Πέτρος Τατούλης: «Ανοίγουμε ένα νέο δρόμο στις πολιτικές πρόληψης για τη Δημόσια Υγεία»

Στα πλαίσια της πρόληψης και προαγωγής της υγείας ξεκινάει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου από την Ελληνική εταιρεία ΩΡΛ αλλεργίας, ανοσολογίας και ρογχοπαθειών σε συνεργασία με την ΩΡΛ κλινική του ΓΝΑ «Η Ελπίς» και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η προληπτική δράση θα πραγματοποιηθεί στο γενικό πληθυσμό των νομών Αργολίδας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας, σχετικά με τις αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού-ΩΡΛ αλλεργίες, υπό την αιγίδα και εποπτεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, αρμοδιότητας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, το Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιατρό Δημόσιας Υγείας, Διευθυντή ΕΣΥ, κ. Βασίλη Διαμαντόπουλο και το Συντονιστή-Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Ελπίς» κ. Δημήτρη Νταβίλη.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τόνισε «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε ως διαδικασία, κατά την διάρκεια του Πανελληνίου Συνεδρίου ΑΜΕΑ στο Λουτράκι. Είχε προηγηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Υγείας Λουτρακίου, όπου αποκομίσαμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Μετά από αυτή την εμπειρία, αποφασίσαμε να διευρύνουμε αυτό το πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου και των αλλεργιών του ανώτερου αναπνευστικού, που ταλανίζει και δημιουργεί προβλήματα σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας.

Μέσα από αυτή την δράση ανοίγουμε ένα νέο δρόμο. Το παρατηρητήριο Υγείας είναι σχεδόν έτοιμο, που θα είναι το πρώτο παρατηρητήριο Υγείας που γίνεται στην χώρα και θα ασχολείται επισταμένως με όλα αυτά τα προβλήματα που άπτονται της προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Αρχίζοντας από την Πύλο την υλοποίηση του προγράμματος, που στη συνέχεια θα το διευρύνουμε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να έχουμε σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και τα Κέντρα Υγείας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.  Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα, μία καλή πρωτοβουλία με καλή πρακτική, η οποία πρέπει ουσιαστικά να δημιουργήσει δίπλα της ένα μοντέλο, ώστε μέσα από τους προληπτικούς ελέγχους να δούμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την δημόσια Υγεία των συμπολιτών μας»

Ο κ. Διαμαντόπουλος δήλωσε «Μετά την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε στο πρόσφατο συνέδριο του Λουτρακίου, συνεχίζουμε την συνεργασία μας με τις δύο μεγάλες πανελλαδικά εταιρείες, την ΩΡΛ εταιρεία και την Ρινολογική εταιρεία.

Ο κ. Περιφερειάρχης μας έχει δώσει τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα σύγχρονα προβλήματα και φυσικά θα προχωρήσουμε περαιτέρω και στο παρατηρητήριο Υγείας, με πολύ πιο εξελιγμένες μορφές αντιμετώπισης όλων των συνεπειών, των σύγχρονων περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων, που αφορούν την δημόσια υγεία και την προστασία του πολίτη.

Νομίζω ότι η κουλτούρα του τμήματος της πρόληψης και της προαγωγής της Υγείας οφείλει την επιτυχία της, προφανώς στις πολιτικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας. Είναι εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση και γνωρίζετε πώς δεν είναι σε ένα μόνο έργο, αλλά σε πάρα πολλά έργα, στα οποία έχουμε πρωτοτυπήσει πανελλαδικά»

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Νταβίλης έκανε αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και την Οικονομική Επιτροπή για την δυνατότητα «Να προσφέρουμε ένα κοινωνικό έργο στον πληθυσμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεχίζοντας για ένα τρίμηνο ακόμα, αυτόν τον προληπτικό έλεγχο που θα γίνει στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για ένα μεγάλο θέμα όπως είναι η αλλεργία του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Πραγματικά πιστεύω ότι θα προσφέρουμε ένα πολύ σημαντικό έργο και επειδή γνωρίζω την ευαισθησία που έχει ο Περιφερειάρχης στο θέμα της πρόληψης, που ουσιαστικά είναι η καλύτερη θεραπεία, η δυνατότητα που μας παρέχει νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντική και με πολύ μεγάλη προσφορά»

Αναλυτικά το πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου έχει ως εξής:

Κ.Υ. ΠΥΛΟΥ 19-20/1/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ-ΠΡΩΙ

Κ.Υ. ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 8/2/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Κ.Υ. ΜΕΛΙΓΑΛΑ 09/2/2019 –ΠΡΩΙ

Κ.Υ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 10/2/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Κ.Υ ΝΕΜΕΑΣ 23/2/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Κ.Υ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ 09/3/2019 -10/3/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Κ.Υ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ 21/3/2019 ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Κ.Υ ΓΥΘΕΙΟΥ 22/3/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Κ.Υ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ 22/3/2019 ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Γ.Ν ΛΑΚΩΝΙΑΣ –Ν.Μ ΜΟΛΑΩΝ 23/3/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Κ.Υ ΝΕΑΠΟΛΗΣ 24/3/2019 ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top