Στήριξη από το Επιμελητήριο Αρκαδίας στα αιτήματα των λογιστών, φοροτεχνικών και των επιχειρήσεων εστίασης

Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λογιστές και φοροτεχνικοί της χώρας και τη στήριξη των προτάσεων του κλάδου της εστίασης και των συναφών επιχειρήσεων ζητεί το Επιμελητήριο Αρκαδίας με επιστολή που απευθύνει προς τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ την κοινοποιεί και προς την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Στην εν λόγω επιστολή, την οποία οποία υπογράφει ο πρόεδρός του Γιάννης Τρουπής, το Επιμελητήριο Αρκαδίας αναφέρει:

“Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Αρκαδίας, να εκφράσουμε τη συμφωνία μας και τη στήριξή μας στα αιτήματα που σας έχουν αποσταλεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), από τον Σύλλογο Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αρκαδίας και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και του Συλλόγου Καφεστιατόρων Αρκαδίας.

Συμφωνούμε και στηρίζουμε τα αιτήματα των λογιστών της χώρας, οι οποίοι στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι επιχειρήσεις, παραμένουν στις επάλξεις, προκειμένου να στηρίξουν αυτές και τους εργαζομένους τους, για να βγει εις πέρας η υλοποίηση των μέτρων στήριξης, και συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΠΟΦΕΕ:

Εν όψει των παραπάνω αντικειμενικών δυσχερειών και δεδομένου αφενός ότι η «επιστρεπτέα προκαταβολή» απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, όπως είμαστε και εμείς άλλωστε, και αφετέρου ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν στην «εμπόλεμη» αυτή κατάσταση που ζούμε από την πανδημία του κορωνοϊού, τα συνδικαλιστικά όργανα πρέπει να επιδεικνύουν ψυχραιμία, σοβαρότητά και υπευθυνότητα, αναγνωρίζοντας ειδικότερα την ανάγκη της έγκαιρης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εφόσον η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των επιχειρήσεων είναι σε άμεση συνάρτηση με την εκταμίευση, καθώς ότι η κρίση απαιτεί την ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση, η οποία μπορεί μόνο να «ξεπεραστεί μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνένωση όλων» των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων,
Προτείνουμε:

Καταληκτική ημερομηνία για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία έως 15/4/2020.

Καταληκτική ημερομηνία για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία έως 27/4/2020.

Επίσης, χρήζει άμεσης διευκρίνησης πριν την υποβολή της αίτησης, ο χρονικός ορίζοντας της ρήτρας μη απολύσεων προσωπικού, όπως έχει αναφερθεί σε δελτίο Τύπου.

Επιπλέον, παρακαλούμε να εξετάσετε άμεσα και τα ακόλουθα ερωτήματα που θέτει ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αρκαδίας, ο οποίος αποφάσισε και κάλεσε τους συναδέλφους σε αποχή από την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» μέχρι την λύση των ακολούθων προβλημάτων:

«Μετά την ανακοίνωση έναρξης λειτουργίας και μιας άλλης νέας πλατφόρμας που αφορά το «myBusinessSupport» παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εάν έχει καταργηθεί ή ανασταλεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου:

 1. Το Άρθρο 11 του Ν. 4308/2014 και παράγραφος 2 όπου αναφέρει «Ο χρόνος έκδοσης τιμολογίου καθορίζεται ως εξής:

α) Σε περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών ή της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας, κατά περίπτωση»

 1. Έχουν καταργηθεί ή ανασταλεί οι υποβολές δηλώσεων αναστολής συμβάσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική απόφαση ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ;
 2. Η δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ των αδειών ειδικού σκοπού, των συμπληρωματικών και τροποποιητικών πινάκων Ε4 μηνός Μαρτίου,
 3. Ο υπολογισμός μισθοδοσίας
 4. Οι δηλώσεις των εργαζομένων οι οποίες λήγουν στις 10 Απριλίου,
 5. Η δήλωση αποθεμάτων αντισηπτικών κλπ.,
 6. Η δήλωση αποθεμάτων κρέατος και αυγών καθώς και πλήθος άλλων υποχρεώσεων.

Αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χωρά μας δείξαμε μέχρι σήμερα υπομονή και κατανόηση στον καταιγισμό ασαφών και πρόχειρων αποφάσεων, δελτίων Τύπου, ΠΝΠ και διεκπεραιώσαμε πλήθος υποβολών – δηλώσεων (τακτικές και έκτακτες). Πλέον η υπομονή εξαντλήθηκε και απαιτούμε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να σοβαρευτούμε.

 • Η ανακοίνωση για το «myBusinessSupport» μόνο ως καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο μπορεί να συζητηθεί. Είναι πρακτικά αδύνατον να παραλάβουμε, καταχωρήσουμε, επεξεργαστούμε και ελέγξουμε όλα τα στοιχεία των εταιριών και να προχωρήσουμε σε υποβολή αυτών μέχρι 10 Απριλίου αλλά και μέχρι την 10 κάθε μήνα.

Καλείτε τις επιχειρήσεις σε σύναψη δανείου χωρίς να γνωρίζουν το επιτόκιο και το ύψος του δανείου και άλλους βασικούς όρους. Αυτές δεν είναι πρακτικές σοβαρού κράτους.

 • Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ανακοίνωση για τη διόρθωση του προβλήματος της ημερομηνίας στη δήλωση αναστολής συμβάσεων των πληττόμενων ΚΑΔ.
 • Δεν υπάρχει πρόβλεψη με ποιον τρόπο δηλώνεται η περίπτωση ασθένειας λογιστή από τον κορωνοϊό, εκτός αν υπάρχει γνωμάτευση από τον ΕΟΔΥ ότι οι λογιστές έχουν αντισώματα και δεν προσβάλλονται από τον ιό.
 • Πώς ακριβώς αντιλαμβάνεστε το «Μένουμε σπίτι» για τους λογιστές; Να έρχονται σε επαφή με όσον το δυνατό περισσότερο κόσμο για “καλλίτερα” αποτελέσματα;»

Τέλος, θέλουμε να δηλώσουμε τη στήριξή μας στα αιτήματα και τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, όπως αυτά διατυπώνονται στην σχετική επιστολή της που επισυνάπτεται. Οπως αναφέρει ο Συλλόγος Καφεστιατόρων Αρκαδίας: «Οι επιχειρηματίες της Εστίασης, για πολλά χρόνια υποστηρίζουν την Ελληνική Οικονομία. Ειδικά στο Νομό μας υποστηρίζουν την τοπική Οικονομία, καταβάλλοντας υψηλούς φόρους προς το Δημόσιο – ΟΤΑ, απασχολώντας υψηλό αριθμό εργαζομένων με καλές αμοιβές και ειδικά νεαρές ηλικίες που μαστίζονται από την ανεργία και φυσικά διακινούν μεγάλα κεφάλαια με την αγορά αγαθών. Ηρθε η ώρα η Ελληνική Πολιτεία να υποστηρίξει κι εμάς, χωρίς αποκλεισμούς και αστερίσκους, αλλά δυναμικά με προορατικότητα για το μέλλον. Προς αυτή τη κατεύθυνση, παρακαλούμε και για δικές σας -άμεσες- υποστηρικτικές ενέργειες».

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Ζητούμε να επιληφθείτε άμεσα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λογιστές της χώρας προκειμένου να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους να αξιοποιήσουν τα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να μετριάσουν, κατά το δυνατό, τις επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά και να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις του κλάδου της εστίασης και των συναφών επιχειρήσεων, που πλήττονται στο μέγιστο βαθμό από την έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε.

Με εκτίμηση,

Για το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Ο πρόεδρος

Γιάννης Τρουπής”

 

 

Την επιστολή του Επιμελητηρίου Αρκαδίας μπορείτε να δείτε εδώ:

 

Επιστολή Στήριξης του Επιμελητήριου Αρκαδίας

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top