Στην Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, παρέστη στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Φραγκόλιμνας, στην Καλαμάτα, παρέστη χθες Κυριακή 17 Νοεμβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, επί δημαρχοντίας του οποίου είχε ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσής του.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους προαιώνιους δεσμούς των Ελλήνων με το ομόδοξο έθνος των Αρμενίων, καλώντας να παραμένουν ζωνανές οι μνήμες, καθώς -όπως επισήμανε- και οι δύο λαοί έχουν θρηνήσει εκατομμύρια ζωές εξ αιτίας των διωγμών που έχουν υποστεί, μαζί με τους Πόντιους επίσης, τόσο την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο και μετά τη δημιουργία της νέας τουρκικής κρατικής οντότητας.

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν, από κοινού, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, o αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Φίλιππος Χαμαργιάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο μητροπολίτης των ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Κεγάμ Χατσατεριάν, ο πρόεδρος του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας Ελλάδας δρ Παύλος – Μπογός Τσολακιάν, το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Σέρκο Καπλανιάν και η πρόεδρος του εκκλησιαστικού τοπικού συμβουλίου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας Σοφία Μαρκαριάν.

Στο επίκεντρο του μνημείου βρίσκεται ένας σταυρός σκαλισμένος σε κόκκινο μάρμαρο από την Αρμενία, το χρώμα του οποίου συμβολίζει το αίμα των εκατομμυρίων Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους στην Γενοκτονία του 1915.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, από τον μητροπολίτη των ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Κεγάμ Χατσατεριάν και στη συνέχεια από τον αρχιμανδρίτη Φ. Χαμαργιά, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας Ελλάδας δρ Παύλο – Μπογός Τσολακιάν, το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Σέρκο Καπλανιάν και την γ.γ. του τοπικού εκκλησιαστικού συμβουλίου του Αγίου Νικολάου Βαρσενίκ Γκαλεστιάν, ενώ στην ομιλία του ο δρ Γιάννης Πλεμμένος, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στο γεγονός της Γενοκτονίας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους εθνικούς ύμνους της Αρμενίας και της Ελλάδας, μετά τους οποίους ακολούθησε η απόδοση παραδοσιακών αρμενικών χορών, από χορευτικό συγκρότημα της Αρμενικής Κοινότητας Ελλάδας.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στη εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης και Αλέξης Χαρίτσης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και Διοικητικού – Οικονομικού Βασίλης Καπέλιος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Καλαμάτας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων δεκάδες Αρμένιοι, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Κοινότητα Αρμενίων της Καλαμάτας.

 

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top