Τηλεδιάσκεψη για την ΠΟΠ “ελιά Καλαμάτας” την Τετάρτη 3 Μαρτίου

Τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει με την “ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας” θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατης τηλεδιάσκεψης που συγκαλείται στην Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα.

Η επιδίωξη με την εν λόγω τηλεδιάσκεψη, όπως σημείωσε σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, είναι “η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων της Μεσσηνίας και των όμορων νομών για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που πλήττει όλους τους Ελληνες παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς”.

Στην διάσκεψη αυτή προγραμματίζεται να συμμετέχουν, συνέχισε ο Στ. Αναστασόπουλος, ο ίδιος κι ακόμα ο χωρικοί ομόλογοί του Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο αντιπεριφερειάρχης Εγγείων Βελτιώσεων Νίκωνας Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και δήμαρχοι ή εκπρόσωποι όλων των δήμων της Μεσσηνίας, οι διευθυντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας”, εκπρόσωποι του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων Μεσσηνίας και εκπρόσωποι τυποποιητικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών ή άλλων σχετικών φορέων.

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, θα πρέπει να επικοινωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα -από Δευτέρα 1η έως Τετάρτη 3 Μαρτίου-, με την υπάλληλο Αγγελική Παπαδοπούλου, στο τηλέφωνο 272 13 61431, σε ώρες γραφείου.

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Προηγουμένως, ο Στ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην “τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί αυτού του φημισμένου σε όλο τον κόσμο προϊόντος, της επιτραπέζιας «ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας»”, καθώς – όπως χαρακτηριστικά τόνισε- “είναι πλέον στα αζήτητα, όχι μόνο οι επιτραπέζιες «ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας» της Μεσσηνίας αλλά και οι ελιές ποικιλίας «Καλαμών» της Λακωνίας, της Αρκαδίας και όλων των άλλων περιοχών της Ελλάδας, με συνέπεια να έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων παραγωγών”.

Ο αντιπεριφερειάρχης καταφέρθηκε εναντίον της “σκόπιμης και παράνομης υπουργικής απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου, το 2018”, η οποία, όπως είπε, “άνοιξε διάπλατα τις πόρτες εμπορικής καπήλευσης και υποβάθμισης του δικού μας, του μοναδικού νομίμως κατοχυρωμένου από την Ε.Ε. και παγκοσμίου φήμης προϊόντος «ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας», το οποίο με βάση τις προδιαγραφές του ΠΟΠ παράγεται αποκλειστικά στη Μεσσηνία” και “έδωσε τη δυνατότητα να γεμίσουν οι παγκόσμιες αγορές με ελιές ‘Κalamata olives’, προερχόμενες από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Νότια Αφρική και άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας παράνομα το όνομα «Καλαμάτα»”.

Εξέφρασε δε την ελπίδα, “η παρανομία αυτή πρέπει να τελειώσει οριστικά με την κατάργηση της απόφασης του κ. Αποστόλου” σημειώνοντας πως ευελπιστεί “σε μια θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 13 Απριλίου”.

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΠ

“Αφού λοιπόν επανέλθει η νομιμότητα, σύμφωνα με το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την περιοχή ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας και στους όμορους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας” συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και πρόσθεσε:

“Φυσικά, υπάρχει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών και τη λήψη σχετικών αποφάσεων, για το θέμα των υπόλοιπων περιοχών της χώρας που παράγουν επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας «Καλαμών», ώστε να πάρουν και αυτές τη θέση που τους αρμόζει.

Εμείς, ως περιφερειακή Αρχή, πιστεύουμε ότι η κατάργηση της απόφασης του Β. Αποστόλου, η επέκταση του ΠΟΠ «Καλαμάτα» όπως προαναφέρθηκε και η σωστή διαχείριση του ζητήματος για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, θα ανατρέψει την σημερινή απαξίωση του προϊόντος και θα του δώσει την αρμόζουσα προστιθέμενη αξία.

Με δική μας εισήγηση και την συμφωνία και πολλών άλλων μελών του Σώματος, το  Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε την υπ’ αριθμ. 437/18-12-2020 απόφαση, ώστε πρώτον να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου ως “αντιφατική, μη εφαρμόσιμη και ισοπεδωτική” και δεύτερον να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ σε ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία), όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικοκοινωνικά χαρακτηριστικά”.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top