Σύσκεψη για απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών από πτωχευμένη μονάδα στη ΒΙΠΕ Τρίπολης

ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης

Το εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά την απορρύπανση των ανενεργών εγκαταστάσεων του εργοστασίου φωτοβολταϊκών πλαισίων της πτωχευμένης εταιρείας “HΕLIOSΡΗERA A.E.”, στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης, θα αποτελέσει το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης την οποία συγκαλεί στην αρκαδική πρωτεύουσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι η κατάσταση είναι “εξόχως σοβαρή, καθώς στις σωληνώσεις του εργοστασίου έχουν παραμείνει μέχρι και σήμερα επικίνδυνα αέρια, για την απομάκρυνση των οποίων ο πρώην ιδιοκτήτης δεν έχει δυνατότητα”. Επιπρόσθετα, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι ούτε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. ούτε και ηΤράπεζα Πειραιώς δείχνουν ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, ενημέρωσε δε ότι με βάση το νομικό πλαίσιο που έχει εγκριθεί πρόσφατα, η ευθύνη για τέτοια ζητήματα μεταβιβάζεται στην Περιφέρεια.

Στην προγραμματιζόμενη σύσκεψη, με τη συμμετοχή και νομικών, θα επιδιωχθεί η άμεση προώθηση της επίλυσης του προβλήματος, “με ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων της Περιφέρειας” δήλωσε ο περιφερειάρχης, παρατηρώντας ωστόσο:

“Το εγχείρημα είναι εξόχως δύσκολο, γιατί πρέπει να μετακληθούν ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί από το εξωτερικό. Συγχρόνως, η επικινδυνότητα είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς τίθενται ζητήματα που αφορούν την υγεία των πολιτών. Είναι ασφαλώς περιβαλλοντικό το θέμα, αλλά πρωτίστως είναι νομικό”, παρατήρησε ο Π. Νίκας, στη συνάντηση που είχε με στελέχη από τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Τεχνικών Εργων και Βιομηχανίας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Αρκαδίας, “είναι αναγκαίο η Περιφέρεια να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία προκήρυξης διαγωνισμού για ανάδειξη αναδόχου απορρύπανσης των εγκαταστάσεων του εν λόγω εργοστασίου και την μεταφορά των επικινδύνων ουσιών σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις”, έργο που -όπως σημειώνεται- “απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, τόσο για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης και τους όρους της διακήρυξης, όσο και την προκήρυξη του διαγωνισμού εκτέλεσης των εργασιών απορρύπανσης”.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει και σε κεντρικό επίπεδο, καθως είχαν υπάρξει και παλιότερα συσκέψεις υπό τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, από τις οποίες ωστόσο δεν προέκυψε καμία λύση.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top