Συναντήσεις για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας αποτέλεσαν το αντικείμενο των συναντήσεων που συγκάλεσε σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας για την Π.Ε. Μεσσηνίας -προϋπολογισμού για το τρέχον έτος 1.700.000 ευρώ- εφαρμόζεται σε περίπου 11.000.000 ελαιόδενδρα και στο πλαίσιο της εφαρμογής του θα πραγματοποιηθούν 3 έως 4 ψεκασμοί, ανάλογα με την περιοχή, η δε υλοποίηση του έργου γίνεται από τους προσωρινούς ανάδοχους του διαγωνισμού της δακοκτονίας, κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ηδη έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση ανάρτηση των παγίδων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και ο δολωματικός ψεκασμός, αφού συνεκτιμηθούν οι συνθήκες που καθορίζουν την διενέργειά του, δηλαδή ο αριθμός των δακοσυλλήψεων, η κατάσταση του ελαιόκαρπου, η γονιμότητα θηλυκών και η σχέση αρσενικών – θηλυκών καθώς και οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Στις σημερινές συναντήσεις, οι διευθυντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες και ανέλυσαν τις τεχνικές λεπτομέρειες για κάθε στάδιο της διαδικασίας, με στόχο την ορθολογική  εκτέλεση του προγράμματος παγιδοθεσίας και δολωματικών ψεκασμών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος, στις παρεμβάσεις του, ανέφερε πρωτίστως την σπουδαιότητα που έχει το πρόγραμμα για την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας και ζήτησε από τους αναδόχους, ειδικά για φέτος, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την υλοποίησή του, καθώς -όπως εξήγησε- “ο αγροτικός πληθυσμός βιώνει για τρίτη συνεχή χρονιά μειωμένο εισόδημα, συνεπεία παραγόντων όπως η μειωμένη ποιότηταςπαραγωγής εξ αιτίας δακοπροσβολής, η χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, αλλά και η λειψυδρία”.

Αναφερόμενος, τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης στο πρόσφατο γεγονός του καύσωνα επισήμανε ότι στην Περιφέρεια “συνεχίζουμε να διεκδικούμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και για το σκοπό αυτό έχουν καταρτιστεί πλήρεις φάκελοι και στις δύο ΔΑΟΚ του νομού, οι οποίοι τεκμηριώνουν πλήρως το αίτημά μας”.

Η πρώτη από τις σημερινές συναντήσεις έγινε στις 10 το πρωί, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, και σε αυτή, εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, τα μέλητης επιτροπής δακοκτονίας και οι ανάδοχοι εργολάβοι παγιδοθεσίας και ψεκασμών.

Ακολούθησε ανάλογη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη στην Κυπαρισσία, στη 1 σήμερα το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – “Δήμητρα” με τον διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, την αντίστοιχη επιτροπή δακοκτονίας και τους ανάδοχους εργολάβους της περιοχής.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top