Θ. Βερούτης, “προτεραιότητα για την περιφερειακή Αρχή η ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα – προχωρούν οι διαδικασίες ανάθεσης της μελέτης”

Στο τελικό στάδιο μπαίνει η ανάθεση της μελέτης για την ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα, από την παλαιά γέφυρα της βόρειας εισόδου της Σπάρτης έως τον παραπόταμο Κνακίωνα, μετά τη σημερινή ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέρ της αξιολόγησης και βαθμολόγησης των τεχνικών προσφορών από την Επιτροπή Διαγωνισμού και μετά την σχετική εισήγηση από τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη.

Με αφορμή την απόφαση ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι “η ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, όπως και η υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών, για την περιβαλλοντική, τουριστική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική αξιοποίηση της περιοχής μελέτης” και συνεχίζοντας υπογράμμισε:

“Οι προτεινόμενες υποδομές θα είναι ήπιας μορφής και θα έχουν ως σκοπό να συνδέσουν τον αστικό ιστό της Σπάρτης με τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τις παραγωγικές λειτουργίες του τοπίου του ποταμού. Θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες, αλλά και στους κατοίκους της πόλης μας, έναν τόπο αναψυχής και πολιτισμού, αντάξιο της παγκόσμιας φήμης του Ευρώτα.

Πιστεύουμε ότι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της ανάπλασης της αναξιοποίητης δημόσιας έκτασης και η ενοποίησή της με τα παραευρώτεια μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα επιφέρει δυναμική ώθηση στην αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος της Σπάρτης και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Λακωνίας.

Αντικείμενο της υπό ανάθεση μελέτης ανάδειξης του τμήματος του ποταμού Ευρώτα από την παλαιά γέφυρα έως τον παραπόταμο Κνακίωνα, αποτελεί η εκπόνηση Υδραυλικών, Στατικών, Τοπογραφικών, Συγκοινωνιακών, Αρχιτεκτονικών, Περιβαλλοντικών, Γεωτεχνικών – Γεωλογικών, Ηλεκτρομηχανολογικών και Φυτοτεχνικών μελετών, με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία της παραποτάμιας περιοχής του ποταμού Ευρώτα, καθώς την περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση τμήματος του ποταμού, από το σημείο γεφύρωσης της εθνικής οδού Σπάρτης – Τρίπολης έως το σημείο που ενώνεται με τον παραπόταμο Κνακίωνα (η περιοχή παρέμβασης θα έχει εκτιμώμενο μήκος περί τα 3,5 χιλιόμετρα και έκταση περί τα 590 στρέμματα).

Ειδικότερα το φυσικό αντικείμενο της ανωτέρω μελέτης περιλαμβάνει:

  • Οριοθέτηση του ποταμού σε όλο το μήκος της περιοχής μελέτης και όλα τα απαιτούμενα τεχνικά έργα διευθέτησης.
  • Ελεγχο στατικής και αντισεισμικής επάρκειας, καθώς και αποκατάστασης της υφιστάμενης παλαιάς μεταλλικής γέφυρας, εκτιμώμενου μήκους 135 περίπου μέτρων.
  • Σχεδιασμό, σε όλο σχεδόν το μήκος της περιοχής παρέμβασης, ενός παραποτάμιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας τύπου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου. Ο νέος δρόμος, όπου αυτό είναι εφικτό, δεν θα διακόπτεται και θα συνδέεται με τμήματα του υφιστάμενου παραποτάμιου δρόμου, με το πλακόστρωτο μονοπάτι που διέρχεται δίπλα από τα παραευρώτεια μνημεία και με το υφιστάμενο δημοτικό οδικό δίκτυο. Οι δύο όχθες του ποταμού θα επικοινωνούν σε κατάλληλο σημείο με μια πεζογέφυρα.
  • Σχεδιασμό αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων για χώρους στάσης, πληροφόρησης και τεκμηρίωσης, σε περιοχές που βρίσκονται σε γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους. Οι επεμβάσεις αυτές θα σχεδιάζονται με την συμβολή του συμβούλου αρχαιολόγου της ομάδας μελέτης και η έγκρισή τους θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
  • Σχεδιασμό της πορείας ενοποίησης από την θέση Βαβύκα, όπου έχουν βρεθεί οι βάσεις της αρχαίας γέφυρας με την ενσωμάτωση κινήσεων – χρήσεων στην υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα, καθώς και διαμόρφωση κίνησης από το επίπεδο του Ευρώτα έως το επίπεδο της υφιστάμενης γέφυρας.
  • Σχεδιασμό μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε σημεία του παραποτάμιου δρόμου, κατά προτεραιότητα δημόσιας ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα κατασκευή χώρων ανάπαυσης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού, παρατηρητήρια πουλιών κλπ. Κύριο μέλημα των παρεμβάσεων αυτών είναι η φυσική αποκατάσταση των παρόχθιων περιοχών ώστε να αποδοθούν οι διευρυμένες περιοχές των όχθεων ως ένα ενεργό τμήμα του φυσικού τοπίου.
  • Σχεδιασμό αναβάθμισης – αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων έργων (γηπέδων τένις, αντλιοστασίου λυμάτων, εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού κλπ) με ήπιες– φιλικές παρεμβάσεις και την ένταξή τους στον γενικότερο σχεδιασμό της περιοχής μελέτης.
  • Ηλεκτροφωτισμό, καθαρισμούς και δενδροφυτεύσεις της περιοχής.
  • Σχεδιασμό εργασιών διευθέτησης στα σημεία των τεχνικών έργων.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top