Search
Close this search box.
tilasteroskopeio

Στήριξη της Περιφέρειας στην αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου

Χρόνος ανάγνωσης:

Την αναβάθμιση του αστεροσκοπείου Κρυονερίου, στην Κορινθία, θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, διαθέτοντας πίστωση περί τα 400.000 ευρώ.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου, για τη συγκεκριμένη επιστημονική υποδομή -που υπάγεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών- και η οποία αφορούσε την αναβάθμιση του τηλεσκοπίου, την ολοκλήρωση μελετών για κατασκευή κτηρίου με πλανητάριο και αμφιθέατρο, αλλά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Στην διάσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης Σπύρος Βασιλάτος, κι ακόμα οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Τάσος Γκιολής, Υποδομών Χάρης Βυτινιώτης και Παιδείας και Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, όπως επίσης και στελέχη της Περιφέρειας.

 

Π. ΝΙΚΑΣ: “ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ”

“Τα επιστημονικά επιτεύγματα του αστεροσκοπείου τιμούν την Κορινθία και την Περιφέρειά μας. Η υποστήριξη θα είναι αμέριστη” σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας και πρόσθεσε:

“Η αναβάθμιση σε υποδομές του αστεροσκοπείου Κρυονερίου αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας. Η προσφορά του αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας πρέπει να αυξηθεί και μπορεί να είναι πολυεπίπεδη”.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συμφωνήθηκε ότι αποτελεί προς ένταξη έργο η αναβάθμιση του τηλεσκοπίου, η ολοκλήρωση των μελετών για κατασκευή κτηρίου με πλανητάριο και αμφιθέατρο καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Μετά τις γιορτές του Πάσχα θα γίνει επίσκεψη στον χώρο του Αστεροσκοπείου, όπου φιλοξενείται τo Κέντρο Επισκεπτών Κρυονερίου το οποίο χρησιμοποιείται, για πολλές δεκαετίες, ως μέσο εκπαίδευσης και διάχυσης της γνώσης στο ευρύ κοινό.

Συγκεκριμένα -όπως αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=121&Itemid=538&lang=el)- το εν λόγω Κέντρο “έχει χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση φοιτητών σε πρακτικές ασκήσεις παρατηρησιακής αστροφυσικής, όπως η φωτομετρία διπλών και μεταβλητών άστρων, η μελέτη αστρικών συστημάτων και αντικειμένων του ηλιακού συστήματος και άλλα”.

Εξ άλλου, “από το 1995, περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες έχουν ξεναγηθεί στους χώρους του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, είτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων ανοιχτών θυρών είτε στο πλαίσιο έκτακτων ξεναγήσεων ομάδων επισκεπτών, ενώ κατ’ έτος, μαθητές περίπου 20 σχολείων της ευρύτερης περιοχής της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας και άλλων περιοχών ξεναγούνται στο Κέντρο”.

 

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (https://www.astro.noa.gr/gr/facilities/) το αστεροσκοπείο Κρυονερίου “βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων στο όρος Κυλλήνη κοντά στο χωριό Κρυονέρι του νομού Κορινθίας. Είναι ιδιοκτησία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ιδρύθηκε το 1972.

Διαθέτει κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.2 m τύπου Cassegrain (f/13), το οποίο κατασκευάστηκε από την εταιρία Grubb Parsons Co., Newcastle το 1975. Το τηλεσκόπιο είναι τοποθετημένο σε ισημερινή στήριξη και διαθέτει τη 2.5’x2.5′ CCD κάμερα Apogee Ap47p και φίλτρα UBVRI (Bessell). Το 2016 το τηλεσκόπιο αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη”.

Πρόσφατα μάλιστα, την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου, “η 100ή έκλαμψη από πτώση μετεωροειδούς στη Σελήνη, που παρατηρήθηκε πρώτα από το τηλεσκόπιο Κρυονερίου του ΕΑΑ, επιβεβαιώθηκε και από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα”.

 

 

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top