Τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ για πιο ενεργή συμμετοχή των Περιφερειών στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού cοvid-19

Ο καλύτερος συντονισμός δράσεων των Περιφερειών της χώρας, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού cοvid-19 αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που συγκλήθηκε από την ΕΝΠΕ, σήμερα Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη -υπό τον τομεάρχη υγείας της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη- μετείχαν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες Υγείας αλλά και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας των 13 Περιφερειών.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αγγελος Χρονάς εντεταλμένος για θέματα υγείας και Μαργαρίτα Σπυριδάκου μέλος στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ και εκπρόσωπος της Περιφέρειας στον Τομέα Υγείας της Ενωσης, καθώς και ο γενικός διευθυντής Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου γιατρός Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Στην διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας και τον ρόλο των Περιφερειών στο θέμα αυτό, με στόχο να προκύψει ένα ενιαίο κείμενο προτάσεων της ΕΝΠΕ, το οποίο θα αποσταλεί στην κεντρική διοίκηση.

Τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για διασύνδεση με τον ΕΟΔΥ σε κάθε επίπεδο, ώστε οι Περιφέρειες να έχουν ενεργή συμμετοχή στην ιχνηλάτηση των επαφών.

Η συνάντηση προέκρινε την δημιουργία επιτροπής στην ΕΝΠΕ, σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο, η οποία θα αναλάβει να επεξεργαστεί μια συνεκτική πρόταση προς την κυβέρνηση, στο βασικό σκεπτικό της οποίας θα είναι η ανάγκη να περιέλθουν αρμοδιότητες και ευθύνες στις Περιφέρειες, οι οποίες θα πρέπει φυσικά να έχουν τον απαραίτητο συντονισμό όλων των μονάδων υγείας που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά τους όρια (ΕΟΔΥ, ΚΟΜΥ, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας).

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή των Περιφερειών και στον επικείμενο εμβολιασμό που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία θα αφορά είτε στην διενέργεια του εμβολιασμού καθεαυτή, είτε σε επίπεδο πληροφόρησης, πρόληψης και συντονισμού.

Εξ άλλου, διατυπώθηκε -για μία ακόμα φορά- η απαίτηση να ενισχυθούν οι Περιφέρειες με πόρους και με ανθρώπινο δυναμικό για τις δομές υγείας, κυρίως γιατρούς, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η ισχυρή παρουσία των Περιφερειών στις πρωτοβάθμιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω της απόδοσης στην δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της σχετικής αρμοδιότητα και προς τούτο θα πρέπει να επιταχυνθει η υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας που είχε κάνει προ μηνός περίπου στους περιφερειάρχες ο υπουργός Εσωτερικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ομόφωνα έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, η πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Υγείας και περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των περιφερειαρχών της χώρας, αντιπεριφερειαρχών Υγείας αλλά και εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας των 13 Περιφερειών, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό δράσεων των Περιφερειών της χώρας, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή Αττικής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 13:00, κατόπιν σχετικής απόφασης που ελήφθη στη σημερινή (30/11) συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ.

Με σκοπό να γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κ. Πατούλη, οι 13 Περιφέρειες κλήθηκαν να αποστείλουν μέχρι και την Τετάρτη το πρωί, απόψεις και προτάσεις επί του θέματος, προκειμένου να γίνει απαραίτητη συζήτηση-επεξεργασία και ακολούθως να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κείμενο προτάσεων της ΕΝΠΕ, το οποίο θα αποσταλεί στην κεντρική διοίκηση, αναφέρει η διοίκηση της Περιφέρειας.

Στην εισήγησή του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως οι Περιφέρειες προσπαθούν όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης με σημαντικές δράσεις, να συνδράμουν την εθνική μάχη για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας και πρόσθεσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για μία αποτελεσματική διαχείριση είναι η ενότητα και ο επαρκής συντονισμός.

«Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο πως», όπως ανέφερε, «κάθε Περιφέρεια έχει διαφορετική υγειονομική συμπεριφορά, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει πλήρης χαρτογράφηση όλων των υγειονομικών συνθηκών και αναγκών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, προκειμένου οι Περιφέρειες να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας». Προς αυτήν την κατεύθυνση επεσήμανε τη σημασία να ενισχυθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας, προκειμένου να περιοριστεί ο κορεσμός των νοσοκομειακών δομών και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι αρμόδιες διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να βγούμε νικητές από αυτήν την περιπέτεια και να βοηθήσουμε πιο ουσιαστικά την προσπάθεια του κεντρικού κράτους,  είναι να αποκεντρώσουμε ρόλους και αρμοδιότητες στο πλαίσιο και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top