Στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με απόφαση του περιφερειάρχη Π. Νίκα το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για αμεα στην Καλαμάτα

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, με χρηματοδότηση 1.095.144 ευρώ, η ίδρυση και η λειτουργία στον Δήμο Καλαμάτας Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για άτομα με αναπηρία.

Σκοπός είναι η παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και παραμονής σε 50 αμεα.

Το Κέντρο θα στεγαστεί σε μισθωμένο κτήριο, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, στο οποίο λειτουργούσε η Ιερατική σχολή, επί της οδού Αγίου Γεωργίου 42, στην Καλαμάτα.

Στο πλαίσιο της εν λόγω πράξης πρόκειται να γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής των χώρων καθώς και νέες διαρρυθμίσεις ώστε να πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν στην κατασκευή Κέντρων Διημέρευσης – Ημερησίας Φροντίδας για αμεα.

Το Κέντρο Διημέρευσης αμεα θα παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και παραμονής σε άτομα με αναπηρίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Τη μεταφορά των ωφελουμένων προς και από το Κέντρο, με μεταφορικό μέσο του δικαιούχου.
  • Τη διαμονή και τη διατροφή τους (πρόχειρο γεύμα).
  • Το πρόγραμμα πράξεων ειδικής αγωγής που έχουν ανάγκη ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ΑμεΑ (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες και άλλα), βάσει του εξατομικευμένου προγράμματος του κάθε ωφελούμενου.
  • Την παροχή ατομικής ή και ομαδικής άσκησης.
  • Την εκπαίδευσή τους στην αυτοεξυπηρέτηση και την εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής.
  • Τη δημιουργική απασχόλησή τους και δραστηριότητες κοινωνικοποίησής τους.
  • Την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης, γνώσεων και δεξιοτήτων σε διάφορες θεματικές κατηγορίες (Κηπουρικής, Ζαχαροπλαστικής, Εικαστικών, Κοπτικής – Ραπτικής, Αργυροχρυσοχοϊας, Μεταλλοτεχνίας, κλπ)
  • Τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης
  • Την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς / φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών κλπ

Οι παραπάνω υπηρεσίες θα παρέχονται σε εργάσιμες ημέρες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και όχι πάνω από 8 ώρες για κάθε ωφελούμενο, περιλαμβανομένης της μεταφοράς από και προς τη δομή.

Ωφελούμενοι της πράξης είναι τα άτομα άνω των 18 ετών και των δύο φύλων που πάσχουν από νοητικές και κινητικές αναπηρίες.

 

Την απόφαση του περιφερειάρχη μπορείτε να την δείτε εδώ.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top