Βελτιωμένη η κατάσταση με τα πυρηνελαιουργεία

Πυρηνελαιουργεία

Καλύτερη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, εμφανίζεται η κατάσταση σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτίμησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τρίπολη σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, σημείωσε ότι ως νέα περιφερειακή αρχή “κάνουμε ό,τι μπορύμε, σε υπηρεσακό επίπεδο. Από την πλευρά μου, προέβην σε αλλαγές επιτροπών και προϊσταμένων, όχι βέβαια ότι αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Ωστόσο, θεωρώ ότι φέτος με τους συνεχείς ελέγχους η κατάσαση είναι καλύτερη”.

Οπως δήλωσε ο Π. Νίκας, προβλήματα προκύπτουν κατά καιρούς στη Μεσσηνία και λιγότερο στην Αργολίδα και τη Λακωνία, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι σε καμία άλλη ελαιοπαραγωγό χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υφίστανται ζητήματα με την ένταση που προκύπτουν στην Ελλάδα.

Ο ίδιος έθεσε εξ άλλου, το ζήτημα μονάδων που ενώ επιδοτήθηκαν για να λειτουργούν ως τριφασικές, επανήλθαν -όπως είπε- στην διφασική λειτουργία. Γι’ αυτό, τόνισε, υπάρχει πάγια εντολή προς τις υπηρεσίες για συνεχείς ελέγχους. Δήλωσε, ωστόσο, ότι αν τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι των αδειών λειτουργίας, θα υπάρξουν μικρότερα προβλήματα.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των εν λόγω μονάδων -η αρχική εγκατάσταση των οποίων, σημείωσε, έγινε με άδεια του ελληνικού δημοσίου και όχι αυθαίρετα- προϋποθέτει ότι το ελληνικό δημόσιο είναι αυτό που θα μπορούσε να αναλάβει τον σχεδιασμό ενδεχόμενης μετακίνησης, διαθέτοντας προφανώς και τη σχετική επιδότηση.

Μάλιστα, όπως είπε, το θέμα αυτό έχει τεθεί στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά η οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσμενής για να επιτρέψει αυτή τη στιγμή μια τέτοια πρωτοβουλία.

Καταλήγοντας ο Π. Νίκας είπε ότι καμία από τις μονάδες επεξεργασίας του πυρήνα του ελαιόκαρπου δεν βρίσκεται εγκατεστημένη σε αστικό ιστό, ωστόσο παραδέχθηκε ότι πρέπει ενδεχομένως να εξεταστεί η εγγύητητά τους σε πόλεις.

Μοιραστείτε το άρθρο ...

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Scroll to Top