχή των γυναικών να αποτελεί κάποιου είδους «παραχώρηση», αλλά κυρίως ότι η λεκτική βία και ο σεξισμός μπορούν ανά πάσα στιγμή και με αξιοσημείωτη ευκολία να επιστρατευτούν, προκειμένου να «συνετιστεί» μια γυναίκα.

»Οι ιδέες ή οι θέσεις που πρεσβεύει δεν έχουν καμία σημασία σε αυτήν την περίπτωση, ο σεξισμός εστιάζει στην υποταγή και την φίμωσή της, απλώς και μόνο επειδή είναι γένους θηλυκού.

»Οφείλουμε να θέσουμε προτεραιότητα την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε όλες της τις μορφές.

»Να αλλάξουμε την παρωχημένη αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι εξίσου ικανές με τους άντρες σε θέσεις ευθύνης ή στο δημόσιο βίο.

»Και να εξασφαλίσουμε την άρση των μισθολογικών και ασφαλιστικών διακρίσεων.

»Κοινωνικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν είναι να δημιουργήσουμε για τις γυναίκες περισσότερο «χώρο» με τη στήριξη όλων», καταλήγει η Έλενα Κουντουρά.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top