Τηλεδιάσκεψη για θέματα δακοκτονίας, πρόταση για εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τηλεδιάσκεψη για θέματα δακοκτονίας, πρόταση για εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Πρόταση για πιλοτικό πρόγραμμα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για την δακοκτονία σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προοπτική να εφαρμοστεί σταδιακά σε όλες τις Π.Ε. από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προετοιμάζεται από τις ΔΑΟΚ της Περιφέρειας -σε συνεργασία με τα στελέχη του ΙΕΛΥΑ (Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου) του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στην Κρήτη.

Η εν λόγω λεπτομερής πρόταση θα υποβληθεί προς τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της έδρας και σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα θα επιδιωχθεί -εφόσον τεκμηριωθεί- να υιοθετηθεί προς εφαρμογή.

Η πιο πάνω εξέλιξη προέκυψε μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στην Αθήνα, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος με τον διευθύνoντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ Παναγιώτη Χατζηνικολάου και τη γενική διευθύντρια Αγροτικής Ερευνας του εν λόγω φορέα Αναστασία Τσαγκαράκου.

Στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκε αναλυτικά η δυνατότητα συνεργασίας του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ζητήματα δακοκτονίας και συγκεκριμένα, α) σε θέματα εφαρμογής νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την παρακολούθηση του έργου της δακοκτονίας και β) σε θέματα σχετικά με την ανθεκτικότητα του δάκου στα εφαρμοζόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μέσω εργαστηριακών ελέγχων.

Στο πλαίσιο αυτό, προχθές Πέμπτη 14 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Στ. Αναστασόπουλου συγκλήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της γενικής διευθύντριας αγροτικής έρευνας, εκπροσώπων του ΙΕΛΥΑ, των διευθυντών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πελοποννήσου και του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της έδρας.

Στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αναλύθηκε εκτενώς το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Κρήτης για την παρακολούθηση των δολωματικών ψεκασμών, μέσω της εγκατάστασης μονάδων GPS στους γεωργικούς ελκυστήρες. Με αυτό τον τρόπο συλλέγονται πληροφορίες για τις περιοχές ψεκασμών και εντοπίζονται κτήματα που δεν έχουν ψεκαστεί και ακολουθούν διορθωτικές κινήσεις με ευθύνη της υπηρεσίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη του συνόλου της ψεκαζόμενης περιοχής, η εξάλειψη εστιών δάκου που μπορεί να υπάρχουν σε περιοχές που δεν έχουν ψεκαστεί -για την αποφυγή περαιτέρω διάδοσης-, η εξοικονόμηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος είναι η ενίσχυση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου και κατ’ επέκταση η βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και του εισοδήματος των αγροτών.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top