Συνεχίζεται η εφαρμογή του φετινού προγράμματος δακοκτονίας στη Μεσσηνία

Οταν κριθεί από τους αρμόδιους γεωπόνους μπορούν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για τον δάκο

Συνεχίζεται αύριο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας σε περιοχές της Μεσσηνίας, όπως γνωστοποιεί με σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) της Περιφερειακής Ενότητας. 

Ειδικότερα, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας διευκρινίζει ότι αύριο Σάββατο 23 του μήνα θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στις περιοχές Κέντρου, Μικρομάνης, Αριος, Αμμου, Καλλιρρόης, Πολίχνης, Καρνασίου και Κυνηγού, ενώ θα συνεχιστεί και στις περιοχές Αβίας, Χρυσοκελλαριάς, Φοινικούντας, Αδριανής, Χωματάδας, Καλλιθέας, Ικλαινας, Χανδρινού, Σουληναρίου, Μεσοποτάμου, Αχλαδοχωρίου, Καρποφόρας, Ανάληψης, Ασπροχώματος, Αντικαλάμου, Σκάλας, Τσουκαλεΐκων, Δεσσύλα, Νομιτσίου, Θαλαμών και στην ΔΚ Μεσσήνης (Φακίστρα, Λύκος, Κυδωνίτσα, Τσουμπερλέκι, Βουρλές).

Ακόμα, την ερχόμενη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στις περιοχές Αρφαρών, Πηδήματος, Αμφιθέας, Αγριλιάς, Βαλύρας, Βασιλιτσίου, Κουκουνάρας, Λαχανάδας και Δάρα, ενώ θα συνεχιστεί η εφαρμογή του στις περιοχές Κέντρου, Καλλιρρόης, Πολίχνης, Κυνηγού, Φοινικούντας, Καλλιθέας, Ικλαινας, Χανδρινού, Σουληναρίου, Μεσοποτάμου, Αχλαδοχωρίου, Καρποφόρας, Ασπροχώματος, Αντικαλάμου, Αριος και Αμμου.    

Στην ανακοίνωσή της, η πιο πάνω υπηρεσία της Π.Ε. Μεσσηνίας επισημαίνει, ακόμα:

“1. Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του.

  1. Το αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, αναρτάται σε πίνακες ανακοινώσεων ή/και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
  2. Οι ελαιοπαραγωγοί τις ημέρες των ψεκασμών να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα λιοστάσια για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού.
  3. Για την ασφάλεια των συνεργείων, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα λιοστάσια από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τα συνεργεία ψεκασμού.
  4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και να αναφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
  5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
  6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
  7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, όπως προβλέπεται. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης που προβλέπεται, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Ανάλογα με το ύψος του δακοπληθυσμού και τα κλιματολογικά και λοιπά δεδομένα, θα ανακοινώνεται στον τοπικό Τύπο και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, το καθημερινό πρόγραμμα ψεκασμών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ της Π.Ε, Μεσσηνίας (τηλέφωνα 272 13 66524 και 272 13 66522 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου akrassakopoulos@pe-messinias.gr και ekarioti@pe-messinias.gr”.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top