Search
Close this search box.
programiantos εικόνα Viber 2022 08 11 12 56 33 641

Προγραμματική μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΑΟΤΑ “Αναπτυξιακή Αρκαδίας Α.Ε.”, για την απομάκρυνση αμιαντοσκεπών από οικισμούς στη Μεγαλόπολη -έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο

Χρόνος ανάγνωσης:

Η εκπόνηση μελετών ωρίμανσης του με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ έργου  απομάκρυνσης αμιαντοσκεπών σε οικισμούς του Δήμου Μεγαλόπολης -το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- αποτελεί το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΑΟΤΑ “Αναπτυξιακή Αρκαδίας Α.Ε.”, την οποία υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη 11 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος του πιο πάνω ΑΟΤΑ Παναγιώτης Μπούρας.

Στον Δήμο Μεγαλόπολης βρίσκονται οι οικισμοί ΜΟΜΑ Καλαμών και Μαραθούσας, στους οποίους εντοπίζονται κατοικίες που διαθέτουν στέγες  και  μετώπες αμιαντοτσιμέντου. Οι εν λόγω οικισμοί κατασκευάστηκαν από τη ΜΟΜΑ για τους σεισμόπληκτους του 1965 και παραχωρήθηκαν στους ιδιοκτήτες. Συνολικά και στους δυο οικισμούς εντοπίστηκαν 269 κατοικίες οι οποίες αποτελούνται από στέγες (κυματοειδή φύλλα αμιαντοτσιμέντου) συνολικής επιφάνειας 26.942 m2 και μετώπες (επίπεδα και κυματοειδή φύλλα αμιαντοτσιμέντου) συνολικής επιφάνειας 4.044 m2. Εκτιμάται επίσης πως εκτός των ορίων των δύο οικισμών, υπάρχουν περίπου 30 κατοικίες που διαθέτουν αμιαντοσκεπές και βρίσκονται στον αστικό ιστό του Δήμου Μεγαλόπολης.

Από παλαιότερη μελέτη ελέγχου και εκτίμησης επικινδυνότητας των στεγών αμιάντου που έχει εκπονηθεί το 2009  από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος” για λογαριασμό του Δήμου Μεγαλόπολης, προκύπτει πως τα υλικά αμιαντοτσιμέντου έχουν υποστεί επιφανειακές φθορές, κυρίως λόγω διάβρωσης και παλαιότητας και έχουν χάσει την συνεκτικότητά τους. Σημειώνεται επίσης, πως οποιαδήποτε διαταραχή – επέμβαση (μηχανική ή χειροκίνητη) στα υλικά αμιάντου, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, εγκυμονεί κίνδυνο δημιουργίας ρύπανσης από ίνες αμιάντου στον αέρα των κατοικιών, έχοντας ως αποτέλεσμα επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία των κατοίκων. Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση μελέτης απομάκρυνσης από εξειδικευμένο προσωπικό και έμπειρους μηχανικούς, διασφαλίζοντας την ασφαλή αποξήλωση και διαχείριση των αμιαντούχων υλικών.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε την απόφαση ενεργοποίησης της δράσης από το Πράσινο Ταμείο:

ΑΠΟΦΑΣΗ 6ΟΒΖ46Ψ844-ΨΤ9

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top