Search
Close this search box.
tilanaptyxi 8042020 1

Θέματα του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ σε κοινή τηλεφωνική σύσκεψη των περιφερειαρχών με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη

Χρόνος ανάγνωσης:

Θέματα που αφορούσαν το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, την τηλεφωνική συνδιάσκεψη που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -και οι υπόλοιποι ομόλογοί του, απ’ όλη την Ελλάδα- είχε σήμερα Τετάρτη 8 Απριλίου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Δημήτρη Σκάλκο.

Οπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της σύσκεψης, θα διατεθούν ικανοποιητικές πιστώσεις για το ΠΔΕ στις Περιφέρειες, ενώ όσον αφορά το ΕΣΠΑ προχωρούν κανονικά όλα τα συμβασιοποιημένα έργα και όσα έχουν νομικές δεσμεύσεις, ενώ για όλα τα υπόλοιπα -όπως αρχικά σημείωσαν τα κυβερνητικά στελέχη- θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του υπουργείου.

Η συγκεκριμένη προϋπόθεση, ωστόσο, προκάλεσε εντονότατες διαφωνίες εκ μέρους του Π. Νίκα -και των υπόλοιπων περιφερειαρχών- με αποτέλεσμα να υπάρξει, όπως έγινε γνωστό, εν μέρει υποχώρηση του υφυπουργού ως προς αυτή.

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η προϋπόθεση για την σύμφωνη γνώμη υπουργείου θα πρέπει να απαλειφθεί -ή έστω να υπάρξει συνεργασία του υπουργείου με τις Περιφέρειες-, καθώς, όπως επισήμανε “δεν είναι δυνατόν να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα που ήδη έχει διαμορφωθεί από τις Περιφέρειες”, για να σημειώσει στη συνέχεια:

“Η δική μας Περιφέρεια θα διαθέσει πάνω από 15.000.000 ευρώ από το ΠΕΠ Πελοποννήσου για την υποστήριξη των νοσοκομείων και αυτά τα έργα σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση. Για τρία ζητήματα δεν διαπραγματευόμαστε επ’ ουδενί, α) την υποστήριξη των νοσοκομειακών μονάδων, β) την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου και γ) την οικιακή διασύνδεση του φυσικού αερίου και την επέκταση του δικτύου του”.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι όποιες αναφορές στο νέο ΕΣΠΑ “καλό είναι να γίνονται με ορίζοντα την προσεχή τριετία, όπως άλλωστε έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία από τα προηγούμενα ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει γενναία αύξηση του ΠΔΕ προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενα προβλήματα”, χαρακτηρίζοντας ως “θετικό νέο” την καλή αντιμετώπιση του ΠΔΕ από πλευράς της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος, εξ άλλου, στην διάθεση των 55.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια στο υπουργείο Ανάπτυξης για τον περιορισμό του κορονοϊού, δήλωσε ότι αυτό γίνεται “υπό την προϋπόθεση πως θα πρέπει να ακολουθήσει δέσμευση εκ μέρους του ότι η πίστωση αυτή θα επιστρέψει μέσα από έργα και δράσεις για τους κατοίκους της Περιφέρειας”.

 

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επισήμανε -όπως και άλλοι ομόλογοί του- ότι αν και η συνδρομή των Περιφερειών στην υποστήριξη των δημόσιων δομών υγείας αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο είναι πολύτιμη, “παρά ταύτα, το υπουργείο Υγείας τις αγνοεί προκλητικά, όταν μάλιστα δεν εκπροσωπούνται καν στα Δ.Σ. των νοσοκομείων, με συνέπεια να προκύπτουν πολλές παρενέργειες”.

Τέλος, με ιδιαίτερη έμφαση ο Π. Νίκας τόνισε ότι θα πρέπει, “εκτός από τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματίες, να υπάρξει από την κυβέρνηση αντίστοιχο ενδιαφέρον και μέριμνα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν αποστείλει πολλά μηνύματα δυσαρέσκειας και ανασφάλειας υπό τις συνθήκες που διαμορφώνουν τα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού”.

 

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top