Σύσκεψη για τη διαχείριση νεκρών ζώων στα όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Στη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του διευθυντή της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Κυριάκου Σκούλικα και της προϊσταμένης του Τμήματος Κτηνιατρικής Μαρίας Κωταντούλα, γνωστοποιήθηκε ότι το τριετούς διάρκειας πρόγραμμα -που έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Φεβρουάριο-, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κύριο στόχο του την περισυλλογή νεκρών ζώων από τον υφιστάμενο πληθυσμό αιγοπροβάτων και βοοειδών. Επιπλέον το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τα λοιπά νεκρά ζώα, όπως παραγωγικά ζώα ή ζώα άγριας πανίδας που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις ή σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε, το εν λόγω πρόγραμμα δεν αφορά σε ζώα που φιλοξενούνται σε ιδιωτικά ή δημοτικά καταφύγια, ούτε σε νεκρά υδρόβια άγρια ζώα. Επίσης δεν αφορά σε αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στον αστικό ιστό ή σε δημοτικές εκτάσεις, όπου την αρμοδιότητα περισυλλογής τους έχουν οι οικείοι δήμοι. Εξαιρούνται, εντός του αστικού ιστού, μόνο οι περιπτώσεις ζώων στα οποία υπάρχει βάσιμη υποψία ότι ο θάνατός τους οφείλεται σε μολυσματικά αίτια -περίπτωση κατά την οποία προβλέπεται ότι την αρμοδιότητα περισυλλογής τους έχει η Κτηνιατρική υπηρεσία.

Μετά την σχετική ενημέρωση, ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του κοινού ώστε το πρόγραμμα να εξελίσσεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν και τους όρους της σχετικής σύμβασης με τον φορέα υλοποίησης.

Περαιτέρω τονίστηκε ότι για την ορθή λειτουργία του προγράμματος όσον αφορά τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οφείλουν οι ιδιοκτήτες τους να απευθύνονται στον φορέα υλοποίησης στο τηλέφωνο 2108960100, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Οσον αφορά στις λοιπές περιπτώσεις νεκρών ζώων σε δημόσιες εκτάσεις ή στο οδικό δίκτυο θα πρέπει να ειδοποιείται η Κτηνιατρική υπηρεσία στα τηλέφωνα 272 13 66402 και 272 13 66404 κατά τις εργάσιμες ώρες.

Ο αντιπεριφερειάρχης καταλήγοντας τόνισε ότι “οφείλουμε όλοι να αποτρέψουμε το φαινόμενο ύπαρξης νεκρών ζώων στο οδικό μας δίκτυο”, κάνοντας παράλληλα έκκληση να ειδοποιούνται άμεσα οι αρμόδιοι φορείς.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top