Σημαντικός ο ρόλος της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας, σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο διεθνές συνέδριο τυροκομίας στην Τρίπολη

Σημαντικός ο ρόλος της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας, σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο διεθνές συνέδριο τυροκομίας στην Τρίπολη

Στον σημαντικό ρόλο της κτηνοτροφίας και του κλάδου της τυροκομίας στην οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως και στις εκ μέρους της δράσεις στήριξης του πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, χαιρετίζοντας το πρωί σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου τυροκομίας και φεστιβάλ τυριού.

Ο περιφερειάρχης παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τον τομέα της τυροκομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημαίνοντας παράλληλα τα γνωστά -πανελλαδικά και διεθνώς- για εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είδη τυριών που παρασκευάζονται στην Περιφέρεια όπου λειτουργούν συνολικά  70 τυροκομεία, με τα 11 να είναι μεγάλης δυναμικότητας –βιομηχανικού τύπου, ενώ τόνισε ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για σύγχρονες ή εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις.

Στόχος του συνεδρίου -πρόεδρος στην οργανωτική επιτροπή του οποίου είναι ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενοὺς Τοµέα και Αναπτυξιακών Νόμων Στάθης Αναστασόπουλος-, είναι η δικτύωση και συνεργασία των τυροκόμων και των παραγωγών, η συμμετοχή σε εκθέσεις, σε προγράμματα γνωριμίας, γευσιγνωσίας και προβολής των τοπικών τυριών, η ανάπτυξη και η τουριστική αξιοποίηση των “δρόμων τυριού” των Βαλκανίων.

Το συνέδριο εντάσσεται στο σχέδιο διακρατικής συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράµµατος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014 – 2020 με συντονίστρια οµάδα τοπικής δράσης (ΟΤΔ) τον ΑΟΤΑ “Πάρνωνας Α.Ε.”.

Σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 παρατηρητές απὀ Μολδαβία.

Στη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούµης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΟΤΑ “Πάρνωνας Α.Ε.” Μαρίνης Μπερέτσος, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Νίκος Καλιακούδας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top