Συνεχίζεται η εφαρμογή του φετινού προγράμματος δακοκτονίας στη Μεσσηνία

Οταν κριθεί από τους αρμόδιους γεωπόνους μπορούν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για τον δάκο

Συνεχίστηκε σήμερα Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας σε περιοχές της Μεσσηνίας, όπως γνωστοποιεί με σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) της Περιφερειακής Ενότητας.

Ειδικότερα, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας διευκρινίζει ότι σήμερα Σάββατο 9 του μήνα ξεκίνησε δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στις περιοχές Ριγκλίων, Μικρής Μαντίνειας, Πηδήματος, Αγίου Φλώρου, Εύας, Καλαμαρά, Αριστοδημείου, Λάμπαινας, Βαλύρας, Πηδάσου και Κουκουνάρας, ενώ συνεχίστηκε και στις περιοχές Ανδανίας, Λουτρού, Φίλια, Μερόπης, Νεοχωρίου Ιθώμης, Αβίας, Θουρίας, Ασπροχώματος, Αντικάλαμου, Ανθειας, Αιθαίας, Αριος, Αρφαρών, Σκάλας, Τσουκαλεΐκων, Χρυσοκελλαριάς, Σουληναρίου, Μεσοποτάμου,  Χανδρινού, Λαχανάδας και στην ΔΚ Πύλου (Πυλόκαμπος, Γιάλοβα).

Ακόμα, την ερχόμενη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στις περιοχές Πλάτσας, Καινούργιου Χωριού, Βασιλιτσίου, Καστάνιας και Αμφιθέας, ενώ θα συνεχιστεί η εφαρμογή του στις περιοχές Μικρής Μαντίνειας, Αρφαρών, Πηδήματος, Αγίου Φλώρου, Εύας, Καλαμαρά, Αριστοδημείου, Λάμπαινας, Βαλύρας, Πηδάσου, Κουκουνάρας, Λαχανάδας, Ανδανίας, Λουτρού, Φίλια, Ασπροχώματος, Αντικάλαμου, Θουρίας και στην ΔΚ Πύλου (Πυλόκαμπος, Πύλα).

Στην ανακοίνωσή της, η πιο πάνω υπηρεσία της Π.Ε. Μεσσηνίας επισημαίνει, ακόμα:

“1. Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του.

  1. Το αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, αναρτάται σε πίνακες ανακοινώσεων ή/και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
  2. Οι ελαιοπαραγωγοί τις ημέρες των ψεκασμών να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα λιοστάσια για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού.
  3. Για την ασφάλεια των συνεργείων, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα λιοστάσια από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τα συνεργεία ψεκασμού.
  4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και να αναφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
  5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
  6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
  7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, όπως προβλέπεται. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης που προβλέπεται, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Ανάλογα με το ύψος του δακοπληθυσμού και τα κλιματολογικά και λοιπά δεδομένα, θα ανακοινώνεται στον τοπικό Τύπο και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, το καθημερινό πρόγραμμα ψεκασμών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ της Π.Ε, Μεσσηνίας (τηλέφωνα 272 13 66524 και 272 13 66522 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου akrassakopoulos@pe-messinias.gr και ekarioti@pe-messinias.gr”.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top